Wednesday, April 25, 2007


Happy, Happy, Joy, Joy
Ren and Stimpy


On a surface level, they were funny, subversive cartoons with an offbeat retro look, but a deeper examination revealed them to be an encapsulation of some of our darkest fears, ones in which the soul and body are powerless against a world out of balance. (Animation World Magazine)

Astea-s niste desene animate odioase care m-au incantat cand le-am vazut prima data, acu vreo 10 ani, pe Prima TV, preluate dupa Nickelodeon care l-au dat afara pe creatorul seriei dupa scandalurile provocate de instigarea la violentza, fumat si flatulentza adresata copiilor. Am umblat 10 ani sa fac rost de serie si iata, acum ca tzin the Holy Grail in mana, varianta Uncut, Uncensored, sentimentele imi sunt amestecate. Caci, vorba poetului, questul e cel care conteaza, nu rezultatul.

Caci rezultatul nu se ridica la standardele memoriei mele, acum ca am trecut prin Samurai Jack, Futurama si South Park nu mai sunt acelasi om cu acelasi gusturi cand vine vorba de desene animate odioase cu umor deplasat. Dar, besigur, Ren and Stimpy au fost inaintea tuturor. Apreciez inca ororile fiziologice pe care Ren si Stimpy si le provoaca reciproc insa nu aprob calea pe care seria a luat-o odata cu ultimile serii in care se dovedeste ca cei 2 sunt gay si in care predomina fart jokes si grosolanii sexuale. Imi placuse cand ii scotea lu Stimpy maselele sau ii smulgea limba, rezona cu fobia mea fatza de dentisti. Imi placuse cand plecau pe alte planete si sufereau mutatzii grotesti, ca era SF. Imi placea exsanguinarea si alte insulte la adresa mortalitatzii spectatorilor. Imi placeau Mr.Horse si Muddy Mudskipper. Nu imi mai place ideea ca cei doi eroi sa doarma in rectul unui cershetor si sa faca menage-a-trois cu alte personaje de desene animate. Sa nu ma-ntzelegetzi gresit, n-am nimic cu filmele porno atunci cand sunt implicate femei frumoase, dar desenele animate cu contzinut sexual gratuit ma inhiba, chiar si in South Park. Si acolo mai e pretext de ironie cat de cat, ori la Ren and Stimpy ma duce mai degraba cu gandul la pedofilie si kiddie porn.

Oricum, e un serial de animatzie avangardist, aparut cu mult inaintea vremurilor sale. Deci daca vretzi Ren and Stimpy, mare grija, you walk a thin line. Recomand sezoanele 1-3.

1 comment:

Anonymous said...

Pacat de creatorul acestui show. Pe langa Ren & Stimpy, Prima Tv mai difuza un serial similar, desi nu la fel de savuros : Rocco's Modern Life.