Thursday, April 12, 2007














Bucati de seriale

Lost,
Sarah Jane Adventures,
Dr.Who Xmas

Pana nu uit: Xerxes din filmul 300 e acelasi actor cu figurantul Paolo care ma enerveaza de cateva episoade prin Lost.
Ca tot omu, ma spal si eu pe creier cu serialul Lost intre cina si culcatu devreme caci mai nou ma scol la 6 dimineatza ca bunicii, sa dau drumu la gaini. Cu bune, cu rele, serialul se taraste pe branci. Si n-ar fi asa oribil daca n-ar fi cliffhangerele alea de tre sa astepti 3 luni dupa ele, incat la reluarea serialului eram cu adrenalina la pamant si uitasem complet de ce e toata lumea nervoasa in primele secunde ale noului episod. Zau nu stiu daca serialu asta rezista mai mult de sezonul 3, ar fi fost frumos sa-i faca acum un final cu un dram de sens, dar iaca s-a anuntzat sezonul 4 care ma tem ca o sa clacheze cu proportia asta de 3 la 1 intre episoade de umplutura pointless si episoade mishteaux (sunt indulgent). Principala problema cu Lost e ca de cate ori incerc sa-l povestesc cuiva, cu titlu de recomandare, ma blochez destul de repede si incep sa ma simt stupid. Adica interlocutoru se uita la mine si nu pricepe care e scofala. Intr-un fel aici sta si calitatea serialului - sa scoata mult din idei putzine, ca marii scriitori clasici romani. Strategia de marketing e aproape perfecta in sens sexual...intinde coarda pana sta sa se rupa, apoi hop o destinde la loc si tot oscileaza asa incat spectatoru e intr-o continua nehotarare daca sa se intoarca pe partea ailalta sau sa se mai uite un pic. Nu stiu cat o sa mai mearga asa, cunosc deja fani carora li s-a rupt coarda si e pe cale sa mi se rupa si mie, astfel ca ma uit la el cand nu mai am nici un alt serial la indemana. Dar totusi ma uit: culorile alea superbe, 2-3 actori de mare angajament teatral (Locke si Ben in special, daca-mi datzi voie sa-i alint pe numele lor de personaje) si varietatea personajelor sunt fara indoiala rezultatul unui brainstorming cu miros de fum de creier din partea echipei lui J.J.Abrams, probabil unul din cei mai buni strategi de TV show la ora actuala, cu un mare viitor in industrie (a mai facut Alias, recentul Mission Impossible 3 si produce noul film Star Trek Begins).

Sarah Jane Adventures este a doua extensie Dr.Who, deocamdata la stadiul de episod pilot, stadiu la care s-a mai blocat o data in anii 80. Daca Torchwood tzinteste audientza matura si Who se adreseaza audientzei mature care a dat in mintea copiilor, avem in sfarsit un concept dedicat exclusiv varstelor preadolescente. Asta daca ignoram aparitzia unei extraterestre lesbiene, despre a carei pidosnicie copiii n-au cum sa stie daca parintzii au fost atentzi si nu i-au lasat sa se uite la Torchwood. Episodul pilot s-a dovedit incurajator: bine filmat, efecte speciale misto, cu un ton infantil, o eroina suficient de trecuta incat sa nu ne mai pierdem vremea holbandu-ne in decolteu si chiar cu o invatzatura de minte tip La Fontaine: sa bem mai putzina Fanta si mai multe fructe naturale. Ce patzim daca bem suc? Pai despre asta e episodul: producatorii sucului Bubble Shock spala mintzile oamenilor si ii invatza pe copii sa bea sucuri, apoi le scaneaza ADNul si il stocheaza intr-o clona numita Arhetipu, un baietzel debil fara buric care e obligat sa bea suc toata ziua si i se studiaza rezistentza la otravuri si la un ingredient secret din suc, care se dovedeste a fi caca portocaliu de extraterestru. Caci acesti demonici European Drinks sunt venitzi de pe alta planeta si la un semnal pot sa-i transforme pe totzi bautorii de suc in zombie. Ceea ce si fac si ne trezim ca pe strada toata lumea umbla cu o sticla de suc la ei si insista sa bei si tu. Dar intervine Sarah Jane, care e o fosta partenera a Doctorului din anii 70, invitata in cameo alaturi de cainele electronic K-9 si in ultimul sezon Dr.Who. Ea traieste intr-un orasel englezesc singura, fara barbat, fara copii si duce doru dragostei neimplinite pt Doctor. In podul casei Sarah Jane are o gramada de poze cu Doctoru, un sonic lipstick si un panou de control de la care poate sa hackeze orice calculator vrea ea. Si mai are un dulapior in care daca se uita vede marginea sistemului solar unde catzelul K-9 supravegheaza o gaura neagra. Personajele evil sunt cool, mai ales cand se transforma din oameni in cefalopode verzi care se kk suc portocaliu, un foarte reusit FX. Halal am ajuns, sa fie SF-urile pt copii mai misto decat alea pt oameni mari. Exagerez, dar dupa dezamagirea cu revolutzia gay din Torchwood, noul serial asta s-a dovedit cu o clasa deasupra la toate capitolele.

Doctor Who a fost inconjurat de mare fast in preajma Craciunului. A fost un concert de binefacere cu orchestra (poate organizeaza si Aquarius unul la noi) si, cel mai important, a aparut episodul de Craciun, teaser pt sezonul 3. E clar ca BBC trage foloase de pe urma serialului, caci sare imediat in ochi un mare plus la efectele speciale, in special atunci cand Doctoru urmareste o masina pe autostrada cu cabina lui telefonica ricoshand ca in Fast and Furious. Creca n-am apucat sa va zic spoileru asta, dar fara el nu putem clarifica nimic: Rose s-a dus pe lumea ailalta si a iesit din serial in sezonul anterior. Evident, marea intrebare era ce gagica isi gaseste Doctoru? Iata ca e vorba de Kate Tate, o actritza de comedie englezeasca nasoala, care joaca aici rolul unei mirese tzafnoase pe cale sa fie sacrificata unei specii satanice de paianjeni primordiali care au creat Pamantul pe post de incubator si acu ies printr-o gaura la suprafatza sa manance pe totzi oamenii. Din pacate dupa Rose cea infantila dar simpatica, schimbarea de ton e cam brutala. Adica noua gagica a doctorului e nasoala rau, are un umor gen Vacantza Mare, nu e dragutza, adica e urata de-a dreptu si nu prea intzelege ce cauta intr-un serial SF. Creca n-am fost singurul de parerea asta caci se pare ca la finele episodului Doctoru ii da papucii si ne promite ca de la urmatoru episod isi face rost de o negresa focoasa. Daca se tzine de cuvant, cu noile efecte speciale sezonul 3 va fi tare.


1 comment:

Anonymous said...

de acord cu tine in privinta lost. incredibil cum reusesc, chiar in episoadele in care plot-ul mai avanseaza putin, sa bage atata filler cat sa le mai ramana poveste si pt episoade viitoare. la inceput nu era asa, asta era misto.