Monday, December 25, 2006

Top 2006 - la taiatul porcului


Gata anul, sa vedem cu ce ne alegem in topul de muzica. Ordinea e aleatoare, conteaza participantii in lista:

Dog Fashion Disco - Adultery
...primii epigoni Faith No More cu lectia invatzata

Five Horse Johnson - The mystery spot
...welcome to the south, bitches

Astrosoniq - Speeder People
...space rock cu extragroove, acopera totul de la Joe Cocker la Beach Boys trecand prin Black Sabbath si Ornette Coleman. am servit cronica personala la muzicisifaze

3 - Wake the Pig
... progresiv light cu aburi de Rush si ritmuri nu-metal

Current 93 - Black Ships ate the Sky
...gotic apocaliptic despre extraterestri care devoreaza Sodoma si Gomorra. Antony (and the johnsons) e invitat, cu poalele in cap.

Die Apokalyptischen Riter - Riders on the storm
...istoria metalului teuton comprimata intr-un album, de la Die Krupps la In extremo plus o doza de black metal si una de Crematory.

Head Control System - Murder Nature
Proiectul lui Garm Ulverescu. Norvegia o ia pe stonere si psihedelice. Lucru absolut normal, nici Mayhem nu erau prea treji la vremea lor.

Strapping Young Lad - The New Black
...il prefer pe Devin Townsend atacant la o echipa buna decat pe toate posturile. creca cel mai complet album de metal pur-sange pe anul asta.

The Knife - Silent Shout
...sa ne intelegem de la inceput, asta e trupa disco, deci fara comentarii. Sa zicem ca e loctziitor pt lipsa lui Apoptygma Berzerk pe anu asta.

Office of Strategic Influence - Free
...mare om Kevin Moore, bataia de joc a lui Dream Theater si un supercool clapar iar de la albumu asta incolo si vocal. Cu participarea, am impresia, a unor oameni de la Fates Warning plus Portnoy. Gildenlow de la Pain of Salvation creca a iesit din schema.

Alte sentimente pozitive am capatat de la:

1. Amorphis, My Dying Bride, Katatonia, Moonspell - trupe care au scos albume clasice peste limita decentzei. In ideea ca decentza cu clasicismul au in metal o relatzie de prost gust.
2. Nick Cave si-a lasat mustatza si si-a tras trupa noua - Grinderman, cautatzi-o prin myspace, au pe site o piesa fara compromisuri No Pussy Blues. Mai aspru ca niciodata. Albumul are deja un loc in topul 2007. Si tot de la Nick Cave, anul asta a facut scenariul westernului Proposition, in regia lui Hillcoat, cu Guy Pierce si coloana sonora Cave-Ellis. Film aproape genial, din pacate punctul slab e chiar scenariul lui Cave.
3. Craciunul aduce inca un album de top 2007 Pain of Salvation - Scarsick. Albumul implineste profetzia pentru care am fost alungat cu pietre acu vro 2 ani, ca nu-metalul schimba fatza progresivului. Rad cu ambele maini pe burta si savurez albumul. E delicios.
4. Dupa concertul constipat de la Sala Palatului (cronica de mare efect a lui Horia Diaconescu la muzicisifaze), Therion imi face prima surpriza placuta de 10 ani incoace, albumul Gothic Kabbalah. Un titlu stupid asa cum sta bine lui Therion, de data asta cu un metal clar si raspicat ca pe vremea lui Theli: fara lalaieli si ciripituri, dar cu voci clare si solouri rock. Dupa ce iesise Deggial nu credeam ca trupa asta o sa imi mai capteze atentzia pentru mai mult de 1 minut.
5. Mare veste mare. Stuck Mojo sunt iar pe picioare, au un album nou pus la download aproape complet pe site-ul trupei, www.stuckmojomedia.com. Emotia mi-a fost atat de mare incat am tras o rafala de doua cronici pentru muzicisifaze.
6. Alta veste, nu la fel de mare. Martin Walkyier, fost la Skyclad, s-a resuscitat cu proiectul The Clan Destined. Nu e mare scofala, merge ca amintire acum ca Skyclad par a fi pe butuci. www.theclandestined.com ne tine la curent. Ia sa pun niste Skyclad.
7.Anul asta l-am descoperit pe Mugison (2 cronici la muzicisifaze) prin intermediul documentarului despre muzica islandeza Screaming Masterpiece. Vizitati casa de discuri a lui Patton (ex-Faith No More) www.ipecac.com pt o lista de alte trupe interesante.
8.Fostii membri Savatage nu se lasa inmormantatzi. Nu stiu daca sunt semne bune: Jon Oliva se zbate ca pestele pe uscat cu ceva metal creshtin si nici Circle 2 Circle nu sunt departe.
9.Am fost si anu asta la Sziget. Vazut concert cu Gogol Bordello. Mare chestie. Pe locul doi vin Radiohead, Ministry si Cathedral. Apoi Evergrey, Gathering si Bregovic. Placebo au fost niste jegoshi. Cronica completa pe muzicisifaze.
10.Wolfmother, trupa de mare viitor. Poate urmeaza si o cronica, deocamdata mi-am pierdut vremea cu Black Stone Cherry, vezi cronica.
11. DVDuri la indemana: Porcupine Tree - Arriving from Somewhere. L-am rasfoit pe scurt dar pare o kestie supercool. Revin cu impresii. Rammstein - Volkerball. Canta destul de mult de pe albumele proaste, dar show-ul e mega. Nimic nu se compara cu Rammstein live.
12. Sa nu uit: anul asta au revenit si Secret Discovery, dragoste din tineretze. au stratul de rimel cam gros si canta in germana. Seamana si cu ultimul Paradise Lost. Album bun, orishcum.
13. Jorn Lande e in continuare harnic, dar nu si inspirat. A tras un album solo cam aiurea, The Duke, iar acu vine cu furtishaguri de la alte trupe, inclusiv de la propriile trupe: Unlocking the past e album de coveruri, iar Gathering e un best of din vremea cand canta prin Ark si Millenium. A, si l-au dat afara si din Masterplan. Nu stiu la ce-i sta capu omului anu asta, dar inca e activ, poate-si revine. M-a apucat nostalgia si am pus un Missing you de pe vremea Ark, piesa pe care imi cautam garsoniera de inchiriat la finele studentziei.


Sentimente negative mi-au trezit:
1.Peeping Tom, noul proiect a lui Mike Patton, cu o gramada de invitatzi, n-am ales nimic de el, e un fel de Loveage "fara feeling", daca mi se permite o metafora din memoria colectiva.
2. Tool, Isis, Killing Joke, Evergrey si Mastodon, trupe la mare pretz prin listele mele din ultimii 3 ani au inceput sa bata apa in piua.
3.S-a curatzat sarmanu Balance de la Coil, tata si mama experimentalului electro britanic, membru al familiei Current 93/Throbbing Gristle. Ocazie cu care a aparut materialul remixat postum Ape of Naples. Destul de groaznic, se asculta cu o sticla de votca alaturi.
4. Am impresia ca Hammerfall au scos album si ca Manowar sunt pe cale sa scoata. Nu bag mana in foc, dar am avut un vis urat cu trupele astea.
5.Metalcore, emocore, mathcore si post rockul sunt niste genuri muzicale care mi-au produs anul acesta o scarba atat de mare incat mi s-a dereglat vezica biliara. La analize mi-au zis ca n-am nimic grav, desi vomitam intr-o veselie. Muzica de kkt.
6. Am ratat concerte importante: Lacrimosa, Deftones si Samael. Dupa restul nu-mi pare rau.
7.DVD-ul Snog - Adventures in capitalism. Contine o gramada de material subliminal incat mi-a dat niste migrene care m-au tzinut cateva luni si ma trezesc ocolind McDonald de la distantza.
8.Am descoperit o serie de artisti deosebitzi, inca underground dar de mare viitor: Steven Seagal s-a apucat de manele, reggae si blues (cronica) iar William Hung face furori in comunitatile Chinatown cu interpretari personale din Queen.
9.Pavel Corutz si filozofia sa a cunoscut anul acesta un revival prin intermediul scenei metal autohtone: Bucovina, Lupii Daciei, Copilul din Nuc si concepte cumplite ca Nihilism-nationalismul si Banatian Dark Metal (=metal intunecos din banat, raspunsul nostru la Lynyrd Skynyrd si southern rock) dau trendul romanesc intr-un an al succeselor pentru Gigi Becali. Adramalekus a dormit ca o bestie ce este, dar se pare ca unii mai ambitzioshi i-au luat locul.

Dobitocul anului: Das Modell, user sinistru al forumului metalfan.
Omul anului: Dagu.

2 comments:

Anonymous said...

Scarsick e o capodopera a unui nou gen pe cale de aparitie, disco metal. L-as declara albumul anului, dar pacat ca e din 2007. Cat despre Tool, e clar ca bate apa-n piua, dar fara sa lase sentimente negative. As mai avea de adaugat albumele semnate Rage, Ministry, Cult of Luna, Om, Death SS, Ministry... si Body Count ca tot ai amintit Stuck Mojo. per total un din perioada de tranzitie in care trupele care stiu sa cante, fac diverse experimente... in rest, Hammerfall! La partea cu concerte, Ministry au meritat toata deplasarea pana la Wacken, iar Samael a fost intr-adevar o mare pierdere, pentru cei care l-au pierdut...urmeaza Evergrey, sper sa nu-l pierzi si pe asta.

Unknown said...

Vreau si eu DVD-ul Spiritual Beggars - Live Fire (ca tot pomenesti acolo de el). Daca faci rost de el da un semn.