Batwoman:Elegy
de Greg Rucka
cu grafica de JH Williams 3
Batwoman e cel mai important supererou gay din universul DC Comics. A fost inventata acu 50 de ani - paradoxal pentru a elimina speculatiile ca Batman ar avea o relatzie homo cu Robin. La data respectiva o poveste cu Batman a iscat genu asta de acuzatii din partea fanilor si i-a obligat pe autori sa incropeasca repede si la deruta o serie de personaje secundare feminine care sa creeze impresia unei familii normale. Asa au aparut Batwoman (gagica lui Batman) si Batgirl (gagica lui Robin si fiica comisarului Gordon).
Paradoxal, fanii au fost si mai nemultzumiti de miscarea asta decat de banuiala de homosexualitate asa ca, desi Batgirl a mai aparut pe ici pe colo, Batwoman a cam disparut de pe firmament pana acu 5 ani cand a revenit ca personaj episodic si ca... prima supereroina lesbiana (de la DC Comics cel putin). Unde dai si unde crapa.
Ei bine, anul trecut a aparut si prima poveste ce o are ca personaj principal, scrisa de Greg Rucka (Whiteout) si desenata de superstarul JH Williams al III-lea care ofera in format hardcover o grafica absolut glorioasa, desi cam greu de urmarit datorita aglomerarii cu detalii si lipsei unui aranjament clasic al panourilor. E asa numita grafica panoramica, sub forma de tablouri ce se intind pe ambele pagini si in care se intampla diferite lucruri in diferite portiuni ale desenului.
Din pricina graficii cartea arata fabulos, desi povestea, nu ca lasa de dorit, dar e clar pusa in slujba graficii. Ca si continuitate, povestea e plasata undeva in perioada in care Batman murise (acu 3-4 ani, unul din evenimentele care au zguduit lumea benzilor desenate, si a adus o gramada de bani, coroborat si cu filmul Dark Knight).
Deci in lipsa lui Batman, orasul Gotham a incaput in sfarsit pe mana raufacatorilor si principalu raufacator e o albinoasa care se crede Alice in Tzara Minunilor si vorbeste numai in citate din Lewis Carroll. Batwoman tre sa ia problema in mana, in ciuda reticentzelor pe care le resimte din partea populatziei homofobe si a unor varcolaci satanisti care nu stiu de unde au iesit ca nu-s introdusi deloc in poveste. Are loc un pic de cafteala BD clasica dar partea mai interesanta sunt flashbackurile (desenate intentzionat in stilul lui Batman Year One a lui Frank Miller), in care ni se dezvaluie tineretzea lui Batwoman, perioada in care era o pitzipoanca si cum si-a descoperit ea sexualitatea.
Nu-s fan de supereroi din astia mainstream, deci nu-s nici fan Batman. Problema cea mai mare cu eroii astia longevivi e ca povestile lor tzin de zeci de ani si:
- e imposibil sa iti faci o colectie completa a istoriei lor, adica risti sa-ti petreci toata viatza facand asta. and then you die.
- si daca, teoretic, ai reusi sa o faci, ai realiza ca nu e mare lucru de capu ei, dupa principiul 90% of everything is crap
- personajele apartin editurilor si nu autorilor, iar autorii sunt obligatii sa respecte anumite linii directoare legate de directia in care editura doreste sa-si carmeasca seria; desigur, ramane relevanta diferenta intre autorii slabi si aia buni, sunt suisuri si coborasuri, de aia e important sa selectezi din astfel de serii doar portiunile scrise de cate un autor care aduce ceva proaspat.
pana acum pe acest blog sunt urmatoarele:
- Year One, a lui Frank Miller, prima poveste Batman care a dat, cu vreo 20 de ani inainte, trendul urmat recent de filmele de succes ale lui Christopher Nolan, cu un Batman mai urban, mai antigotic si mai realist vezi doamne;
- Year 101, a lui Paul Pope, un fel de tribut adus povestii lui Miller ceva mai recent, despre un Batman trecut de suta de ani care traieste intr-un viitor totalitarist;
- Arkham Asylum, a lui Grant Morrison, o versiune psihedelica si lirica a lui Batman.
- Pe langa astea mi-am mai luat si The Dark Knight Returns din anii 80, iarasi a lui Frank Miller, considerata piatra de temelie in istoria universului DC Comics (Batman+Superman).
- minusuri: pana la urma e doar o poveste tipica Batman, doar cu Batwoman in locul lui Batman
- recomandare: ideala de facut cadou
No comments:
Post a Comment