Wednesday, November 17, 2010

Barbati fara neveste


Wilson 
de Daniel Clowes

Wilson e un cinic divortzat, sociopat, care traieste singur cu un caine, fara prieteni, fara job (din banii lasatzi de parintzi). Toata ziua se plimba prin urbe si cafenele acostand oameni si comunicandu-le judecatzi de valoare la adresa societatzii. Din cand in cand se relaxeaza trimitzand prin poshta colete anonime cu kktul catzelului sau. Simtzind ca i se apropie varsta a 3-a, intr-o buna zi porneste intr-o odisee de a se descoperi pe sine, pe sotzia care i-a dat papucii si pe fiica cu care aceasta era gravida cand i-a dat papucii. Isi lasa catzelu in grija unei vecine si isi ia lumea in cap.

Isi descopera nevasta grasa, heroinomana si cu un tatuaj cu "Property of Big Dick Daddy" pe spate. Fiica, si mai obeza, a fost adoptata de o familie instarita si isi uraste viatza. Wilson le ia pe amandoua si le plimba prin paduri incercand sa le explice rostul vietzii si bucuria familiei reunite. Evident, visele ii sunt curmate destul de abrupt dar nu va zic mai multe sa nu va stric bucuria. Volumul se gaseste inca pe amazon.

Dincolo de povestea in sine, este foarte crunt modul in care Clowes alege sa o prezinte, folosind o tehnica BD inspirata de comicsurile pentru copii cu Garfield: fiecare pagina e impartzita in vreo 6 panouri din care primele 5 prezinta settingul unei situatzii cotidiene (eroul intrand intr-o cafenea sau plimbandu-si cainele sau etc.), iar ultimul panou al paginii ofera THE PUNCHLINE, o replica care la Garfield avea scop umoristic, la Wilson o simtzi ca pe o palma peste obraz. Tehnica asta da un ritm de mare efect povestii - ai impresia ca citesti o colectzie de bancuri, doar ca poanta de la finele fiecarui banc nu te face sa razi, ci sa te simtzi prost si contribuie la settingul tragic al bancurilor de pe paginile urmatoare.

Pe Clowes l-am mai recenzat de cateva ori: Pussey, Caricature, 20th Century Eightball si Ice Haven. Pe scurt, e scenaristul a doua filme esentziale pt cei care vor sa intzeleaga mecanismele lumii in care traim: Ghostworld si Art School Confidential. E autorul revistei de benzi desenate Eightball, din paginile careia au fost culese titlurile mai sus pomenite, alaturi de David Boring (titlu aflat in Top 10 comics of all-time al revistei TIME).

Pe masura ce a prins gustul filmelor, Clowes s-a lenevit foarte tare si au trecut mai bine de 5 ani de la ultima aparitzie a revistei ce i-a gazduit opera (Eightball). O vreme si-a pierdut-o alaturi de Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), cu care a conceput un blockbuster SF distopic si umoristic (ecranizare dupa cyberpunkerul Rudy Rucker) al carui buget de 150 milioane n-a vrut nimeni sa-l finantzeze. Sunt zvonuri ca colaborarea cu Gondry va continua, dar pe un alt scenariu, mai fezabil.

Wilson e opera de revenire in fortza a lui Clowes, intr-un volum subtzirel dar cu format mare (pe stilul de album hardcover francez). E una din cele mai deprimante cartzi pe care le-am citit vreodata, undeva in aceeasi categorie cu Shortcomingsul lui Tomine. Cred ca am spus asta despre fiecare din cartile lui Clowes, dar se pare ca la el totul merge din lac in putz. In Wilson, autorul isi bate joc de propriul personaj la modul cel mai realist cu putinza, adica asa cum isi bate joc si soarta de oameni.

Slava domnului, nu va trebui sa asteptam inca un cincinal pt urmatorul volum al lui Clowes. Pentru 2011 s-a anuntzat un hardcover cu Mr.Wonderful despre care autorul amenintza ca ar fi o poveste de dragoste (probabil una horror). Un alt volum foarte interesant, editat de Universitatea Mississippi, e Conversations with Daniel Clowes si contzine peste 200 de pagini de interviuri cu autorul (creca toate pe care le-a dat vreodata), pe toate temele, de la autobiografie la sfaturi pentru tinerii autori BD.

- plusuri: tehnica narativa desavarsita, amar existentzialist de prima clasa
- minusuri: grafica foarte simplificata, chiar si pt standardele lui Clowes care n-a fost niciodata mai mult decat un caricaturist la nivel grafic
- recomandare: celor pe care ii bantuie midlife crisisul dar si celor mai tineri care ar trebui sa se pregateasca pentru el

No comments: