Tuesday, May 17, 2016

Filme contra plictiselii: Fury


Fury

(regia David Ayer, candva autor de filme politziste bune)

Nu intzeleg cum cineva care se uita la filme de razboi, care ar trebui sa fie culmea mizerabilismului, ar putea sa se lase furat, chiar si pentru o clipa, de vreun fior erotic legat de torsul lucios si ostentativ incordat de catre Brad Pitt, emanator de testosteron intre doua ordine racnite spre subalternii sai beta-males. Nu m-as mira ca intr-o buna zi sa-l bage astia si intr-un film despre Holocaust, doar ca sa aiba ocazia sa ni-l arate dezbracandu-se inainte sa intre la dushurile cu gaz. Exista catziva actori a caror prezentza in filme arata tot mai mult a product placement si tot mai putzin a actorie.

Dupa Saving Private Ryan n-a mai prea ramas loc de filme de razboi. Cele care au mai iesit pe ici pe colo s-au specializat pe cate un detaliu, de regula pe cate un tip de arma si particularitatzile manevrarii sale (Enemy at the Gates, cu lunetishti) ori pe cate o locatzie mai exotica (Iwo Jima). Ceva in genul Enemy at the Gates se incearca si aici, insa cu tankishti si strategii de lupta specifice tancurilor. Sunt cateva scenete interesante de coregrafie tankista, insa mult prea putzin. Si e mult prea mult loc lasat lui Brad Pitt si pectoralilor sai care in mod evident au fost lucratzi la sala si nu in transhee. Am impresia ca l-au si epilat pe piept.

Povestea e despre tancul Fury condus de Brad PittShia LeBoeuf si inca niste americani viteji, care se adancesc in teritoriul nemtzesc in timpul ultimelor zbateri ale trupelor hitleriste de dinaintea caderii Berlinului. La un momendat baietzilor li se strica o shenila si sunt nevoitzi sa protejeze cu orice pretz o poteca invadata de 1 milion de nemtzi la care Brad Pitt le face felul eroic, doar din miscari de incheietura. Am jucat suficiente shootere incat sa ma pot bucura de cate o scena de razboi bine coregrafiata, dar filmul asta e generic chiar si in momentele sale cele mai intense.

Pacat, caci regizor e un tip interesant, David Ayer, specializat pe poveshti politziste mishto (Training Day, End of Watch, Street Kings). Aici omul umbla insa pe teritoriu necunoscut si face un film care nu ii era chiar la indemana, probabil comandat de biroul de propaganda americana in pregatirea psihologica a populatziei pentru viitorul Razboi Mondial si pentru operatzionalizarea scutului de la Deveselu. Cocalari, epilatzi-va pe piept ca tre aparatzi tzara!

Ar mai fi notabil si un rol secundar al lui Anamaria Marinca a noastra, in rolul unei nemtzoaice care ii face de mancare lu Brad Pitt in timp ce acesta isi flexeaza pectoralii.

No comments: