Tuesday, January 23, 2007


Lumbago

Cu trilogiile se mai descurca lumea, dar de la patrulogii in sus memoria colectiva se destrama si lumea ajunge sa vorbeasca in doi peri despre lucruri pe care de fapt nu le prea tzine minte, desi are o vaga impresie asupra lor. Dintr-o astfel de pricina mi-a luat aproape 30 de ani sa vad marele film Rocky, insistent confundat cu oricare dintre urmatoarele 4 partzi. Cunosc oameni carora nu le este clar nici daca Rambo e boxeru si Rocky soldatu sau invers, sau daca nu cumva amandoi sunt totuna cu Robocop. Dar insa poate faptul care m-a facut sa simt cel mai tare ca "the world moves on", vorba Cavalerului-pistolar, a fost cand dintr-un grup aleator ales de 20 de interlocutori cu varste intre 18 si 20 de ani, unul singur a stiut sa-mi spuna ce inseamna zombie. Ceilaltzi auzisera de cuvant, dar ii dadea sensuri care mai de care: "Avem o profa care ne zice ca in dimineatza examenului aratam ca niste zombi", imi zice una. "Zombi esti cand stai toata ziua la calculator pana te ingalbenesti", zice altu. "Zombie e un fel de vampir din Heroes of Might and Magic", completeaza altu. Apoi am auzit de un absolvent de Relatzii Internatzionale care a afirmat la sustzinerea lucrarii de diploma ca tzari ale fostei URSS sunt Romania si Bulgaria. Si nu m-am mai mirat de nimic.

Sa ne-ntoarcem la filme: aflu deunazi ca Star Trek e totuna cu Stargate si poate chiar cu Star Wars. Ori ca, daca nu-s totuna, sigur sunt toate seriale. Sa se fi facut filme dupa ele? Posibil, sigur scrie pe imdb - profesorul care da note la toate filmele si ne invatza la ce merita sa ne uitam si la ce nu in opinia consumatorilor dezinteresatzi de filme piratate, care pe acest blog vor fi identificatzi cu termenul tehnic divixofili. Hai sa facem un pariu: in 20 de ani copiii nostri n-o sa faca nici o diferentza intre Saw 1,2,3,4,5 sau cate or fi, Final Destination 1,2,3,4,5 si seria de jocuri Quake. Ori unde se termina The Ring si unde incepe The Grudge. Sfinte Sisoie, vorba traducatorilor ceaushishti, cunosc deja oameni pentru care Hobbit e doar o marca de biscuitzi. Digestivi, de orz. Orice discutzie pe tema asta se incheie cu cuvantul whatever.

Dar ia sa vedem cat de desteptzi eram noi: nu pot sa-mi amintesc daca Aramis moare in Dupa 20 de ani sau Vicontele de Bragelonne, ori daca moare macar. Am fost convins aproape 30 de ani ca Rocky a castigat toate meciurile. Catzi dintre noi suntem convinsi ca American Psycho e un film al lui Hitchock sau macar un remake? Care e diferentza intre Night of Living Dead, Return of the Living Dead, Evil Dead si Zombi, serii de cel putzin 3 filme si o acoperire de 40 de ani. Care e diferentza intre Halloween 1 si Halloween 9? Omen? Amityville? Superman? Friday 13? Sunt toate o apa si-un pamant? Ne intereseaza calitatea sau e vorba de discernamant statistic haituit ca sa nu ne simtzim exclusi cand se discuta despre filme? Credeam ca pe The Godfather nu-l amesteca nimeni cu nimic, apoi am auzit ca Joe Pesci sigur a cantat o piesa in filmul ala, nu mai stiu in care dintre ele ca erau mai multe. Si mai cunosc un tip care isi alege gagicile dupa criteriul ca tre sa le cheme Laura..1,2,3...

The world moves on, totul se amesteca si totusi se-nvarte. Mai intai in capul nostru, apoi capetele noastre intre ele, pana in ziua in care o sa fim in fundurile goale, tzinandu-ne de mana si facand inele in jurul planetei Saturn. O apa si-un pamant.

No comments: