Tuesday, December 26, 2006

Nemira, Mironov sau Unde se ascunde ghettoul SF?

SF-ul a murit, traiasca speculative fiction. Spaima de etichete si penibilul cramponarii in clasificari a adus iar literatura fantastica in randul lumii. Trendul actual e incalcarea oricaror granitze intre horror, SF si fantasy si migrarea libera intre mainstream si underground. Bunaoara, Iain Banks are o linie de romane mainstream, semnate cu numele, si o linie SF, pe a caror semnatura adauga si initziala tatalui: Iain M. Banks. Neil Gaiman a umflat cu un roman pe care autorul il considera mainstream, American Gods, premiile horror, SF si fantasy ale aceluiasi an 2004, profitand astfel de 3 bufeturi suedeze gratuite. Ideea a venit din faptul ca literatura mainstream a furat o gramada din stilurile experimentale ale SFistilor in timp ce SFistii isi aparau ideile de 2 lei printre meteoritzi si conventzii izolate de ghetto. O dovada ca unul din efectele elitismului e izolarea - problema ramasa de pe vremea familiilor regale care isi protejau mostenirea genetica reproducandu-se in cerc inchis.

Printre linkurile blogului aveti si unul la atelierkult, cenaclu literar on-line unde se impart cartzile si poturile miscarii romanesti interesate de Horror, SF si Fantasy. Drepturile de autor intra in canoane normale, fantasyul cunoaste o resuscitare planetara de la Lord of the Rings incoace, horrorul la fel (filmele cu zombie trec din zona indie in zona Hollywood), SF-ul e mai lenes, se axeaza inca pe seriale si ocazionalele remakeuri sau ecranizari Spielberg.

Siteul pomenit prezinta chinurile facerii unor bucatzi literare dintre care unele apartzin subsemnatului. Pot fi gasitzi acolo unii din motocentaurii cyberpunkului romanesc precum si ocazionalii autori care si-au mancat painea prin Jurnalul SF. Se barfeste despre Nemira si Mironov si se discuta despre noile edituri de gen de pe la noi.

Cand zic Nemira zic reeditari in prostie, chiar si cu titlurile modificate. Personal am achizitionat de la Nemira doar Hitchhikerul (Ghidul autostopistului intergalactic 5in1) lui Douglas Adams si Cell (Mobilul) a lui Stephen King. Cine a fost prea mic pentru editiile de acu 15 ani sa dea fuga sa-si ia colectia Philip Dick, nu integrala dar fundamentala. Pentru cine mai crede in viatza in cosmos, au aparut si bibliile despre Marte (Kim Stanley Robinson).

Cand zic edituri noi zic Corint, care are o colectzie de contemporani ai lui Sadoveanu sau Rebreanu. N-am timp de asa ceva, dar Lovecraft merita o incercare. Tot la Corint iese pe banda si genialul Terry Pratchett. Din pacate, gasesc traducerea in romaneste a lui Pratchett blasfemie. Suspectez chiar ca este marketat intr-o colectie adresata copiilor. Nu stiu catzi dintre copiii aia pricep ce e acolo. Pentru ei broasca tzestoasa care duce in spinare 4 elefantzi si o planeta plata suna a desene animate. Eh, o fi felul lui Pratchett de a scoate bani din segmente de piatza carora nu li se adreseaza.

Cand zic edituri noi mai zic MilleniumPress de la Satu Mare care se tot invart cu anexe la ciclul Dune, pentru mine de interes zero. De Pygmalion nu mai pomenesc pt ca ma tem ca au dat coltzu. Dar, cand zic edituri noi, zic totusi si Tritonic si i-am lasat la urma ca sa poposesc un pic, caci au scos o sharja de noutatzi in fatza careia doar Poliromul poate sta fara sa paleasca. Din pacate conditziile grafice nu sunt teribil de fericite, dar e singura usha pe care intra la noi Premii britanice, World Fantasy, Hugouri si Nebule din mileniul actual, inclusiv din 2006. Lista aparitiilor e disponibila la www.fiction.ro, va mai povestesc si eu una alta pe masura ce le citesc. Deocamdata stati cu ochii pe Neil Gaiman, gagiul care a spart granitzele literaturii si despre care Tori Amos a scris cantece. La primavara se lanseaza filmul Stardust odata cu traducerea cartii in romaneste, poate avem noroc sa il prindem pe la noi intr-o conferintza de presa.

1 comment:

Anonymous said...

Multumesc pentru vorbele despre Tritonic. Sper sa avem coperte mai reusite in 2007. Si carti care sa-ti faca pofta.