Tuesday, December 26, 2006

Un scriitor pe cale de disparitie



Endangered Species
de Gene Wolfe

Cititul de carti in engleza face bine la vocabular, mai ales ca la slujba tre sa trec intr-o buna zi pe linia engleza. Cititul din carti de hartie face bine la ochi si la coloana, m-am saturat de fonturi si monitoare, mai ales cand nu le potzi lua cu tine prin trenuri si avioane.

Asadar, am pus mana pe colectia asta de povesti a lui Wolfe. Pt cine nu stie, Wolfe e cel mai tare. Are in maneca cel mai important ciclu fantasy al anilor 80, The Books of the New Sun, si niste volume de povestiri multipremiate. Din pacate volumul de fatza nu face parte din randul lor, metoda dupa care e alcatuit fiind cronologica - se straduie sa reflecte evolutzia in stil si idei a lui Wolfe pe parcursul anilor 70 si 80. Lucru extrem de util oricui are treaba cu scrisul, omul asta e o comoara de stiluri si tehnici literare:

Are povesti la persoana intai, trei si chiar doi(!). Are povesti misterioase in stil batranesc (H.G.Wells/Lovecraft), are cyberpunk ultramodern, are fantasy cu Ilene Cosanzene care fac sex pe cadavrul dragonului cel kknar. Are "unreliable narrator", adica personaje-narator care mint de ingheatza apele ori au probleme cu capul si isi amintesc lucrurile gresit, ceva in genul filmului Memento. Pe wikipedia zice ca Gene Wolfe a inventat tehnica asta. Are false dialoguri, adica dialoguri in care se aud (citesc) doar replicile uneia dintre parti. Povestea When i was Ming, the Merciless e toata pe stilul asta. Are In the House of Gingerbread, in care un copil e otravit de maica-sa care il invatza sa roada zugraveala cu plumb de pe peretzi, iar mai tarziu fratele mai mare o baga pe maica-sa cu capu in cuptoru cu microunde...suna cunoscut? E Hansel si Gretel. The Last Thrilling Wonder Story e geniala - dialogul dintre scriitor-zeu si personajul supus capriciilor, o poveste pe care orice scriitor ajunge sa o scrie la un moment dat. Mai nasol e cand vin criteriile comerciale sa modifice destinul personajului si se dovedeste ca orice zeu tre sa manance o paine. The Dark of June - despre dezintegrarea oamenilor in idei, a ideilor in amintiri, a amintirilor in stari de energie joasa. Our Neighbour, cu un mad scientist care cauta centrul nervos al milei.

Concluzia, e a lui Gene Wolfe, in prefata: Elitele spun ca o povestire buna trebuie sa fie, in esentza, despre dragoste si moarte. Vulgul spune ca o povestirea buna trebuie sa fie despre sex si violentza. Un scriitor bun trebuie sa transforme violentza unora in moartea altora si sexul unora in dragostea altora. Fiction as dense as a neutron star.

P.S. Circula un zvon ca Books of the New Sun sunt in curs de traducere in romaneste, probabil pt 2007. Nu zic la ce editura.

No comments: