Saturday, January 13, 2007

Divertisment retrocedat copiilor














Doctor Who sezon 2: ep.0-5

Sezonul 2(006) sufera o serie de modificari de stil:
1. Noul actor il transforma pe Doctor intr-un Peter Pan intergalactic mai relaxat moral.
2. O parte din exuberantzele primului sezon (elementele horror, satira politica, aluziile gay) au fost expulzate, rezultatul fiind mai usor de inghitzit de catre copii.
3. Un mare plus apare la muzica - se renuntza la soundtrackul de matineu si se implica corul plus orchestra BBC. Coloana sonora pastreaza motivul pe theramin al seriei originale dar capata rezonantze mult mai grave in interpretarea simfonica. La finalul sezonului 2006, avem si un concert de binefacere pentru copiii cu probleme, Doctor Who goes classic, in care soundtrackul episoadelor a fost interpretat de orchestra cu suportul proiectiilor vizuale si participarea actorilor. A iesit mai bine decat Therion la Bucuresti.

Vasazica noul sezon incepe cu traditionalul Christmas Special, in care Doctorul convalescent dupa reconfigurare are febra si sta in pijama, acasa la Rose si la maica-sa care-i face ceaiuri. Dar problemele galaxiei nu-l lasa nici sa moara, caci intr-o buna zi totzi oamenii cu grupa de sange A2, printre care si subsemnatul, se vor transforma in zombie si vor pasi agale pe acoperisul blocurilor si se vor alinia pe bordura gata-gata sa se arunce pe trotuar. Apoi vine o nava spatziala care parcheaza deasupra Londrei si amenintza populatzia ca daca nu ne predam, ne pune pe totzi astia cu sange A2 sa sarim de pe bloc. Doctorul afla ca bestia care sta in spatele complotului e un razboinic Sycorax care are o galeata de sange A2 pe nava la el si o manevreaza cu niste electrozi ca sa ne ia mintzile, deci trebuie sa ne furisam pe nava sa-i luam galeata, dar mai intai trebuie sa ne luptam in sabii cu razboinicul extraterestru care e un actor cu o masca atat de mare incat nu vede in laterale si se tot impiedica. Avem un moment Star Wars in care razboinicul taie mana doctorului, insa mana creste imediat la loc si Doctorul castiga. Nota: Mana taiata a doctorului va fi gasita de personajele serialului Torchwood, unde bisexualul erou Captain Jack a fost transferat pentru o audientza matura.

New Earth e despre planeta unde vom emigra totzi dupa ce vom fi cules toate capsunile celorlalte tzari de pe Pamant. Pe planeta asta se gaseste o clinica unde ordinul religios al oamenilor-pisica trateaza orice boala, de la panaritziu la SIDA si chiar probleme de vezica biliara. Cum e posibil asa ceva? Doctorul afla ca in subteranele planetei stau inchisi in eprubete verzi milioane de oameni care au fost infestatzi cu toate bolile Pamantului si stau si se clocesc acolo pana se nasc anticorpii necesari. Doctorul ii elibereaza dar sarmanii sunt atat de bolnavi incat daca pun mana pe tine te umple instantaneu de bube verzi, apoi mori. Oamenii-pisica incearca sa reziste revoltei dar apare si gagica din sezonul trecut, cea din care ramasese doar pielea obrazului si butelia de cosmetice. Nemernica gaseste o metoda de a poseda trupul Doctorului care brusc devine gay intr-un moment de mare criza. Iese cu bataie, episodul e supraaglomerat, incoerent iar efectele speciale nu fac fatza necesitatilor. Un episod care se intinde mai mult decat e plapuma dar care ne obisnuieste cu noul look al Doctorului: costum maro cu dungi mafiote, cravata si tenishi.

Tooth and Claw in schimb e beton: regina Victoria se plimba cu caleashca si vrea sa se cazeze la un han scotzian. Dar ea nu stie ca niste calugari nihilisti-natzionalisti cu antrenament kung-fu si imbracatzi in rosu sangeros au omorat oamenii din sat si s-au imbracat in hainele lor. Si nu doar asta, ci au adus cu ei un varcolac legionar sa o mushte pe regina in noaptea cu luna plina, astfel incat Marea Britanie sa fie condusa de o dictatura varcolaca. Ei bine, lumea se impusca pe-acolo cu gloantze de argint si pana la urma regina Victoria se hotaraste sa sponsorizeze un institut de cercetare a paranormalului numit Torchwood, care face subiectul serialului paralel cu acelasi titlu. Oricum, episodul asta cu nihilistii karatisti e foarte tare vizual, cu filmari stil John Woo si o atmosfera supergotica.

School Reunion revine in Londra zilelor noastre, unde profesorii dintr-un liceu sunt extraterestri cu aripi care te mananca daca gresesti la teza. Ei vor sa selecteze cei mai desteptzi copii din zona ca sa-i puna in clasa de informatica unde sa sparga codul unui artefact care poate provoca distrugerea universului. Conspiratia este descoperita de Micky dintr-un Internet Cafe. Povestea e simplista dar avem si ceva interesant: apar doua personaje ale episoadelor din anii 70 - batranica Sarah Jane care pe vremuri era focoasa partenera a Doctorului in locu lui Rose, plus catzelushu electronic K-9 care trage concluzii si uneori trage cu laseru. Se isca gelozii, Sarah Jane o avertizeaza pe Rose ca boshorogul ii va da papucii cum a patzit si ea in anii 70. Doctoru intra din nou in pielea lui Irinel si le marturiseste fetelor ca asta e si n-ai ce face: femeile frumoase se ofilesc repede pe cand barbatzii ca el pot sa traiasca mult si sa para vesnic tineri. Cameoul lui Sarah Jane si K-9 nu se incheie aici, in 2007 cei doi intra in propriul serial: The Sarah Jane Adventures, adresat probabil segmentului pubertin. Cu cele trei seriale, Russel T. Davies pare hotarat sa acapareze toate segmentele de varsta ale publicului BBC. Va spun alta data de ce nu o sa-i iasa shmenu.

The Girl in the Fireplace e o mica bijuterie vizuala cu un scenariu frumos si dezinteresat de logica nominalizat anul acesta la premiile Nebula, la concurentza cu Howl's moving castle. Eroii nostri gasesc o nava spatziala parasita in care e un shemineu in care daca te bagi iesi direct in dormitorul lui Madame de Pompadour din palatul Versailles, secolul 18, de care Doctoru se indragosteste pe loc desi ea are abia 10 ani. Nu-i nimic caci de cate ori Doctoru se intoarce pe nava, la Versailles mai trec 3-4 ani asa ca de cate ori revine in shemineu, frantzuzoaica e tot mai bine facuta, are sanii tot mai mari si corsetul tot mai strans. Cel mai interesant e punctul de vedere al fetei, pentru care Doctorul e un bogeyman care ii apare in camera o data la catziva ani pt un moment romantic - un dans, un pahar de ceva, o mozoleala. Avem un episod de dragoste cu frantzuzisme si metafore in care se subliniaza din nou ca poligamia e justificata de tragedia de a trai pe langa femei care imbatranesc prea repede. Iar la sfarsit avem si o invazie de robotzi mecanici foarte cool (cam ca in Syberia) care vor sa o rapeasca pe Madame Pompadour si sa o duca pe nava spatziala cu care comunica shemineul.

Cam asta avem la inceputul lui 2006: mai putzin haz, mai multa romantza si cateva usi deschise pentru viitoare proiecte BBC. A doua jumatate a sezonului incearca sa reinvie spiritul cu monstri inventatzi acu 40 de ani de butaforistii BBC: The Cybermeeeen!

1 comment:

alex said...

si uite ca Girl in the fireplace a castigat un Hugo.
http://slashdot.org/article.pl?sid=07/09/08/1146218