- cel mai nominalizat autor al anului este doamna M. Rickert, cu cateva povestiri, plus volumul Map of Dreams. Pentru anul asta, Rickert e ceea ce era acu cativa ani Kelly Link - abonata la toate categoriile unde puteai fi inscris cu proza scurta. Sunt sigur ca n-ati auzit de Rickert caci nici eu n-am auzit pana nu mi-a pus amicul Turok Max volumul hardcover in poale. Nu l-am citit inca, dar se zice ca e mood literature. N-am incredere in gagicile care scriu SF, dar am in cele care scriu fantasy;
- batranul Gene Wolfe a luat premiul pentru finalul trilogiei Soldier of Sidon, promovata ca o capodopera a stilului unreliable narrator. La roman a fost nominalizat si Liseys Story a lui King (tradusa la Nemira). King o fi clasic, dar Wolfe e matusalemic la cei 76 de ani. Nu stiu daca i-au dat premiul din politete, n-am citit nimic scris de Wolfe din ultimii 10 ani, dar oricum e, alaturi de Harlan Ellison, unul din mamutii literaturii fantastice americane. Nu sunt multi scriitori despre care sa se faca afirmatii precum: Gene Wolfe is the best writer alive. Period.
- Dintre nominalizati, mai sar in ochi colectia Suzannei Clarke (tradusa la Rao cu romanul ei vedeta - Jonathan Strange and Mr. Norell), povestea lui Geoff Ryman (tradus la Tritonic cu minunatul roman Air) si lucrarile texanilor Norman Partridge (Dark Harvest) si Joe Lansdale (intitulata la obiect Retro Pulp Tales).
- La roman a castigat Jack McDevitt - Seeker, un scriitor despre care habarn-am, probabil pentru ca scrie genul de SF dupa care nu ma omor, cu extraterestrii si vitejii prin cosmos
- cyberpunkerul James Patrick Kelly, abonat la Nebula, a castigat la nuvela, iar Peter Beagle, autorul clasicului basm Last Unicorn, a castigat la nuveleta
- La film, a castigat animatia lui Myazaki - Howls Moving Castle
Premiile Hugo sunt probabil cele mai mercantile, in care cuvantul greu il au fanii, deci popularitatea. Asta e premiul dupa care se ghideaza marele public dar si premiul cel mai longeviv - de-a lungul vremii a apucat sa-i onoreze pe clasici ca Asimov, Heinlein, Clarke, PKDick iar recent l-a onorat si pe Harry Potter.
- Favoritul fanilor a fost Vernon Vinge cu Rainbows End. Vinge e un tehnologist atroce, autor al eseului celebru privind singularitatea tehnologica, favorit regulat la Hugo si divortzat de Joan Vinge. Romanul pare interesant, despre un poet tehnofob cu Alzheimer intr-o societate obsedata de realitati virtuale tematice, licentiate de autori celebri precum Terry Pratchett, Lovecraft sau corporaĊ£ia Spielberg/Rowling. Pretty kool, ia sa vedem cine sare sa o traduca?
- Printre diversi autori de care n-am auzit, il recunosc printre premianti pe un favorit mai vechi de-al meu, irlandezul Ian McDonald, tradus la noi acu 10 ani de Pygmalion cu Necroville si Hearts, hands and voices, doua din cele mai incarcate socio-politic SF-uri pe care le-am citit ever, dure si surprinzator de lirice.
- La categoria non-fiction, s-a premiat biografia unuia din cei mai dubiosi autori SF (dupa Philip Dick, evident), adica James Tiptree Jr., care in ciuda numelui era o gagica lesbiana care scria distopii feministe, cu elemente porno, psihanaliza (a fost Ph.D. in psihologie) si satira sociala. Inca slab tradusa la noi, sa speram ca o vom citi candva si in romaneste mai ales ca e moarta, atat de moarta incat exista deja Premiul James Tiptree acordat lucrarilor SF care trateaza probleme legate de sexe si sexualitate. Sunt sigur ca biografia ei, premiata la Hugo anul asta, e cel putin la fel de impresionanta ca a lui Philip Dick.
- La categoria film, premiile s-au acordat dupa cum era normal: capodopera Pans Labyrinth a lui Del Torro (long form) si un episod Doctor Who (short form)
- Dintre nominalizati, mi-au atras atentia noile lucrari ale britanicilor Charles Stross si Neil Gaiman iar la non-fiction On Writing a primului scriitor SF negru gay de pe planeta, Samuel Delany. Man, daca asta a rezistat, totul e posibil. Glumim, glumim, dar nu erau multi scriitori de talia lui Delany in anii 60-70, asta facea deconstructii mitologice cand lumea nu stia ce-i aia, motiv pentru care n-a fost niciodata favorit la Hugo dar a fost abonat mereu la premiile criticilor. La noi s-a tradus la inceputul anilor 90 cu minunata deconstructie postapocaliptica dupa Orfeu (Einstein Intersection). Inca un mare om insuficient tradus la noi.
- Premiul pentru debut - Naomi Novik, o gagica care scrie despre dragoni, in curand tradusa si la noi.
Premiile Bram Stoker sunt orientate spre literatura horror. Top 3-ul celor mai nominalizati autori din istorie este format din Stephen King, Joe Lansdale si Tom Pirricilli, fiecare dintre ei prezenti si anul asta.
- trei dintre castigatori fac parte chiar din randul nominalizatilor World Fantasy: Stephen King a castigat cu Liseys Story, Lansdale a castigat cu antologia Retro Pulp Tales, iar Norman Partridge cu Dark Harvest
- Lifetime achievement a luat Thomas Harris, autorul cartilor cu Hannibal
Premiile International Horror Guild:
- regasim aici cele mai recurente nominalizari ale anului: din nou King cu Liseys Story, din nou Partridge cu Dark Harvest, din nou Rickert cu Map of Dreams, asadar cam astia 3 ar fi autorii anului
- imi fac fac cu ochiul castigatorul la banda desenata, Lewis Trondheim (desi toate nominalizarile de la BD par cool) si Laird Barron, revelatia anului trecut revenit si acum cu o nominalizare.
- La lifetime achievement, Ramsey Campbell care, conform Oxford Companion for English Literature, e Britains most respected horror writer. Un alt autor legendar evitat cu succes de editurile romanesti.
La British Fantasy Awards l-am remarcat doar pe Neil Gaiman, castigator cu noua colectie Fragile Things, la British SF Awards pe Ian McDonald iar la Arthur Clarke Award pe M. John Harrison (tradus la noi de Tritonic).
La Eisner si Harvey, (premii pentru BD), vedetele anului sunt Absolute Sandman (Gaiman), versiunea engleza a lui Oldboy, porneciul Lost Girls, seriile Fables (Willingham), All Star Superman (Grant Morrison), Pride of Baghdad (Vaughan), Criminal (Brubaker) si ceva serii noi cu Batman.
2 comments:
Monser, cam multe erori in postul asta. Enumar:
1.Premiile World Fantasy nu sunt acordate de critici, ci de un juriu format din critici, sciitori, editori si chiar fani.
2.Steinbeck, Borges nu au cistigat World Fantasy.
3.Soldier of Sidon este titlu romanului cu nr 3 din trilogia Latro.
4.Exista o diferenta intre antologie si culegere de proza scurta. Suzanna Clarke a cistigat la culegere de proza scurta.
5.Premiile Nebula sunt premiile criticii de SF. Fals.
1.Irelevant
2.Borges a castigat, Steinbeck a fost nominalizat. Oricum eu am folosit termenul "onorat", unde poti considera ca intre amandoua.
3.Irevelant
4.5. OK, am corectat
Post a Comment