Wednesday, December 05, 2007

Fack away off, ferfrigSake!





Dicks
de Garth Ennis

Ennis face parte din sfanta cincime a autorilor BD britanici care au revolutionat banda desenata si au pus umerii la Vertigo, linia adresata adultilor din cadrul DC Comics. Adica sfanta cincime Gaiman-Moore-Ennis-Ellis-Morrison sau, daca ne exprimam in titluri, Sandman-Watchmen-Preacher-Transmetropolitan-Invisibles.

Notorietatea irlandezului Garth Ennis e pe undeva similara cu a colegului sau Warren Ellis, din sfanta cincime astia doi fiind specialistii in pamflete la limita prostului gust, materiale ofensatoare, demitizare si obfuscare mass-media. Pana cand o sa am ocazia sa va povestesc despre fenomenul Preacher, care probabil va ajunge vestit la noi dupa ce HBO termina filmarile la ecranizarea sa, mi-am pierdut un pic vremea cu una din lucrarile mai underground ale lui Ennis, cu sugestivul nume Dicks (de fapt o reciclare a benzii desenate cu care a debutat acu vro 20 de ani).

Ennis e irlandez de la mama lui de-acasa si kestia asta miroase atat de tare in lucrarile lui, incat Joe Lansdale facea mishto de el in prefatza primului volum Preacher, in care Ennis incerca sa vanda accentul irlandez drept regionalism texan. Acolo mai e cum mai e, dar in Dicks am gasit pagini intregi cu dialoguri in irlandeza cea mai stricata. Ia un exemplu (in paranteza tentativa mea de traducere):

-Te You Woh... (Tell you what)
-Woh? (What)
-Doan af ge'boahwed wa'in backwahds up is streah chewih gahum... (Doin ___ walking backwards is ____ chewing gum)
-Shun've joina paras 'en, shud yaw? (Shouldnt have joined the paras then, should you?)

Cica s-a dat un premiu din partea redactiei cui a tradus corect dialogul asta. Preferatu meu e un mafiot scotzian care vorbeste cam asa:

-Yong mon, ey hov olready decided to hov Bolly remove yor genorotove orgons, onlong woth those of yor componion. Of those os not moy cocaine, he woll thon onsort those orgons in yor bock possoges.

N-as zice ca recomand neaparat aceasta lucrare. Punctele slabe sunt ca e alb-negru, ca efortu de a intzelege dialogurile e groaznic si ca seria e formata din doua partzi - una proasta, scrisa de Ennis la inceputul carierei si reciclata mai recent la Avatar Press, si una funny, prin care Ennis a incercat sa reinvie aceste personaje aberante ale tineretzilor sale. Din cele doua parti iese un ghiveci care imbina comediile lui Guy Ritchie cu Hitchhiker's Guy to the Galaxy si South Park cu In the Name of the Father, din pacate intr-un mod nu foarte coerent. Punctele bune sunt ca poti invatza argou irlandez si ca la anumite ocazii e de ras, in special in a doua jumatate a seriei de 10 numere care e impartzita astfel:
  • Bigger Dicks. Deci ar fi vorba de un grup de amici prods (=protestantzi) din Belfast care in copilarie au dat in patima cocktailurilor Molotov, au crescut ca teroristi IRA iar acu sunt niste ratatzi care trebe sa se adapteze procesului de pace de la Belfast, desi nu-i suporta pe engleji si pe sheep-shaggers (termenu irlandez pt galezi).
  • Dicks 2 incepe cand, in lipsa unor activitati teroriste motivante si in urma faptului ca vietzile lor au esuat lamentabil, cei 5 amici hotarasc sa isi faca o trupa de punk. Dintre astia 5, cel mai interesant e The Wanker, un tip care s-a masturbat atat de mult incat mana dreapta i s-a dezvoltat foarte mult iar stanga i s-a artofiat. The Wanker poate opri spiritele rele cu mana lui supradimensionata iar la un moment dat ii trece prin cap sa si-o amputeze caci simte ca are o relatzie sufocanta cu mana respectiva. Aflam ca problemele din Belfast se datoreaza extraterestrilor, care au proiectat The Bigotry Beam ca sa rasadeasca ura intre factiunile irlandeze, incurajand oamenii sa se casapeasca intre ei pana elibereaza planeta.
  • Dicks X-mas specials sunt cele mai funny, cu o pushkarie in care protestantzii s-au impacat cu catolicii ca sa-l asasineze pe cel mai a dracului pushkariash, un gras care i-a violat pe totzi indiferent de culoare, caci nu credea in nimic, nici in Taigs, nici in Prods, nici in fackin Brits. Se hotarasc sa-l omoare cand isi facea nevoile witt his ballacks hangin, dar nu stiau ca nemernicu facuse un pact cu diavolu si sufletu lui a evadat in kktu pe care tocmai il facea cand l-au omorat. Asa ca kktu asta satanic se intoarce sa-i omoare unu cate unu catziva ani mai tarziu, dupa ce Pactu de la Belfast i-a eliberat din pushkarii pe teroristii irlandezi.
Fiecare numar se incheie cu cateva sketchuri umoristice legate vag de poveste, cum ar fi rubrica dedicata supereroului The Aborter, un gagiu cu chiureta in loc de mana si care are Unwanted-Pregnancy-Vision. Ulster! Lucrarea de fata e o dovada clara ca industria benzilor desenate e cea mai liberala dintre toate industriile culturale.

No comments: