Wednesday, April 01, 2015

Maraton de remakeuri horror



Cand a inceput prin 2000 tavalugul remakeurilor dupa horroruri old-school, m-am uitat la alea mai high profile (Dawn of the Dead, Texas Chainsaw Massacre, House of Wax) dar am obosit la un momendat si am inceput sa le sar pana le-am ocolit de tot. Asa ca recent, avand standardele foarte coborate dupa un recent maraton Saw, am zis ca mai pot inghitzi si un maraton cu cateva din remakeurile astea pe care le ocolisem. Cele mai entertaining sunt pana la urma remakeurile francezului Alexandre Aja, autorul superbului Haute Tension, care l-a facut un fel de lider al noii scoli frantzuzesti de horror, cel putzin pana a fugit la Hollywood si a inceput remakeurile astea (plus ecranizarea recenta a unui roman Joe Hill).

The Hills Have Eyes


The Hills Have Eyes a fost primul remake al lui Aja, bazat pe un mizerabil horror clasic al lui Wes Craven, din perioada in care acesta era complet lipsit de simtzul umorului, n-avea bani de efecte speciale si nici acces la actori. Aja reuseste sa pluseze la toate capitolele astea, chiar si la povestea cretina care e the standard redneck horror, cu putzin comentariu eco-aware: in anii 50 niste mineri gen Rosia Montana refuza sa plece din mina lor cand americanii vor sa le cumpere satul. Minerii supravietzuiesc in mine, dar din pricina unor experimente nucleare le cresc capurile mari si devin canibali.

Multzi ani mai tarziu, un hipster si familia lui se duc sa viziteze Rosia Montana si sunt mancatzi unu cate unu de mineri si de progeniturile lor mutante. Dar hipsterul isi redescopera masculinitatea si ii distruge pe minerii mutantzi tot asa, unu cate unu, inclusiv pe liderul lor (Billy Drago channeling un Miron Cozma canibal). Filmul e excelent prin contrast (tehnic) cu originalul infect, in care mutantzii erau niste rockeri cu zgarieturi pe fatza. Dar daca nu cunosti originalul (si nu realizezi ca unele gaguri si decizii absurde ale personajelor sunt luate direct de acolo) exista si riscul sa te enerveze.


The Hills Have Eyes 2

The Hills Have Eyes 2 nu este, in ciuda titlului, nici un remake al sequelului original din anii 80, nici un sequel direct al remakeului lui Alexandre Aja (desi asa a fost promovat, legaturile sunt foarte slabe). Filmul asta e facut de neamtzul Martin Weisz care iesise in evidentza cu filmul despre gheii aia nemtzi care s-au mancat intre ei acu vreo 10 ani. Filmul asta are avantajul de a nu trebui sa urmeze regulamentele remakeurilor, deci e ceva mai liber in miscare, iar asta il face mai entertaining.

Niste militari americani cerceteaza niste coclauri stancoase si sunt omoratzi unul cate unul de mineri mutantzi care traiesc in galerii subterane si rapesc femei ca sa isi poata propaga mai departe specia, si probabil meseria de miner. Printre militari se numara si doo gagici care atrag atentzia mutantzilor, asa ca militarii tre sa le protejeze cum pot. Mai urla ei unu la altu, mai trag cu pusca, se tarasc prin tuneluri samd. Pana la urma se lasa cu bataie si brutalitatzi, efectele speciale sunt din nou la nivel inalt, poate umpic cam multe impuscaturi – de la o vreme filmu seamana cu Aliens, dar cu mineri in loc de extraterestri si cu un ortac horny in locul reginei alien. 

Nightmare on Elm Street

Nightmare on Elm Street e un alt remake dupa un clasic Wes Craven, de data asta dupa un adevarat clasic, nu doar o mizerie obscura (net superior celorlalte slashere aparute in anii 80, cu Johnny Depp in rolul sau de debut). Din pacate remakeul nu reuseste sa aduca nimic nou in ciuda actorilor high profile (Rooney Mara inainte de Dragon Tattoo si Rorschach din Watchmen in rolul lui Freddy). Creca principalul motiv este (pe langa regizorul de videoclipuri MTV) ca cineva a decis sa faca o poveste foarte serioasa din asta – se pare ca Freddy a fost un pedofil care lucra la o gradinitza si a pedofiliat copii pana l-au prins parintzii si l-au ars pe rug ca sa compenseze lipsa de initziativa a autoritatzilor. Freddy insa n-a murit de tot ci a ramas in taramul viselor, unde isi bantuie victimele imbracat un pulovaru lui de kkt, iar uneori le mai si omoara. Rooney Mara si gagiul ei stiu ca trebuie sa se abtzina de la somn daca nu vor sa cada victime, ceea ce le da numeroase ocazii de a se intalni la cafele si a ticlui un plan de starpire a cauchemarului.

Piranha 3D


Piranha 3D e de departe cea mai misto utilizare a tehnologiei 3D dupa Avatar si Gravity. Mare parte din film sunt filmari subacvatice cu actritze porno care se saruta printre pesti inainte sa fie ciugulite de piranha mutantzi. Lor li se mai alatura si catziva actori mai seriosi, dar selectatzi cu atentzie: Ving Rhames in rolul sau traditzional de functionar public responsabil cu sigurantza cetatzenilor, Christopher Lloyd (Familia Addams) in rol de mad scientist, regizorul Eli Roth (Hostel) in rol de cocalar, Richard Dreyfuss in rol de pescar mancat de pesti.

Remakeul se bazeaza pe un horror clasic al lui Joe Dante si il are din nou la carma pe frantzuzul Alexandre Aja de care am mai pomenit mai sus si o sa mai pomenesc o data mai jos, tipu fiind specializat pe remakeuri dupa cum ziceam. Filmul e un exces de zel horror, cu efecte speciale minunate. Apropo de asta, tzin neaparat sa aduc un elogiu celor 2 nume care au cladit industria FX a ultimilor 30 de ani: Howard Berger si Greg Nicotero. La concurentza cu companiile lui Lucas, Cameron, Spielberg care bagau bani in draci in CGI, Berger/Nicotero s-au specializat pe efecte de machiaj si prostetice - zombie, extraterestri, mutilari nasoale. Logic ar fi fost ca Piranha sa fie nominalizat la Oscar pt efectele speciale din filmul asta. Din pacate demult n-au mai mers Oscarurile pe efecte speciale care sa nu fie facute pe calculator.


Piranha 3DD

Titlul Piranha 3DD vine de la double-D, masura sutientelor purtate de actritzele acestui sequel regizat de John Gulager, autorul trilogiei de notorietate Feast. Filmul respecta spiritul de carnagiu sexy al originalului, dar nu are finetzea ochiului lui Aja, are efecte speciale mai ieftine si nu-i in stare sa keep a straight face, mai ales dupa ce intra in joc nimeni altu decat David Hasselhoff, sa-si bata un ultim cui in copârshăul carierei sale.

Hasselhoff e imbracat in echipamentul din Baywatch si e invitat sa taie panglica la inaugurarea unui waterpark pentru adultzi, in care toata lumea e topless si exista doar o sectziune izolata pentru copii, daca chiar ai asa ceva dupa tine. Christopher Lloyd revine sa avertizeze autoritatzile asupra pericolului pestilor mutantzi (care incep sa dezvolte picioare), Ving Rhames revine posttraumatic cu picioarele amputate dupa primul film, Gary Busey are un cameo. Din fericire filmul e suficient de scurt sa poata fi inghitzit fara dificultatzi.

Mirrors

Al treilea remake regizat de francezul Alexandre Aja e Mirrors, bazat pe un film asiatic, din ala cu fantome care ies din obiecte casnice, in cazul de fatza din oglinzi. Asta inseamna ca filmul e mai putzin violent decat ne-au obisnuit filmele lui Aja, desi acesta profita de 2-3 ocazii sa dea drumul unor scene mai brutale (nu neaparat necesare in filozofia filmului).

Kiefer Sutherland se joaca pe sine, adica un alcoholic care isi pierde jobu si sfarseste paznic de noapte intr-o cladire parasita plina de oglinzi, unde au murit in urma cu multzi ani o gramada de oameni intr-un incendiu. Fantomele respectivilor au ramas cumva captive prin oglinzi si il terorizeaza pe erou ceva de groaza, apoi si pe familia lui. Acesta incepe sa investigheze trecutul si moartea paznicilor care au lucrat inaintea lui, precum si o interesanta metoda de tratare a schizofreniei pe baza de oglinzi, folosita prin anii 50. Asta e un ingredient dragutz al filmului, care invita la speculatzie pe tema identitatzii, a personalitatzilor multiple si a felului in care oglinzile mijlocesc perceptzia asupra propriei persoane. La final insa suspansul cool al filmul se dezintegreaza in scene de bataie lipsite de sens, cu un inamic lipsit de sens.

Filmul a fost facut in Romania, prin blocurile neterminate ale lui Ceausescu.


Mirrors 2

Nu stiu de ce mi-am inchipuit ca ar fi ceva de capul acestui sequel straight-to-video. De obicei continuarile astea sunt nishte shtifturi, iar asta nu face exceptzie. In afara de ideea cu oglinzile care retzin sufletele mortzilor, nu exista nici o legatura cu povestea primului film. Ma rog, mai e una, ca si aici personaju principal e un paznic de noapte. In schimb motivatziile oglinzilor si evenimentele sunt de alta factura, una destul de penala. Singurul lucru bun din filmu asta e o scena la dus cu Christina Romano (un fel de Hanna Montana avant la lettre, evadata din studiourile Disney si devenita actritza softcore). 

Friday the 13th

Ca si sus-pomenitul The Hills Have Eyes, acest remake e superb nu ca film in sine, ci prin distantza enorma pe care o pune fatza de materialul original, care e cel mai de kkt film horror de succes din istorie. Pentru anii 80, Friday 13th a fost cam ce avea sa fie Saw pentru anii 2000 - o franciza tembela care a atras public ce se declara dezinteresat de horror, dar se dovedeste foarte curios sa vada oameni omoratzi in feluri interesante. Spre deosebire de Saw insa, Friday 13 n-a avut niciodata calitatzi tehnice.

Remakeul face parte din campania de remakeuri initziata de Michael Bay acu 10 ani cu reusitul Texas Chainsaw Massacre. Filmul asta e facut de acelasi regizor, neamtzul Marcus Nispel, si are aceleasi calitatzi vizuale, plus o poveste inchegata din partzile 2-4 ale seriei Friday 13, ceea ce ii confera oarecare densitate si character development care lipsesc cu desavarsire din versiunile originale. Asta mai inseamna si ca criminalu nu e mama lui Jason (celebru subiect de trivia horror), ci Jason insusi care a apucat sa creasca mare.

Eroul e jucat de Sam din Supernatural, care isi cauta sora tzinuta prizoniera in altarul lui Jason, psihopatu din padure care a confundat-o cu maica-sa din cauza unei asemanari coincidente. In aceleasi coclauri, Sam intalneste un grup de tineri venitzi la iarba verde sa faca sex si marijuana, ceea ce duce la casapirea treptata a acestora. Filmul pluseaza si cu unele dialoguri funny care fac personajele atipic de solide pentru aceasta serie. Cica o sa urmeze si un sequel la aceasta varianta a filmului, ceea ce nu stiu daca e bine.

No comments: