Tuesday, May 03, 2016

Filme musai: Star Wars Episodu VII

Star Wars VII

(regia J. J. Abrams)

E foarte satisfacator a scrie despre noul film Star Wars, acu cand a trecut hypeu si nu mai intereseaza pe nimeni. E mai putzin frustrant decat a scrie despre lucruri inainte sa atinga acel nivel critic de popularitate care le face sa "merite" a fi discutate. De cand am inceput sa ma uit la Harry Potter si la filmele lui Wes Anderson pana si cu frizeritza am subiecte de discutzie, pe cand inainte fosta gagica nu mai avea rabdare sa asculte nici macar titlurile filmelor pe care i le recomandam. Pana la urma ce vrei, sa ma futzi sau sa ma educi? zicea candva o fosta colega de liceu. Asa ca de aici incolo voi scrie numai cronici din astea, ramase inapoia vremurilor.

Deci, cum ziceam, cateva impresii despre noul film Star Wars: scularea Fortzei:

Sa fi fost anul 1984-85, iarna, cand stateam cu labele intr-un lighean cu apa calda caci imi degerasera degetele la picioare in  Caminul Cultural, alaturi de colegii de clasa, in timpul proiectziei la Imperiul Contraataca. Ne dusesera cu scoala sa vedem un film despre victoria Republicii in fatza Imperialismului, unul din putzinele blockbustere americane care avusesera lumina verde sa ruleze in cinematografele comuniste la relativ putzin timp de la lansarea oficiala in State. Din pacate Ceaushescu avea sa moara inainte sa ne dea si Return of the Jedi si aveau sa mai treaca o gramada de ani pana sa vad incheierea glorioasa a trilogiei.

Nu imi inchipuiam eu atunci, cand lipaiam in ligheanul cu apa fierbinte sperand sa nu mi se amputeze degetu invinetzit, ca evreii vor pune mana pe aceasta saga a radicalizarii islamului si ca o vor rastalmaci in cheie feminist-parodica pana la dezintegrarea completa a viziunii de underdog stangist, anti-establishment, a lui George Lucas. Tzinand cont de planurile Disney de a extinde noua trilogie Star Wars in directzia modelului de succes al filmelor cu supereroi Marvel, ramane doar o chestiune de timp pana vom vedea batalii intre Jedi si Klingonieni, intre Spock si Vader, intre nava Enterprise si Death Starurile shubrede care se construiesc si se surpa in filmele astea mai des decat blocurile din cartieru Buna Ziua. Sa nu uitam ca si Superman vs. Batman parea candva un concept ridicol (de fapt cele mai ridicole profetzii pe care le-am facut pe acest blog s-au adeverit in ultimii 10 ani).

Insidiosul J. J. Abrams a pus laba pe Star Wars dupa ce mai inainte inshfacase franciza Star Trek, iar si mai inainte il pupa in cur pe Spielberg cu Super8 (in sperantza ca va acapara intr-o buna zi si franciza Indiana Jones, suspectez eu). Disney nu a cumparat francizele Lucas ca sa-i continue omului viziunea, ci pentru ca erau foarte monetabile. S-au kkt pe romanele licentziate pregatite de Timothy Zahn in anii 90 (ca baza literara pentru noile filme ale seriei), s-au kkt si pe ideile lui George Lucas. Ar fi fost ok daca o faceau de dragul unor idei mai cretze, dar mai fratzica filmul e decat un remake la episodul IV al seriei, filmat hyperkinetic pentru generatzia crescuta cu coca cola si MDMA in loc de lapte cu cereale.

Personajul negativ e un hipster cu coshuri ale carui figura si prestantza ii ironizeaza in egala masura pe Marilyn Manson si pe Darth Vader. Feminizarea rolului principal pozitiv e un pas in directzia sugerata mai demult de Tarantino ca filmele pentru geekshi trebuie sa invetze sa monetizeze si segmentul feminin, ignorat nepermis de mult. Am inceput si noi SF-istii sa avem gagici, si ne-am saturat sa le auzim cum se sustrag la o cafea de cate vrem sa le ducem la un film "de-al nostru". E laudabil totusi ca noua strategie Star Wars intinde puntzi intre aceste lumi.

J. J. Abrams e un specialist al filmului derivat - tot ce a facut el (inclusiv partzi notabile ale serialului Lost) paraziteaza intr-un fel sau altul o franciza clasica. Lucas se straduise cat de cat sa aduca in fiecare film Star Wars ceva nou, asumandu-si mereu riscuri (inclusiv riscul unor gafe gen Jar Jar Binks). Aici insa absolut nici un risc nu e asumat, avem doar un update tehnologic, ideologic si vestimentar grefat pe povestea originala, cu personajele originale substituite cu descendentzi ai lor:

Un descendent al lui Luke Skywalker se bate cu un descendent al lui Darth Vader care lucra la o versiune updatata a planetei ucigashe Death Star (al treilea start-up de acest gen!). Ambii se imbraca in versiuni de designer, cu modificari subtil-referentziale ale hainelor stramoshilor din filmele vechi. Primul chiar beneficiaza de ajutorul unui descendent al robotului R2-D2, in timp ce al doilea se foloseste de serviciile unui descendent al generalului nazist din filmele vechi, dar si de sfaturile lui Gollum (suspectat la randul sau de a fi un descendent al imparatului Palpatine). Protagonistii se bat iarashi in sabii, navele neo-rebelilor ataca iarashi planeta Death Star. Daca filmul ar fi fost romanesc, se infiintza ad-hoc o comisie de etica sa discute plagiatul. Noroc ca Abrams mai are curtoazia de a scoate de la naftalina actori ai filmelor originale, care sa-i legitimeze parazitismul (a mai facut-o si aducand un Spock muribund in noile filme Star Trek).

Daca Abrams a dorit sa demonstreze ca istoria este ciclica, ca toate-s vechi si noua toate, i-a reusit. Ramane de vazut daca urmatorul episod va fi un remake la Empire Strikes Back (faptul ca eroina se duce pe alta planeta sa se antreneze cu mentorul ei ma ingrijoreaza deja), sau daca filmul asta s-a dorit doar o recapitulare in scopul uniformizarii audientzei si va exista totusi un fir narativ propriu noii serii. Eu unul m-am saturat de intrigi bazate pe Death Staruri si pe ghicitori legate de relatziile de familie - decat daca nu cumva ni se pregateste revelatzia ca Leia a comis totusi incest cu Luke, iar noua trilogie va sta sub semnul sloganului "I am your Mother!"

Sunt cam la limita cu decizia intre a include filmul asta in categoria celor musai de vazut sau a celor contra plictiselii. Mai trebuie sa astept macar inca un film sa vad daca acesta e punctul de abandon. Cum nu am abandonat seria nici la aparitzia lui Jar Jar Binks, si cum rebooturile lui Abrams la Star Trek mi-au parut simpatice, nu pot sa ma dezic inca in halul in care a facut-o CTP*.

*Nota: A fost la un momendat un conflict personalo-profesional amuzant intre CTP, care se tot straduia sa demonstreze cat de prost e filmul in comparatzie cu alea vechi, si Gorzo care incerca sa contraargumenteze ca alea vechi erau si mai proaste, cu argumente preluate de la criticii vremii. Ca membru al publicului tzinta al filmului, inclin mai degraba spre sentimentele oneste si neacademice ale CTP-ului. Attention span-ul publicului s-au schimbat enorm din anii 70 incoace, iar criticii fani Tarkowski nu cred ca sunt calificatzi in a judeca daca ritmul unui film Star Wars e sau nu prea alert. Sunt totusi mirat de tendintza ingrijoratoare a cronicarilor nostri de film de a-si face recenzii unul la persoana celuilalt, lasand filmele in plan secund. Uite ca si eu incep sa fac asta, asa ca ma opresc aici.

2 comments:

Infiintare SRL said...

Inca nu am avut ocazia sa il vad..din pacate !

Anonymous said...

Te trezishi Biro! Buna dimineata! cam rarutz cu postarile in ultima vreme...din pacate!