Tuesday, December 26, 2006

Doctor Who : briefing


Cel mai tare serial ever este productia BBC Doctor Who. Am impresia ca detine recordul pentru cel mai lung serial ever, cel putin ca durata in timp. A fost lansat pe alb negru prin anii 60, ca program matinal pentru copii, un fel de Marian Ralea si Abracadabra.

Doctor Who asta e un Time Lord care calatoreste prin galaxie intr-un fel de cabina de telefon inteligenta pe care o cheama Tardis si care e mai mare pe dinauntru decat pe dinafara. Nefericitu nu are mama si tata caci i-au fost macelaritzi in razboiu de la capatu universului, cand aproape toata galaxia a fost pusa pe butuci. In consecintza si cu mare suparare Doctoru asta cam pedofil, ca si Magicianul lui Ralea dealtfel, agatza tinere fete si le poarta prin galaxie pana le ametzeste de cap prin tot felu de aventuri cu subintzeles.

Primele episoade din Doctor Who erau pretexte pt personaj sa se plimbe prin istorie si pe planete pt a aduce la cunostintza telespectatorului informatii de teleenciclopedie, cam ca Pittis asa. Urtelior insa violentza excesiva si decolteele eroinelor au facut ca serialul sa fie scos din grila pt copii si sa treaca in cea pt oameni mari. Actorul care il joaca pe Doctor Who a fost schimbat pana azi de 10 ori, datorita faptului ca Time Lorzii aveau puterea de a se regenera cand se simtzeau bolnavi, cu alta fatza si cu alte haine.

Dupa ce serialul a fost omorat de BBC prin 90, s-a mai facut un movie, apoi, in 2005 a fost resuscitat in noua serie, cu Christopher Eccleston (28 days later, Cracker, Second coming) in rolul batranului extraterestru pedofil (doctoru are 900 de ani romanesti) si o blonde bimbo, Billie Piper, in rolul Abramburicii care ii cade cu tronc si il urmeaza orbeste prin galaxie. Capul rautatzilor pt resuscitarea serialului e Russel T. Davies, responsabil si pt comedia Second coming. Bugetul serialului e pretty huge, desi este inechitabil distribuit: avem episoade de 2 lei care arata ca emisiunile lui Ralea, dar si episoade hipermoderne in stil John Woo sau peisaje intergalactice cu CGI masiv. De fapt, tocma contrastul asta intre cheap absurdity si gravitatea galactica da tot farmecul.

Sper sa am vreme sa trag niste cronici serioase la episoade, pana una alta azi e ziua lansarii episodului Christmas Special, primul din sezonul 3 al noii serii. Christopher Eccleston a fost inlocuit de metrosexualul David Tennant, dupa ce sarmanu Doctor Who era sa se curetze din pricina dushmanului de moarte, Dalek, un fel de combina frigorifica care urla mereu EXTERMINATE!

Exterminate motherfucker!

p.s. Noua serie este insotzita de episoade Making Of, sub numele Doctor Who Confidential, destul de importante pt a acoperi backgroundul folcloric al serialului din perioada 1960-1990. Informatii utile atata vreme cat n-am de gand sa-mi dedic urmatorii 40 de ani din viatza retrospectivei.
p.s.2. http://www.gallifreyone.com contine o groaza de infos si recenzii privind istoria Doctor Who.
p.s.3. Trei dintre episoadele sezonului 2005 au participat la premiile Hugo, iar unul dintre ele a si umflat premiul, la categoria Short Presentation, rezervata serialelor (Firefly, Battlestar Galactica si Lost mai sunt abonate la premiul respectiv).

2 comments:

No One said...

Intre timp am trecut ptin Matt Smith si am ajuns la Peter Capaldi. Dar cred ca stiai asta.

alina said...

între timp avem și doctor femeie, ehee