Sunday, December 02, 2007

Muzica vorbita pe la spate - november rain 2007

Cronici:

Live - Throwing Copper

Live - Secret Samadhi

Live - The Distance to Here

Dilema Veche - Otaku, ok, nu se potriveste aici da altundeva unde-l sa pun?

DVD-uri (pe care nu le am, dar vreau sa mi le cumpere cineva, am pus si linkuri motivationale):

Estradasphere-Palace of Mirrors - pe astia-i vreau la nunta

Patton and Kaada

Oomph - Rohstoff - n-au banii lu Rammstein dar au piese mai bune

In Extremo - Raue Spree - grasu ala cu harpa e fantastic

Albume:

Nick Cave nu se mai linisteste. Acu 2 ani a scos un dublu CD, anu trecut a scos un triplu CD cu B-sides and rarities, plus un soundtrack la westernul Proposition, anu asta a scos Grinderman, un dublu DVD cu dublu CD live atasat, plus un soundtrack la westernul The Assassinatin of Jesse James, iar in martie scoate primul sau album despre zombie, cu genialul titlu Dig, Lazarus, Dig. De fapt vroiam sa zic ca ascult noul soundtrack al lui Cave, din nou alaturi de Warren Ellis (violonistul, nu autorul de benzi desenate). Spre deosebire de Proposition e un album fara voce, strict soundtrack, cu pian, viori si clopotzei. Astept filmul.

Am scris asta ca sa las batranii in fatza, caci de fapt albumul lunii e revenirea in fortza a lu Mugison cu un album metal! Mugieboogie ii zice si e o combinatzie de Tom Waits cu Mugisonu vechi si cu o piesa inspirata de Cradle of Filth. Un egzemplu reprezentativ aici. Sa ne amintim un pic si de coverul Tom Waits si de filmul Little Trip to heaven, aici. Rostu acestei amintiri este ca Mugison, pe langa noul album, a produs si un al doilea soundtrack, tot pentru un film al lui Kormakur, de care nu dau nicicum - Myrin.

De pe blogu lu Floppy vine Nine Horses, o muzica cu fundal de jazz relaxant si trip-hop completata cu o voce cu iz de Porcupine Tree, versuri destul de misto si foarte placuta la ascultat. E trupa jazzerului englez pre nume David Sylvian care mai are o grama' de proiecte. Ce-am gasit e albumu din 2005, de pe care e si piesa asta, din pacate cu clip de kkt.

Toby Driver e un tanar ambitzios care se joaca cu muzica experimentala pe terenul cuprins intre Opeth, Ulver si Sunn O))). Coltzul Opeth e reprezentat de albumele scoase cu trupa Maudlin of the Well, cel mai interesant din proiectele sale. Coltzul Sunn O))) e reprezentat de Kayo Dot si Bloody Panda cu care s-a limitat la ceva mai minimalist si atmosferic, iar mai nou a scos un album solo si proiectul Tartar Lamb, cu care incepe sa se apropie de Ulver. Un fel de clip aici.

Witchcraft erau candva o trupa de doom dar azi calca pe urmele lui Wolfmother, deci ale lui Led Zeppelin. Ba e un pic mai acustic si mai retro daca se poate asa ceva, vezi unul din hituri. Noul album e Alchemist si e destul de tare. Mai nasol e ca Wolfmother chiar au o piesa Witchcraft, ce-o zice lumea acuma. Si tot din categoria asta, inca o trupa simpatica, Priestess, vezi aici.

Primordial vin dintr-o tzara in care nu s-a inventat nici roata, nici metalul, adica Irlanda. Poate de asta trupa suna ca si cum tocmai se chinuie sa inventeze roata si poate de aia se numesc chiar Primordial. Din pacate de la ei nu cred ca o sa inceapa nimic, dar s-ar putea sa se termine si daca as fi irlandez, as fi mandru ca exista trupa asta in tzara mea. Noul album e plin de reclamatzii la adresa istoriei, de cateva riffuri simple dar bine legate dupa retzeta metalului practicat candva de Candlemass care fac ca niste piese care trebuiau sa fie doom sa devina destul de antrenante. Vocea e cam palida dar din fericire nu incearca sa cante, ci are asa un stil pashoptist, un Balcescu metal, sugerat si de drapelu doborat de pe coperta. Ia o piesa. Ulster!

Electric Wizard sunt atat de clasici incat nici nu se mai chinuie sa compuna piese noi. Witchcult Today mi-a lasat un sentiment de reciclare si soundu e cam de kkt, e drept ca l-am tratat cu neglijentza. Cam tot aici intra si Baroness, una din trupele care au inceput sa umple paharul la Relapse Records, ma refer la trupele astea care au izbucnit de la Mastodon incoace. Prea multe trupe de genu asta, s-a cam saturat lumea, desi Baroness sunt mai diversificati decat altii. Un pic mai stoneri sunt Torche, cu un EP nou, dar nici de astia nu mai am rabdare.

Biomechanical - mult zgomot pt nimic. Cel mai haotic album de metal ever, n-are cap, n-are nici coada, parca s-au tras 3 albume unu peste altu. Pe vremea cand erau mai coerentzi sunau cam asa.

Coheed and Cambria - acesti Bee Gees ai indie rockului american care suna cam asa, parca seamana cu trupa 3, dar ceva mai prost si mai SF, au scos ceva album dintr-o trilogie epica cu o casnicie distrusa de extraterestri. Parca asta nu e totusi asa naspa, desi tot naspa e.

Sunt cateva trupe dupa care imi pare rau-rau. Adica trupele care se lasau de muzica cand pretenii mei se apucau (adica prin 97-2000, perioada de schimbare a generatiilor in metal) si despre care n-ai cu cine vorbi pe lumea asta. Colegii de servici sunt prea senili sa si le aminteasca, iar pretenii mei de-acuma n-au de unde sa si le aminteasca. Nu-s trupe suficient de batrane incat sa intre la categoria "old-timers" (anii 80 sau mai devreme) si sunt suficient de desfiintzate sau inactive incat sa nu mai stie nici dracu de ei. Nu, nu sunt trupe de thrash irezistibil care au scos 1 album epocal din care n-au facut nici un leu si au ramas legendari din cauza asta, sunt trupe care au avut cota importanta, aprecieri pe toata planeta, poate au ajuns si pe la MTV in emisiunile de noapte, dar n-a fost nimeni sa le bagi destula benzina in fund si sa aprinda bricheta. E vorba de categoria in care ar fi intrat si Faith No More, Soundgarden sau Kyuss, daca Patton, Cornell sau Homme nu pastrau vie amintirea, imaginea si numele. Altii insa n-au avut norocu asta si e pacat ca colectivele care o sa voteze Primordial albumul metal al anului sau nu asculte in viatza lor o pesa de la urmatorii:

  • Stuck Mojo . 1. Album obligatoriu de ascultat: Rising - rock sudist, muzicutza si rap intr-o combinatzie care a indignat KuKluxKlanu. 2. Motiv de ratare: au ratat trecerea la nu-metal in 99 si s-au spart. 3.Statut actual: au revenit anu asta cu Southern Born Killers produs independent, album simpatic, elvocent si cu sunet superb (e una din primele trupe care au promovat numele producatorului Andy Sneap, considerat a 5-a roata la carutza in multe trupe de metal). Piesa beton;
  • Live. 1. Album obligatoriu de ascultat: Throwing Copper - a rupt gura targului in 94. 2. Motiv de ratare: nevasta, familia si World Trade Center. 3. Statut actual: au scos anul asta Radiant Sea, cu cateva piese noi, cateva reciclari si versiuni la piese vechi. Nu s-au desfiintzat niciodata, dar s-au refugiat dupa 9/11 in actiuni caritabile si albume motivationale.
  • Life of Agony. 1. Album obligatoriu de ascultat: Ugly - un Type O Negative amestecat cu grunge, a facut din Keith Caputo un nume. 2. Motiv de ratare: incercare tardiva de grunge in 97. 3.Statut actual: au revenit acu 2 cu un album simpatic, Broken Valley, Caputo a avut o activitate solo constanta, ignorata cu succes de presa de la noi. Piesa beton.
  • Die Krupps. 1.Album obligatoriu de ascultat: Odyssey of the Mind - albumul si trupa fara care Rammstein n-ar fi existat. 2. Motiv de ratare: Rammstein. 3.Statut actual: anu asta au avut niste turnee de reuniune, speram la un album, iar vocalu a mai activat si prin proiectul DKay.com. Piesa beton.
  • Grip Inc. Toba lu Lombardo (Slayer), chitara gotica si clape, voce punk. 1. Album obligatoriu de ascultat: Incorporated - nu e albumul lor de impact, de fapt e chiar ala de revenire dupa desfiintarea din 99, dar e cel mai complex. 2. Motiv de ratare: albume prea rare, s-au desfiintzat dupa fiecare album. 3. Statut actual: Desfiintzatzi, deci probabil o sa scoata un album in vro 2 ani. Piesa beton.
  • Skyclad. Nu-s multe trupe de metal care sa scrie versuri comparabile oricand cu nivelul poetilor rock clasici (Cohen, Nick Cave). La vremea lor au fost unici: Jethro Tull + punk, apoi i-au plagiat o gramada de trupe care nu le-au ajuns cu plagiatu nici la glezne. 1. Album obligatoriu de ascultat: Silent Whales of Lunar Sea sau Irrational Anthems, imposibil de ales intre astea. 2. Motiv de ratare: plecarea vocalului-compozitor-poet Martin Walkyier. 3. Statut actual: trupa de lame folk fara compozitor, recicleaza piese vechi in baruri irlandeze. Piesa beton, cu sunet de kkt.
  • Secret Discovery. Astia trebuiau sa aiba la noi succesul pe care l-au avut imberbii de la Crematory, ca trupa germana de gotic metal. In plus fatza de Crematory, SD au avut voce, melodie si piese gotic metal capabile sa concureze oricand cu concurentza vremii (Paradise Lost, Moonspell etc.). 1. Album obligatoriu de ascultat: A Question in Time 2. Motiv de ratare: satulia 3.Statut actual: au revenit de doua ori, prima data ca si clona HIM, a doua oara anul trecut cu un album foarte cool, cantat in germana, pe care n-a vrut nimeni sa-l asculte: Alternate. Piesa beton.
  • Rollins Band. Trupa legendei Henry Rollins de la Black Flag, promotor al unui funk hardcore si a unui stil de dans unice .1. Album obligatoriu de ascultat: Weight .2.Motiv de ratare: Rollins a trecut la activitati diverse: standup comedy, discursuri motivationale pentru soldatii din Irak, emisiunea MTV Henry Rollins Show si mai nou joaca in filme horror, 3. Statut actual: Cand are vreme, Rollins mai canta cu trupa de hard rock Mother Superior. Piesa beton (Daca vi se pare ca nu poate canta, asa e - insa e foarte cool ascultat la casti si instrumentistii sunt beton).
  • Dead Can Dance. Una din influentele majore ale metalului gotic. 1.Album obligatoriu de ascultat: Towards the within (un fel de best of live, disponibil si ca DVD). 2.Motiv de ratare - cariera Lisei Gerrard in soundtrackuri (Gladiator, Insider etc.). 3.Statut actual: Cei 2 membri fondatori s-au reunit pt niste concerte, poate si pt un album. Foarte tare albumul solo a lui Brendan Perry - Eye of the Hunter. Foarte tare albumul Lotus Eaters - tribute to Dead Can Dance (Ulver, Nightfall, Anathema etc.) Piesa beton

Astea ar fi trupe a caror muzica ar face fatza si astazi. La astea s-ar mai adauga o serie de gasti ale caror idei au fost deja imbunatatzite si nu e naparat musai sa le mai dezgropam, dar le datoram diverse chestii: Sacred Reich, Psychotic Waltz, Edge of Sanity, Nocturnus, Morgoth.

6 comments:

Anonymous said...

coroner ? mekong delta ?

Anonymous said...

Rob, vez ca e "A Question of Time" ci nu "in time". una peste alta, unu dan cele mae faine albume de leam ascultat n scurta mea cariera de rocer.

Anonymous said...

Mike si cu mine impartasim aceeasi viziune :) http://www.youtube.com/watch?v=ZKDvJTxZDbA

prowler said...

sigur nu http://www.youtube.com/watch?v=THV23g3z5qU ?
Mike Patton (who?) disrespects the Grammy award winning kings of rock & roll :D

in legatura cu trupele ratate, singurii care chiar mi se par interesanti si de ceva vreme mi-am tot propus sa-i ascult is Skyclad, restul cred ca pot sa-i ignor in continuare :)

in rest cam de acord, dar la electric wizard soundul de kkt este TOT SMENU

Anonymous said...

hihi, fix de heavenwood ai uitat in pomelnic :D

Anonymous said...

Addena : Pana la inceputul lui 2006 am tinut un site Live romanesc impreuna cu un amic. Era un fel de apendice pentru friendsoflive si nu era mare lucru de capul lui...dar era ceva.