Sunday, April 22, 2007




Top 5 femei, albume si filme
High Fidelity
de Nick Hornby

Textul de pe coperta nu exagereaza cu nimic: i know people just like that. Vi s-a intamplat vrodata sa agatzatzi gagici oferindu-le un CD cu piese atent selectzionate ori cu un film clar tzintit, ori cu un top de preferinte bagate pe gat? Probabil mai degraba prima, caci ultima varianta e forma degenerata a primeia, intalnita la obsesiv-compulsivi care au colectionat prea multe obiecte, si de la o vreme au inceput sa colectioneze amintiri si, de ce nu, oameni. Vi s-a intamplat sa obligatzi gagica sa citeasca carti si sa asculte albume care nu-i plac si sa o descurajati sa asculte Beatles sau Vama Veche si o sa facetzi sa se simta de kkt de cate ori aduce vorba de numele alea? Vi s-a intamplat sa va testatzi gagica daca stie ultimele 5 albume ale unei trupe subobscure ori daca recunoaste piesele din top 10-ul personal? Vi s-a intamplat sa vi se skimbe top 10 albume preferate in functie de momentul zilei si de persoana pe care incercatzi sa o impresionatzi? Vi s-a intamplat sa-l bagatzi pe Hesse in topul cartzilor preferate fara sa-l fi citit? Ori sa va vindetzi in disperare fragila imagine construita din liste de nume trantite ici-colo, intrerupand conversatzii atunci cand avetzi impresia ca se vorbeste prea putzin de trupa sau de filmul preferat? Vi s-a intamplat sa folositzi obsesiv cuvintele "comercial","american" si "hollywoodian"? Vi s-a intamplat sa va surprinda gagica in timp ce inregistratzi un CD cu selectzii pt o alta gagica? Ei bine, in cartea asta ultrabritish gasitzi solutziile la problemele care va framanta si va transforma in persoane insuportabile care scrijelesc liste de albume si nume de formatzii pe mesele de lemn din baruri. La urma sigur o sa va tragetzi un blog si lumea o sa para brusc mai frumoasa.

Ori daca va e lene de carte, incercati ecranizarea Divix cu John Cusack, Tim Robbins si Jack Black, cu acelasi titlu si aceeasi poveste dar mutata in SUA. E despre viatza a 3 vanzatori dintr-un magazin de "muzica necomerciala" pe care ii macina aceleasi probleme ca pe voi, aceleasi divortzuri si impacari cu gagicile si cu propriile persoane. Filmul, nominalizat la Oscar acu ceva ani, e facut de Stephen Frears, care a impuscat si nominalizarea recenta pt The Queen. Si daca mai tineti minte a facut si Mary Reilly. Un mare englezoi si un mare meseriash.

Exista si o versiune de Polirom a cartzii, n-am verificat-o dar ce am citit mi s-a parut la fel de intraductibil ca si Pratchett. Plin de englezisme, limbaj suburban si jargon muzical. Pe Hornby il stitzi si din cartea About a Boy, ecranizata intr-un film la fel de simpatic cu Hugh Grant (nominalizat acu vro 5 ani la Oscar pt scenariu), iar microbistii l-au citit probabil cu Febra stadioanelor. Are un stil simplu si extrem de hazliu, cam 250 de pagini care o sa va tavaleasca de ras sau de plans, daca pricepetzi despre ce e vorba probabil amandoua.
What do you sing? We're a bit experimental but we like to stretch our pop sensibilities...

P.S. fun stuff: eternul adolescent John Cusack joaca rolul aceluiasi personaj atat la 18 ani cat si la 35.

1 comment:

prowler said...

mi-a placut mult filmul, poate o sa dau si peste carte candva