Saturday, October 25, 2008

Indie blockbuster for kids


Atomic Robo
de Brian Clevinger

Chestia asta am luat-o pt cele 2 nominalizari Eisner 2008 (best limited series, best colors). Principalul sau merit e ca arata foarte bine pentru o editura necunoscuta ca Red 5 Comics. Altfel, e o chestie destinata in special copiilor, cu ceva umor rezonabil. M-am mai pacalit la un moment dat cu o chestie similara, Perhapanauts, doar ca aia era o chestie proasta pur si simplu (chiar si pt copii) care imita cu disperare BPRD in timp ce Atomic Robo e o combinatzie de Hellboy cu Iron Man, cu umorul din prima si plotul din ultima. Si grafica o imita putzin pe cea a autorului Hellboy, Mike Mignola. Si apare si Rasputin la un moment dat.

Atomic Robo e un robot autonom creat de Nikola Tesla in apusul carierei sale si pus in slujba NATO sa rezolve conflicte nerezolvabile, alaturi de o echipa de doctoranzi razboinici, specialisti in arme de distrugere in masa ecologice. Printre inamicii lui Atomic Robo se numara o piramida egipteana care incepe sa se miste si sa atace Egiptul cu raze ucigashe produse dupa retzeta lui Arhimede, ori fantoma lui Rasputin trezita de invidiosul inamic al lui Tesla, Thomas Edison.

Asadar volumul produce zambete ici colo dar in cea mai mare parte a sa se ocupa cu explozii si impuscaturi pe pagini lipsite de dialoguri ceea ce nu e chiar my cup of tea. Banuiesc ca nominalizarile Eisner au fost pentru incurajare, e un produs indie care reuseste sa arate ca un blockbuster BD in genul celor de la Marvel, Image, Dark Horse sau DC.

Am si io totusi o nemultzumire: de ce chestii de genul asta, la premiile Eisner sunt nominalizate la categoriile principale in conditiile in care exista categoriile Best Publication for Teens si Best Publication for Kids? Paradoxal, ultimele doua categorii contin nominalizari mai interesante chiar si din perspectiva adulta.

- plusuri: valorile de productie, cateva kestii care amintesc de Hellboy
- minusuri: plot primitiv, personaje slabe, ar merge mai bine ca desen animat
- recomandare: copiilor si fanilor de aventuri BD cu supereroi in care accentul cade pe bataie si gaguri

No comments: