Otherworld
de Phil Jimenez
Phil Jimenez este, conform comunitatii fanilor gay ai benzilor desenate (http://www.gayleague.com/), unul din cei mai de vaza reprezentanti ai Sodomei in aceasta sfera culturala. Jimenez e un grafician versat, care a desenat pentru celebra serie Invisibles a lui Grant Morrison si pentru o gramada de lucrari mainstream, gen X-men.
Otherworld este proiectul sau de vanitate, o kestie care se intampla frecvent graficienilor pe care ii apuca ambitzia si se apuca de scris banda desenata. Si dupa cum banuim din aceasta observatzie, e o lucrare care exceleaza la nivel grafic si e complet retardata la nivel intelectual.
Sa incepem cu lucrurile bune: stilul pe care il practica Jimenez aici poarta numele de "widescreen comics", adica banda desenata panoramica, in care in mod frecvent panourile foarte late (sau secventzele de panouri) se intind de pe o pagina pe alta. In unele cazuri cate doua pagini alaturate sunt acoperite de o singura imagine presarata pe toata suprafatza cu dialoguri, un format cu impact vizual dar destul de dificil de citit in ordinea intentzionata de autor, mai ales daca acesta nu stie unde sa puna bulele de dialog. Se pune accent pe peisaje, de aceea personajele adesea sunt atat de mici incat devin dificil de identificat. Oricum, la prima vedere ramai cu gura relativ cascata privind nivelul de detaliu si migala investite de autor sub aspect grafic.
Din pacate nu se pot spune lucruri la fel bune despre plot. Povestea e cam asa: o gagica simpatica, cantareatza in timpul liber si cu succes la baietzi, e sfashiata moral intre doi tipi, unu destept si unu bun la pat. Ca in viatza, pana la urma il alege pe cel bun la pat iar ala destept sta sa-si roada unghiile de suparare, plus ca i se mai pun si coarne, adica gagica nici macar n-are bunul simtz sa-i zica gata, tzi-am dat papucii. Ceea ce ma duce la ideea ca intr-o societate optima economic, un "cuplu autosuficient" tre sa fie format dintr-o femeie si doi barbatzi dar despre asta vetzi citi intr-o povestire de-a mea, dupa ce reusesc sa o traduc in romaneste.
Ei bine, sa vedetzi ce idee ii vine lu Jimenez pornind de la aceasta intriga. O vrajitoare dintr-un univers paralel vine si ii rapeste pe cei 3, impreuna cu niste amici de-ai lor. In universul ala paralel ne trezim direct in filmul Matrix, adica are loc un mare razboi intre
- un taram de profil uman, plin de magie, condus si alcatuit din fiintze ca mine si ca tine doar ca mai fantastice asa, inspirate de prin Lord of the Rings;
- si un taram de profil real, plin de tehnologie, condus si alcatuit din masini, cyborgi si calculatoare, inspirat din filmul Tron daca-l mai tzinetzi minte.
Cei doi barbatzi trec de cele doua partzi ale razboiului, ala destept devine cyborg fara sentimente in slujba masinilor, ala bun la pat devine razboinic tupeist in slujba magilor iar gagica e sfashiata iarasi intre cele doua taramuri dar vin prietenele ei si o sfatuiesc sa ramana cu ala care e mai bun la pat, caci ce-i in mana nu-i minciuna. Volumul se incheie cand cele doua armate se hotarasc sa se razboiasca, cu gagica in fruntea magilor si baiatu ala destept in fruntea lumii tehnologice.
Dar cand sa inceapa razboiul, Phil Jimenez a demisionat de la Vertigo si a intrat pe contract exclusiv la Marvel unde lucreaza si astazi si unde n-are permisiune sa-si continue seria. Eu cred ca si vanzarile slabe au dus la oprirea seriei dupa un volum, probabil si efortul masiv de productzie - stradaniile astea cu "unic autor" se practica in undergroundul BD, la lucrari alb-negru autoproduse sau produse cu neregularitate. Altfel, e destul de anevoios sa fii si scriitor, si desenator, si colorator si letterer in acelasi timp, roluri care de obicei sunt impartzite intre 3-4 artisti.
Inainte sa inchei, un citat elocvent pentru limbajul si ideile folosite de Jimenez in aceasta lucrare:
But really, many of the choices we make in life are shaped by things going on so DEEPLY within our brains we're not even aware of them. Seriously. Science has PROVEN IT.
- plusuri: grafica spectaculoasa, cu multa migala, bazata pe modele umane, ambitzie nemasurata
1 comment:
Benzi desenate gay...yay. Ai amintit de ''propaganda gay''. Genul asta de propagand minoritara poate face praf orice produs cultural. E arta in slujba unor interese egoiste.
Post a Comment