Thursday, February 21, 2008

Bogdaproste


In peisajul SF romanesc s-au nascut doi pui. Primul este renasterea revistei SF patronata de Nemira, Nautilus, renascuta in format on-line sub gestiunea lui Michael Haulica, la adresa http://www.nautilus.nemira.ro/, al doilea este debutul auteurului Aron Biro taman in acest numar inaugural, la rubrica povestiri pe care o gasitzi usor in meniul site-ului, alaturi de lucrari ale lui Elizabeth Bear, bookbloggerului Cristi Mitran si un Don Simon de care nu mai auzisem de pe vremea Jurnalului SF. La care se adauga deocamdata rubrici de recenzii si stiri. Ca orice revista care se respecta, formatul on-line include posibilitatea de a comenta orice text, cu laude, critici sau aruncand cu kkt. Incercari din astea virtuale s-au mai facut dar asta e prima cu patronaj corporatist si cu un brand in spate, anume Nautilusul Nemirei, editura care incet incet isi recupereaza relevantza de alta data.

Planul editorial al Nemirei se aliniaza la realitate - sunt anuntzate laureatul Nebula pe 2007 (Jack McDevitt - Seeker), una din epopeile lui Dan Simmons (Olympos), laureatul Nebula 1996 (Robert Sawyear- The Terminal Experiment), romanul pentru copii al lui Stephen King (Eyes of the Dragon), continuarea seriei Ice of Fire a lui GRRM si continuarea seriei de antologii best of intretzinuta de Gardner Dozois.

Alte vesti bune sunt cele legate de Tritonic, inside-information sugerate de Michael Haulica de pe pozitie de outsider, din care putem concluziona ca in ciuda rascolirii si regasirii spirituale a editurii, armele n-au fost depuse si nici planurile editoriale SF (ramase, cred, din epoca Haulica), cu colectia fiction in frunte, in ciuda banuielilor mele mai negre de acu cateva luni ca ar fi pe duca. Dintre promisiunile la care ma alatur si eu cu recomandari calduroase, pomenesc:
  • trilogia Takeshi Kovacs a lui Robert Morgan,
  • dubla Neil Gaiman+Terry Pratchett= Good Omens,
  • probabil si Coraline - una din cele mai premiate lucrari ale lui Gaiman ecranizata sub forma de animatzie 3D de Sellick (Nightmare before Christmas),
  • continuarea seriei lui Bujold si a seriei Amber;
  • unul din cele mai laudate romane ale anului 2007, al fiului lui Stephen King: Joe Hill - Heart Shaped Box deja nominalizat la o gramada din premiile ce se vor acorda in 2008. Asadar la Nemira - Tatal , la Tritonic - Fiul, sa speram ca Sfantul Duh le traduce bine.
  • dintre alea care nu ma intereseaza dar care ar trebui sa-si gaseasca public in randul fanaticilor Lord of the Rings, ar fi Steve Erickson - Gardens of the Moon, Brandon Sanderson - Elantris si am uitat mai care.

Alte promisiuni sunt legate de traducerea antologiei New Weird in care Jeff Vandermeer a adunat laolalta povestiri reprezentative ale curentului de la origini (M. J. Harrison, Clive Barker) pana in zilele noastre (Hal Duncan, Jeffrey Ford). Dar nu am reusit sa ma prind ce editura se ocupa de adusul antologiei spre noi, desi zvonurile cele mai fierbintzi vin de la millennium.

Am auzit ca la Bucuresti s-a deschis o librarie noua de cartzi in engleza care contine si benzi desenate. Cine are drum pe-acolo sa-mi spuna ce au si la ce pretzuri. La noi la Cluj am mai remarcat in Carturesti cate un exemplar din cuplul Wizard+Knight al lui Gene Wolfe (cam 900.000 laolalta) si Joe Hill - Heart Shaped Glass intr-o editie paperback englezeasca (aproape 600.000). Plus the usual - niste philip dickuri, niste peter hamilton. La Diverta nu mai intru de cand au rearanjat cartile alfabetic ca nu ma pot pune de acord cu alfabetul lor.

9 comments:

Anonymous said...

vezi ultimu' meu comment pe blogu-mi for more details about the vandermeer edited book.

Anonymous said...

Unde anume in Bucuresti ar fi libraria aia? Poate fac un drum daca imi dai mai multe detalii.

Anonymous said...

Profit de ocazie ca sa declar ca "Povestea dihorului..." este una dintre cele mai percutante proze scurte citite de mine in ultimii ani. Felicitari auteurului!

Aron Biro said...

multumex.

garm, am uitat unde e dar are un nume care seamana cu Anthony Hopkins, pe langa Muzica cred.

alexei said...

Libraria se numeste "Anthony Frost" si se afla vizavi de Biserica Kretzulescu(langa Muzica).

Anonymous said...

Da, si mie mi-a placut povestirea desi ma gandeam initial la cine stie ce steampunk S.F :) - oricum, eram inscris si pe Atelierul Kult si credeam initial ca o voi gasi acolo.

Which reminds me, am si eu cateva datorii publicistice si le am de ceva vreme.

Prin Buc au inceput sa apara din ce in ce mai multe centre care aduc carti la comanda. Sa fie un semn bun ? (Sau un semn rau, ca de pe amazon sau barnes&noble pot sa-mi iau si singur)

Anonymous said...

Am fost sambata la libraria aia. M-am uitat mai mult la BD. Au preturi intre 20 RON (o brosurica Fantastic Four) si cam 80-100 RON albumele mari. Am vazut Aliens, Predator, Spawn, Desperados, XMen si inca cateva. Plus carti ca Vampire D, Helsing si un raft maricel cu Pratchett (nush daca erau volume diferite da impresia mea a fost ca omuletu a scris mai mult ca Pavel Corutz :D.

Anonymous said...

Si pe langa cele enumerate de garm mai exista si ceva Spider-Man Evo, Emily The Strange si The Gunslinger ( din cate imi aduc eu aminte )

Michael Haulică said...

a aparut si un comentariu la povestea ta din Nautilus. vazusi?