Supereroi zombie
Marvel Zombies
de Robert Kirkman et al.
Marvel e pentru benzile desenate cam ce e MTV pt muzica, ProTV pt televizoare si Mircea Badea pentru comedie. Adica o chestie half idiot half glamour, o mashina de bani cu poante rasuflate si o agresiune iesita din comun pentru a-si conserva segmentul de piatza. Printre altele, Marvel sunt singura companie ale carei benzi desenate se gasesc in Romania in circuit normal si cu merchandise auxiliar. Marvel are totusi o importantza deosebita in lumea BD - e una din cele mai vechi companii (de prin anii 30 incoace) si a promovat cam toti pionierii anilor 50-70. Pe de alta parte, Marvel sunt principalii vinovatzi pentru perceptzia generala a publicului fatza de benzile desenate si compania BD cu cele mai mari investitzii la Hollywood. De la ei vin Spiderman, Punisher, Daredevil, Fantastic Four, X-Men, Elektra, Hulk, adica mult zgomot pentru putzin dar cu aceste filme au reusit sa se salveze de la falimentul care-i pashtea acu 10 ani cand glumetzii ziceau ca o sa fuzioneze cu compania BD orientata pe porn-horror a lui Glenn Danzig, Verotika.
Principalii rivali Marvel sunt compania DC Comics, proprietarii lui Superman si Batman, si responsabili pentru revolutzia britanica a benzilor desenate (Neil Gaiman, Alan Moore etc.) de care v-am mai povestit si-o sa va mai povestesc.
Povestile Marvel se petrec in universul Marvel, o lume creata de autori de-a lungul vremii, lume in care se incearca incadrarea povestilor intr-o continuitate generala in care totul se amesteca in a big happy family si personajele au imbatranit de-a lungul istoriei companiei. Asta inseamna ca universul Marvel e locuit de toti supereroii pomeniti anterior (si altzii dupa care inca nu s-au facut filme) si astia interactzioneaza intre ei, se ajuta, se bat, se cearta, se dusmanesc etc. De aici senzatia ca avem de a face cu o mashina de bani si cu faptul ca devine oarecum dificil sa citesti volume Marvel fara sa stii backgroundul personajelor si fara sa parcurgi diverse cross-referinte care se fac intre povesti. Ba mai apar si serii cross-over (gen Alien vs. Predator) si tot felu de apendixuri pe care daca stai sa le urmaresti nu cred iti ajunge o viatza de om. Cand lucrurile nu s-au mai putut lega si a aparut nevoia de a invia personaje si a scrie povesti care sa nu fie constranse de continuitatea universului Marvel, s-au inventat universuri paralele, cel mai cunoscut fiind universul Ultimate Marvel, in care traiesc aceiasi eroi, dar in versiuni paralele, neafectate de evenimentele universului original. Cica smecheria asta ii scuteste pe Marvel sa realizeze resetari majore ale eroilor sai, cum a fost cazul DC Comics care i-au reinventat pe Superman si Batman intr-o gramada de versiuni.
Acelasi truc e folosit pentru Marvel Zombies, in care un univers Marvel paralel cade prada unei infectii zombie care ii transforma pe toti supereroii si ii face sa decimeze toata populatia planetei. Necazu e ca, asa cum ziceam, e greu sa-tzi dai seama unde incepe povestea Marvel Zombies si unde se termina si mi-a luat nepermis de mult timp sa aflu care e continuitatea, cum se intersecteaza si in ce ordine trebuie citite povestile acestui univers. Poate ii scutesc si pe altii de efort cu ocazia asta. E vorba de un nucleu care are chiar titlul Marvel Zombies, care e cel mai cool, la care se adauga o sumedenie de prequeluri, sequeluri si cross-overuri cu alte serii Marvel care-s in general cam stupide si inglodate in referintze si personaje cu care nu-s familiar.
Nucleul Marvel Zombies de care ziceam e o miniserie de 6 numere (5+prequel) scrisa de Robert Kirkman (autorul telenovelei The Walking Dead). Arata bine, are umor, e foarte gory si contine o groaza de personaje Marvel zombificate, un pic prea multe, daca nu chiar toate. Totusi, mi se pare foarte cool ca Spiderman si-a mancat gagica si bunica, ca Ant-Man il tine prizonieri pe un Black Panther mutilat intr-un beci si mananca bucatzele din el la fiecare masa si ca Magneto (raul din X-Men), ultimul supravietzuitor al infectziei zombie, sfarseste devorat de Hulk, un veritabil gurmand zombie. Alta parte pozitiva e ca eroii infectati nu sunt tocmai zombie traditionali, in sensul ca au dialoguri, umor, gandesc si nu mor nici daca ii impusti in creier, doar ca nu-si pot controla foamea si au un psihic destul de labil, in special Spiderman, urmarit de coshmarurile scenei in care si-a mancat gagica. Colac peste pupaza apare si Silver Surfer (vedeta recentului film Fantastic Four) sa revendice universul in numele shefului sau devorator de planete, Galactus. Marvel Zombies ii halesc si pe astia doi si capata puteri cosmice cu care pornesc spre alte planete. Prequelul, scris tot de Kirkman, dovedeste ca vinovatzii pentru infestare sunt Fantastic Four, carora le-a intrat in cap ideea ca zombificarea e urmator pas al evolutziei darwiniene.
La acest nucleu se adauga cateva cross-overuri scrise de diversi:
- o miniserie prequel hazlie, Marvel Zombies versus Army of Darkness, in care Bruce Campbell moare, este respins la Portzile Raiului caci nu e voie cu drujba inauntru si se trezeste in universul Marvel Zombies unde e convins ca zombificarea a fost produsa de spiritele din Evil Dead asa ca se porneste intr-un quest pentru gasirea Necronomiconului. Cartea se afla in biblioteca elitistului Doctor Doom (raul din Fantastic Four) care conduce rezistenta anti-zombie si a construit o arca a lui Noe. In final Bruce Campbell scapa din universul asta si ajunge in universul paralel Marvel Werewolves, in care toti supereroii sunt varcolaci (e foarte tare Were-Spiderman). Dupa cate stiu universul asta e inca la stadiul de poanta si nu exista inca benzi desenate dedicate lui;
- doua cross-overuri nasoale cu Fantastic Four: in primul cei 4 sunt momitzi printr-un portal in universul Marvel Zombies unde-l ajuta pe Magneto sa salveze ultimii supravietzuitori umani; in al doilea, Zombie Fantastic Four trec dincoace in universul Marvel cu ganduri ticaloase, dar sunt pushi cu botu pe labe de Doctor Doom;
- un sequel nasol cu Black Panther care ajuta o rasa de extraterestri in lupta impotriva Marvel Zombies care au inceput sa ia la rand planetele dupa ce au decimat Pamantul si l-au mancat pe Galactus;
Oricum, cross-overurile au fost bune la ceva: m-au convins sa nu citesc benzi desenate cu Fantastic Four sau Black Panther. Mi se par oribil desenate, toate personajele zambesc cu dantura ca in reclamele la pasta de dintzi, dialogurile sunt a big crapola si actiunea se desfasoara cu o viteza stupida. Probabil asta e standardul Marvel care, spre deosebire de standardul serialului Lost, se chinuie sa inghesuie cat mai multa actiune in cateva pagini.
2 comments:
Salut.
Ti-am gasit blog-ul googling dupa "evil dead". Acum ma avant in arhiva si imi place tot ce gasesc pe acolo. :D
No Marvel Vampires ?
Post a Comment