Friday, November 09, 2007

X-Men+X-Files=?



Heroes
sezon 1

Se confirma banuielile mele ca serialul Lost s-a inspirat din benzile desenate, de acolo si stilul episodic diluat, cu actiune care merge spre nicaieri si pana la urma se termina cumva cand nu se mai finantzeaza seria. Tehnica la care apeleaza Lost si pe care fanii o numesc "lalaiala" are in BD denumirea "decompresie" si cica a aparut prin anii 80 cand s-a trecut de la comics la mult mai profitabilele graphic novels. Nu e doar o problema de profitabilitate ci si una de stil, decompresia pune accent pe consolidarea personajelor in plan psihologic ceea ce are un efect de alungire a plotului, efect care poate scapa de sub control. Decompresia se bazeaza pe interactziuni lipsite de dialoguri, accent pe elemente vizuale (gesturi, mimica, flashbackuri) si alte metode de a pompa sentimente si motivatzii in personaje inainte de a li se da drumu la situatzii decizionale. Pana la urma asta e deopotriva motivul succesului Lost dar si al sentimentului de diluare care ii pune in pericol succesul. Nu in ultimul rand, o buna parte din producatorii si scenaristii Lost sunt autori de benzi desenate: Brian Vaughan (Y-the Last Man), Jeph Loeb (noile serii Batman), Lieberdorf (Wolverine vs. Hulk) iar premiera de testare a episodului pilot a avut loc la Comic-Con 2004.

Relativ la tehnica decompresiei, in zona BD a aparut si trendul opus, al celor care vad in decompresie un compromis comercial si considera ca benzile desenate "adevarate" nu au nevoie de personaje elaborate ci de actziune in avalansha, asadar avem si adeptzi ai compresiei si chiar ai hipercompresiei (povesti alerte consumate in cateva pagini). Exemple de promotori ai compresiei sunt Warren Ellis cu seria Nextwave despre care o sa mai povestim dar si recentul Marvel Zombies despre care am mai povestit.

Revenind la Lost, unul dintre producatori/scenaristi, Jeph Loeb, autor al ultimelor serii BD cu Batman, s-a hotarat sa aplice retzeta intr-un serial chiar mai apropiat de benzile desenate, si anume Heroes. Retzeta e atat de apropiata de Lost incat potzi pune schema logica una peste alta si se suprapune la fix: avem o claie de personaje principale multiculturale: avem japonezu, avem gagica bunoaca cu trecut dubios, avem artistul drogat, avem individul care calatoreste in timp, avem liderul, avem chiar si un Ben cu moralitate dubioasa si chiar un june bronzat cu engleza nasoala, de data asta nu e din Irak ci e indian. Evident, ca si in Lost, e ocazie de amestecat firele epice pana uitzi care de unde vine. In timp ce Lost dedica un episod cate unui personaj, aici fiecare episod incearca sa se ocupe de toate personajele, alocandu-le cateva minute fiecaruia, un stil apreciat comercial dupa succesele unor filme ca Crash sau Babel.

Dincolo de setup-ul asta si de faptul ca personajele nu-s la fel de sharmante ca in Lost (nici macar gagica bunoaca), serialul e simpatic. Daca esti fan BD o sa-l vezi ca pe un X-Men psihologic si realist (cu idei furate din Watchmen). Daca nu stii ce e aia BD o sa te uitzi la el ca la o poveste despre paranormal si conspiratzii. Personajele principale sunt diversi oameni care isi descopera tot felu de proprietatzi speciale in situatzii de criza. Preferatzii mei sunt o cheerleaderitza care se mutileaza si se regenereaza, un congressman care poate sa zboare in timpul alegerilor, un ceasornicar telekinetic care mananca creiere si apare chiar si Doctor Who (Chris Eccleston) in rolul omului invizibil. La astia se adauga personajul cheie - un om care poate imprumuta temporar proprietatzile celor cu care interactzioneaza, un japonez geek care se teleporteaza aiurea, un politzist care isi salveaza casnicia cu ajutorul telepatiei si un om radioactiv care provoaca cancer nevesti-sii. Iar colacul de pe pupaza e aparitzia lui Malcolm McDowell (Potrocala Mecanica, Halloween) si a lui Eric Roberts in roluri interesante.

In ciuda actorilor mai timizi, Heroes are fatza de Lost avantajul coerentzei plot-ului si a structurarii sale in arc stories - povesti cu cap si coada intinse pe cate un sezon, dupa care nu tre sa asteptzi 10 ani sa vezi cum se termina. Scenariul imbina pe nesimtzite elemente BD clasice cu paranoia post WTC, family movie cu telenovela psihologica si fel de fel de ingrediente care, asemenea lui Lost, asigura o deschidere a mediului BD spre un public mult mai larg care nu e neaparat constient de sursa tematica. Referintzele la BD sunt la tot pasul: denumirile locatziilor (Kirby plaza, Corinthian hotel etc.), unul din personaje e un grafician care, cand se drogheaza, e capabil sa deseneze viitorul sub forma de benzi desenate :), apare in discutie conflictul dintre oamenii normali si oamenii speciali (vezi X-men), dintre oamenii nepasatori si sacrificiul celor vigilentzi (vezi Watchmen), plus teme foarte actuale legate de terorism si politica lui Bush. Metaforele sunt foarte coerente si nu foarte criptice, suficient incat sa asigure un entertainment intelectual real (spre deosebire de criptologia gratuita din Lost) iar daca principiul dupa care va alegetzi serialele e box-officeul si ratingul, aflatzi ca Heroes a fost unul din varfurile anului 2006. Sezonul 1 e deja disponibil oficial in format DVD iar acu o luna a inceput sezonul 2 la TV.

No comments: