Friday, January 05, 2007

Filmele vorbite pe la spate - vrajitori si regizori cu bani



Abracadabra

1.E o perioada buna pentru filmele cu vrajitori. Vine al 5-lea Harry Potter (The Order of the Phoenix), in regia lui David Yates, mai cunoscut pentru filme ca Sex Traffic. Sa ne intelegem, va fi un film hormonal - Harry Potter, atat personajul cat si actorul, iau in piept mersul natural al lucrurilor.
2.Oportunistii de la Nemira au scos cartea Prestige (Magicienii), a lui Christopher Priest - premiul World Fantasy acu vreo 10 ani. Momentul a fost calculat sa coincida cu distribuirea filmului cu acelasi titlu, in regia lui Christopher Nolan (Memento, Batman Begins). Povestea e despre rivalitatea intre magicienii Batman (Christian Bale) si Van Helsing (Hugh Jackman). Joaca David Bowie, Scarlett Johansson si Gollum - de data asta cu fatza lui adevarata. Arata bine pe hartie, sigur e bun.
3.Tot pe acolo se invarte si The Illusionist, doar ca joaca Edward Norton si harnicul Paul Giamatti (American Splendor, Sideways). E prin cinematografe, e laudat.
4.The Covenant le bate pe toate, caci e despre rivalitatea intre patru vrajitori. Din pacate pare si cel mai prost: actori zero si regia finlandezului Renny Harlin (Die Hard 2, Cliffhanger).
5.A iesit si Eragon, dupa cartea debila a pustiului de 15 ani Paolini. Critica zice ca e un fel de Star Wars cu personaje optimiste tip Beverly Hills. E cu Malkovich si Jeremy Irons, dar actorii principali sunt atat de anonimi incat cred ca isi dau greatza in fatza camerei cu aceasta ocazie.
6.De vazut si ultimul film al vrajitorului Aronofsky (Requiem for a Dream, Pi). Ii zice Fountain si tre sa fie super tare.
7.BBC a ecranizat Hogfather, dupa Terry Pratchett. Arata decent, dar mi-e groaza sa ma uit. Desenele animate dupa Pratchett erau atat de proaste incat ramanea doar de spoileru de ele.
8.Ca tot suntem la scriitori englezi, amicul lui Terry Pratchett, Neil Gaiman, este ecranizat prin cel putin doua filme: Stardust (cu De Niro) si Beowulf (regizat de Zemeckis). Anul asta Gaiman a mai scos si Mirrormask, un delir de efecte speciale cu buget redus. Stardust se traduce si la noi prin editura Tritonic, probabil cu titlul Pulbere de stele. Omu e harnic si devine incet vedeta.
9.Cum categoria filme cu karate este slab reprezentata in interesele mele, am decis sa bag superproductia chinezeasca Curse of the Golden Flower tot aici, la vrajitori. E film de epoca, e chinezesc-fantasmagoric si are cea mai enorma batalie prezentata vreodata pe ecrane. Cica mai enorma decat Lord of The Rings si Star Wars la un loc. Tot ce se poate, chinezii au mai multzi figurantzi la dispozitzie decat memorie RAM in calculatoarele de la Industrial Light and Magic.
10.Atentzie Cristina Tzopescu! Umbla vorba ca Laurence Fishburne vrea sa regizeze si sa joace Alchemistu lui Coelho. Nici nu stiam ca personajul cu pricina era negru.

Banii n-aduc fericire, ci filme

1.Dupa horror-ul Passion of Christ, Mel Gibson ramane in aceeasi zona cu Apocalypto, un film ermetic de-a binelea: se vorbeste intr-o limba mai moarta decat aramaica, e cu actori mexicani, e despre mayashi dar nu si despre spanioli si speram ca va fi la fel de controversat si sangeros ca povestea lui Isus. Pacat ca in presa romaneasca nu sunt suficientzi mayashi a caror imagine sa fie afectata de indrazneala lui Gibson. De vazut la cinema.
2.Pe banii lui Spielberg, Clint Eastwood a tras deodata doua filme de razboi, pe cat de identice, pe atat de diferite: Flags of Our Fathers e despre americani care se lupta cu un inamic implacabil si nemilos, japonezii, iar Letter from Iwo Jima e despre japonezi care se lupta cu alt inamic implacabil si nemilos, americanii din primul film. Sper ca nu e chiar acelasi scenariu.
3.Stallone se intoarce la regie cu Rocky Balboa al 6-lea, o revenire la fond dar nu si la forma, caci Stallone care parea vesnic tanar a facut pana la urma 60 de ani. Rocky 1 a fost un film supertare care i-a suflat Oscarul lui Scorsese si l-a inspirat sa faca Raging Bull. Atentie, Rocky 1 e filmul in care Rocky mananca bataie la sfarsit dar castiga respect. Nu-i asa ca nu va amintitzi asa ceva? Asta pt ca il confundatzi cu Rocky 2,3,4 sau 5, unde Stallone a batut pe toata lumea si a pierdut tot respectul.
4.David Lynch isi consolideaza identitatea cu Inland Empire, film despre pierderea identitatii. Probabil n-o sa pricepem nici din asta nimic dar o sa aiba femei beton, perdele mov, muzica geniala si replici care ridica parul pe spate.
5.De Niro a regizat The Good Shepherd, cu Angelina Jolie dar si cu Joe Pesci. Si, culmea, cu De Niro. Oricum, Rich Cline lauda filmul.
6.Paul Verhoeven, pe vremea cand era regizor american, ne oferea parul pubian al lui Sharon Stone in Basic Instinct, dar si SF-uri bugetare ca Total Recall sau Robocop. Acum sarmanu a ramas fara un leu si s-a intors in calitate de regizor olandez acasa, sa-i dea o mana de ajutor lui Von Trier in lupta impotriva capitalismul. Nu stia insa ca Von Trier tocmai a prins gustul filmelor cu actori de Hollywood, asa ca, ramas singurel, Verhoeven s-a gandit sa faca filmul olandez Black book, care a smuls cateva aprecieri pozitive.
7.La Tony Scott imi place ca, oricat de proaste i-ar fi filmele, le face extrem de colorate, mai ales pe portocaliu si verde. In plus, sunt fan True Romance, asa ca o sa ma uit si la SF-ul Deja Vu, iarasi cu Denzel, care mi-a placut in Man on Fire.
8.Cronenberg pare-se s-a lasat de horror si, dupa succesul de festival si critica a lui History of Violence, il baga din nou pe Viggo Mortensen in Eastern Promises, cam cu aceeasi tematica.
9.Coppola Francis il ecranizeaza pe Eliade! Mai exact Youth without Youth, cu Albulescu si Tim Roth. Si Andrei Gheorghe in rol de taximetrist. Beton!
10.De la Spielberg nu pupam nimic pana la Indiana Jones din 2008, cu Harrison Ford la varsta a 3-a si Sean Connery la a 4-a. Va fi nevoie de efecte speciale sa tzina actorii in picioare.
11.Paul T. Anderson (Magnolia, Boogie Nights) revine anul asta cu ecranizarea dupa Upton Sinclair There Will be Blood, despre setea de petrol de acu 100 de ani si cu Daniel Day Lewis.
12.Pe Ridley Scott sa-l ia naiba, a tras telenovela A Good Year cu Russel Crowe. Nu-i nimic, anul asta iese cu American Gangster, titlu care vorbeste de la sine. Tot cu Crowe dar si cu Denzel.
13.Sa nu uit sa ma uit la Borat. Nu am nici o tragere de inima, dar am vazut afisul in oras.

No comments: