Saturday, April 21, 2007

Muzica vorbita pe la spate

Cronice
Saptamana ce fu a aparut si cronica mea la barul Umbra de Noapte din Cluj, in stimabilul saptamanal Dilema Veche. Poate fi citita si de ici. In rest, pe muzicisifaze cronici retro la cateva albume dragi mie: curajosul Moonspell-Butterfly effect, nostalgicul Cranberries-No need to argue, antologicul Blind Guardian- Imaginations from the other side si delirantele Type O Negative - Bloody Kisses / October Rust.

DVDuri
0.Unul din cele mai tari DVD-uri care s-au facut e al domnului Nick Cave din turneul Abbatoir Blues, care contzine si cele mai geniale clipuri ale maestrului, adica Bring it On cu o ploaie de funduri si sani de negrese si scandalosul clipude un sfert de ora Baby im on fire. Si, besigur, fantasticul clip ecologic cu iepurashi si pasarele Breathless. Grosul sunt 2 concerte cu tot harnashamentul, cor gospel, 2 toboshari, sa te scapi pe tine nu alta ce se vede acolo.
1.Daca tot m-a apucat nostalgia Cranberries am zis sa ma uit la DVD-ul Beneath the Skin (la Paris) cu o gramada de piese bune, o gagica beton si un public cata frunza si iarba cantand piesa Zombie de m-am kkt pe mine. Ce vremuri.
2.Apoi am finalizat perioada de nostalgii Ray Bradbury cu simpaticul DVD al trupei de SF-isti pletoshi Royal Hunt, fara spectacol excentric dar cu o gramada din piesele lor stralucite si cu vocea unica a lui John West care aud cu trixtetze ca s-a si carat din trupa.
3.Savage Circus sunt o clona Blind Guardian care cu dezinvoltura s-au grabit sa traga un DVD la dracu in praznic in Atlanta, cine pana mea asculta asa ceva acolo? Un concert modest al unei trupe incepatoare la nivel de show dar cu un sunet destul de competent.
4.De partea proasta am incercat sa ma uit la DVDul Rage cu concertul de la Petersburg dar am inceput sa ma simt prost de la o vreme: o scena enorma cu 3 oameni la zeci de metri unu de altul, Smolski facand ture de teren cu chitara, teutonul Peavey convertit la burta de bere si alura de Notorious BIG in tricou de baschet si, partea cea mai nasoala, un sunet spart fara post-procesari face concertul sa sune cam ca preluarile TVR de pe la festivaluri. O varza de DVD de la una din putzinele trupe de heavy metal nemtzesc ale caror albume nu le-am maritat inca pe la rockerii din satul natal.

Concerte
1. Cel mai important lucru e ca vine Tool la Sziget. Nu vreau sa agit lumea ca ma tem ca o sa se calce in picioare ca la Radiohead anu trecut. Pe locul 2, tre sa vad Kaizers Orchestra, Killing Joke, Nine Inch Nails, Nitzer Ebb, Satoshi Tomiie.
2.Cine are bani si vreme peste o saptamana Austria gazduieste un genial festival al Dunarii organizat de David Tibet (Current 93) cu o gramada de trupe din subordinea casei lui de discuri si vedete underground ca Om, Sunn O)), Nurse without Wound. Ce orar de kko am la scoala. Oricum, de notat pt la anu.
3.Dupa serbarea Bestivala din iulie cu Marilyn Manson si Alice Cooper, concertul anului in Romania va fi tzinut de victimele Cernobalului, world-punkerii de la Gogol Bordello. Pt cine nu intelege ce vorbesc sa se uite la pozele si cronica pe care le-am tras-o la Szigetu de anu trecut. Incredibil concert, incredibila atmosfera, nu pupa tzara noastra asa ceva prea des.
4.Nu sunt de lepadat nici tolkienitzii de la Blind Guardian, prin mai, desi aici am intzeles ca trupa nu prea reuseste sa reproduca trucurile sonore folosite pe albume. Mai e o luna naspa pt job, dar ma stradui sa ajung.
5.Si-apoi, evidament, urmeaza gradina zoologica a Europei, festivalul din tzarcul cu rockeri de la Sibiu, unde s-au mai bagat pe lista si capul de afish Within Temptation, trupa pe val (plus Tarot, trupa irelevanta). Ideea e partzial proasta. S-a verificat anul trecut ca rockerii nu rezista la peste 7 ore de concerte in acelasi tzarc fara sa se-mbete si sa se culce pe asfalt, cu pretextul ca HIM scuipa prea mult pe scena. Anul asta victimele vor fi Within Temptation si Gathering, restul trupelor acoperind in mare cam aceeasi gama de public.
4.Oricum, la tavaleala asta de concerte incep sa apara si semnele selectziei naturale asa ca ma indoiesc serios ca va mai ramane suficient entuziasm pt revenirea lui Lake of Tears in Romania in septembrie, in deschidere la grashii de la Rage. Concerte de grohaieli ca Behemoth, Vital Remains, Lord Belial, Sear Bliss vor avea in schimb public fidel si garantat de 100 de persoane.
5.In categoria concerte de bodega, Evergey mai incearca o data sa vina in luna minciunilor (creca maine), iar Rotting Christ, trupa de death ortodox naturalizata in Romania a umblat cu ouale vopsite de Pasti in cadrul unui turneu Carpato-Danubiano-Pontic, inclusiv cu oprire in gara mica Cluj. In plus Suffocation va plusa acolo unde Cannibal Corpse au pus caciulitza pe รข, vezi excelenta cronica a lui Gorgar, acilea.
6.Exista si un zvon, mai infiorator decat demisia lui Basescu, ca cineva, oare cine ar putea, o sa-i aduca si pe dobitocles de la Hammerfall alaturii de imberbii Sonata Arctica (aia care cantau despre chilotzii lui Talulah). Un motiv suficient sa emigram din tzara. tot in aceasta categorie se agita un rocker cu nume de voievod, Voda, care agita spiritele si agentzii trupelor cu fel de fel de promisiuni, milogeala si marketing agresiv. Ultima varianta promisa, e Sepultura cu Morgana Lefay si Septic Flesh.

3 comments:

Tom said...

Cat de trist e magnetismul a doo trupe naspa in acelasi concert

Anonymous said...

man, Sear Bliss e un pique mae mult decat groahaeala. trompetzica aea a lor face minuni chear sh pa ritmurile da blec. neshte unguri da triaba, sa shtii.

- said...

cel mai tare album lately e Atrium Carceri - Ptahil http://www.coldmeat.se/catalogue/cmi/cmi168.html