Tuesday, April 17, 2007














Tits and Chainsaw
Friday the 13th
4-6
Final Chapter, A New Beginning, Jason Lives

Partile 4,5,6 din Friday 13 aduc cate ceva in plus: in primul rand eroul pozitiv, pe nume Tommy. Adica cineva de care sa-tzi pese, care se chinuie, care pune suflet. Asta daca nu ar fi jucat de un actor imbecil care se mai si schimba de la un film la altul si imbatraneste 10 ani la un interval de 1 an. In partea The Final Chapter, Tommy e copil mic si il omoara pe Jason la finele unui film care difera de restul prin doua aspecte: 1.e cel mai violent film al seriei. 2.are cea mai mare frecventza de tit-flashuri si nuditate. Similitudinea cu Halloween continua pana la copierea unor scene si obiecte de recuzita. La finele filmului avem prima garantzie ca Jason a crapat si prima intentzie de a pune capat seriei.

Dar partea 5 nu degeaba se numeste A New Beginning, desi nici macar nu e cu Jason, ci cu un criminal in serie care foloseste masca lu Jason ca sa-si ascunda identitatea. How smart. Tommy revine ca adolescent autist iesit de la casa de nebuni dupa ce copilaria i-a fost distrusa de filmul anterior. Paradoxal, desi personajul a imbatranit cu vro 10 ani, replicile filmului indica ca a trecut abia 1 an de la actiunea din filmul anterior. Undeva nu s-au intzeles scenaristii. Filmul bate in continuare campii dar are twistul notabil de a fi al doilea din serie care n-are treaba cu Jason. Inovatia esentziala a filmului este o bataie cu drujba, echivalentul sabiilor Jedi in domeniul horror.

Jason Lives e o exceptie notabila de la regula, fiind primul film al seriei care arata si se comporta ca un film. Unul de mana a doua, cu actori de mana a treia, dar e vorba in sfarsit de un film in sensul adevarat al cuvantului, cu montaj, efecte speciale si scenariu. E si primul film al seriei care da semne de self-awareness si simtz al umorului. Din pacate producatorii nu au continuat pe aceasta linie si au revenit ulterior la varza consacrata. Asta face ca Jason Lives sa fie singurul film care merita vazut din perioada Paramount (partile 1-8, anii 80). Trecerea la New Line Cinema la inceputul anilor 90, a adus multe imbunatatiri si o abordare inovatoare, dar despre asta altadata.

Umorul din Jason Lives se strecoara incepand chiar de la genericul preluat din filmele James Bond, cu Jason plimbandu-se intr-o pupila si aruncand cu maceta spre spectator. Eroul creat de cele doua filme anterioare, Tommy, se duce sa verifice daca Jason e mort cu adevarat si il dezgroapa ca sa afle ca da, era mort, acoperit cu viermi si cu o tzeava prin burta. Asta e chiar mai nasol decat daca nu era mort, caci Jason e lovit de un fulger in tzeava din burta si in urma electrocutarii invie instantaneu si cu ocazia asta avem cel mai tare truc al seriei: Jason se transforma din serial killer in zombie si seria traverseaza brusc in domeniul supranaturalului. Restul filmului e o poveste cu gagici si cu Tommy al nostru persecutat de politzia care nu vrea sa creada ca Jason Lives. La final e o bataie misto, cu o gagica in rokie umeda care sta intr-o barca in flacari si ii leaga lu Jason o piatra de gat sa nu o mai traga de tzatze. Mult peste asteptari, dar cu o floare nu se face primavera iar cele 8 filme din perioada Paramoun raman cea mai de kkt serie cu distributzie mainstream.

No comments: