Monday, October 13, 2008

Salt'n'Peppa






















Mucho Mojo

de Joe Lansdale

E foarte ilustrativ blurbul de pe dust jacketul acestui volum: This novel has outrageous passages that you'll want to read to your friends with amazement. There was something to offend me on every page, and i loved each one of them.

Mucho Mojo e al doilea roman din seria Hap and Leonard si e unul mult mai consistent si mai grav decat primul, Savage Season, de care am discutat deja. De fapt, e un roman mainstream in toata regula pe tema relatziile interrasiale, intersexuale, intrafamiliale intr-un cadru rural unic si deosebit de convingator, al Texasului de est, la jumatatea drumului intre Louisiana mlastinoasa si Texasul desertic, intre voodoo si roadkill, intre blues si country, intre New Orleans si Texas Chainsaw Massacre, intre Ku Klux Klan si prostitutzia mexicana.

Comparativ cu restul seriei, Mucho Mojo e mai sarac in mistocareala, mai sumbru si unii zic ca mai plicticos/previzibil, in special cei care vad in seria lui Lansdale romane cu batai si suspans. Savage Season intra usor in categoria aia, dar Mucho Mojo e la cu totul alt nivel, sacrifica divertismentul pentru literatura si a a aparut pe lista Books of the Year din New York Times.

Reamintesc in fuga ca Hap and Leonard sunt doi batausi din Texas, la vreo 40 de ani, primul alb liberal hippie, al doilea negru homosexual republican si veteran al razboiului din Vietnam. Unchiul lui Leonard moare si ii lasa nepotului mostenire o casa in cartierul negrilor, vecina cu casa unor traficantzi de droguri. Hap and Leonard se muta in noua casa si in timp ce o renoveaza gasesc sub podele scheletul unui copil si un teanc de reviste porno cu copii. Teoretic, romanul e despre cum investigheaza cei 2 situatia si relatzia cu vecinii interlopi din favela texana. Practic, e o fresca a cartierelor niggertown din Texasul rural, in care Hap, fiind alb, ocupa rolul de minoritar etnic si resimte prejudecata si rasismul pe propria spinare, in special atunci cand se cupleaza cu o avocata negresa care se plange ca albii au putza mica. Elementele pivot ale povestii sunt:
  • relatzia intre Leonard si amintirea unchiului sau care l-a renegat cand a aflat ca e gay, pentru ca acum sa fie suspect (postmortem) de a fi implicat in porneciuri cu copii;
  • relatzia intre Hap si avocata negresa care ii reproseaza ca e alb, lipsit de ambitzie si fara studii superioare;
  • povestea unui politzist negru care a fost acceptat in politzie doar pentru corectitudine politica si are de suferit toata viatza pe kestia asta;
  • povestea copiilor drogatzi din cartier care aduce pe alocuri cu filmul Cidade de Deus;
  • relatia eroilor (in special a celui gay) cu preotul satului, care in timpul liber e boxer.
De remarcat ca multe din personajele lui Lansdale sunt karatisti ori boxeri, chestie care pare un pic nelaloc, perceptia generala asupra Texasului fiind mai degraba legata de pistolari si westernuri. Oricum, peisajul lui Lansdale este mult mai realist (actiunea romanelor Hap and Leonard e destul de contemporana). Imi amintesc ca si in satul in care am crescut eu aveam 2 scoli de karate, una de judo si una de box (si nici un liceu pe o raza de catziva zeci de kilometri), chestie care e in armonie cu prioritatzile rednecksilor.

In concluzie, Mucho Mojo e o poveste foarte acida si sinistra despre discriminari de orice fel si intolerantza mascata in coduri morale: Intolerance will not be tolerated! Inchei cu o bucatzica citata savuroasa, dialog intre preotul-boxer si Leonard Pine:

- Are you acquainted with your Bible, Mr. Pine?
- Me and Hap here were just quoting Bible verses on the way over.
- Are you familiar with the story of Sodom and Gomorrah?
- Yep, it's a favorite Baptist queer allegory. I just get cold chills all over when i hear it. Which is pretty often. I especially like where Lot's wife gets turned into a pillar of salt.
- You know the story, then learn from it, sir. Lot met the angels of the Lord and took them to his house for a feast, and the house was soon surrounded by homosexuals who wanted to know them.
- Know them means fuck'em, right?

P.S. Nici volumul asta, nici Savage Season nu se mai gasesc nicaieri, sunt out of print de vro 10 ani, a trebuit sa le cumpar din biblioteca personala a fiicei lui Lansdale, de la care am facut rost si de id-ul de messenger (din adresa PayPal). Oricum, cine nu vrea sa fie considerat psihopat (oricum, fata s-a marit intre timp) mai poate astepta 3 luni caci amazonul a lansat deja preorder pentru reeditarea in editzii hardcover a celor 2 romane.

- plusuri: roman mainstream solid, highly recommended
- minusuri: din perspectiva pulp, e mai putin spectaculos/comic decat alte volume ale seriei Hap and Leonard
- recomandare: oricui vrea sa citeasca o carte buna cu invatzaminte sociale

No comments: