Sunday, September 26, 2021

Topul muzical 2021 - preambul

 

Termenul "Cîțocrație" isi are originea in românescul "Cît?" și in grecescul "kratos". Reprezinta urmatoarea oranduire socio-politica pe care o incearca Romania dupa ce n-a mers cu monarhia, cu legionarii, cu comunismul, socialismul cu fatza umana, băsismul si ce-o mai fi fost dupa aia ca mare lucru n-am mai intzeles din anii recentzi - stanga e dreapta, dreapta e stanga, e la fel de confusing ca la identitatea de gen. Epoca dacilor mi se pare mai clara, precambrianul mi se pare mai clar, dar din ultimii 5 ani nu pricep nimic. Obisnuiam sa folosesc termenul necroliberalism in virtutea doctrinei laissez-faire cu care a fost tratata pandemia - megafestivaluri de celebrare a mortzii, ridiculizarea si amenintzarea celor care se iau totusi la tranta cu ea, bagatu in faliment al spitalelor si fabricilor de medicamente in numele pietzei libere la pachet cu obsesia privatizarii sanatatzii, doar mayashii mai glorificau moartea atat de intens.

Nu stiu daca mai calca cineva pe blogu asta, traficul de la Google ar sugera ca nimeni, dar m-au oprit necunoscutzi pe strada sa ma intrebe ce naiba se intampla si m-am emotzionat atat de tare ca am zis sa-mi fac totushi topu muzical de juma de an intr-una din cele trei zile de concediu pe care le-am avut anu asta. Dar ca de obicei, topul e precedat de o lamentatzie.

Am urmat sfatul Ralucai Turcan sa-mi iau doua joburi daca vreau de doua ori mai multzi bani, sa testez pe propria piele doctrina cîțocrată care zice ca daca vrei sa ai de 100 de ori mai multzi bani tot ce trebe e sa muncesti de 100 de ori mai mult si se rezolva, timpul si resursele fiind fundamental infinite in necroliberalism. La noi de altfel asta e si argumentul impotriva impozitarii progresive - sa nu se ia de la cei care au muncit cu adevarat! Si nici de la salariul minim, despre care mai nou se discuta de parca ar fi venit universal garantat, si nu o bataie de joc a antreprenoriatului balcanic la adresa subzistentzei. In congresul de alegere a Supercîțului de ieri, Flutur zicea ca e nevoie de mai mult sprijin pentru omul cu bataturi in palma - antreprenorul! Precum si de "clarificare doctrinara", ca nici el nu mai pricepea sarmanu despre ce e PNLu asta.

Pot sa-i explic eu: cu Dragnea am avut parte de guvernarea unei gasti de gestionari de aprozar care invatzasera economia vanzand banane pe sub tejghea pe vremea comunismului. Acu avem parte de unii care au invatzat economie de la Ferengi din Star Trek si ale lor "rules of acquisition", plus ceva ticuri verbale de la acei Chicago Boys ai anilor 70 care au prestat consultantza pentru dictaturile "liberale" ale secolului trecut. Zic gurile rele ca astia de acum ar fi puietul securistilor discretzi care au tot asteptat sa-si ia tzara inapoi, eu cred ca-s descendentzii lui Aleister Crowley care o fi curvasarit candva prin partzile astea - pana si numele PNL-ului e inspirat de cartea sa de capatai, Liber Al vel Legis - care incepe cam asa: Let my servants be few & secret: they shall rule the many & the known. Come forth, o children, under the stars, & take your fill of love!


Deci sunt cam cu un picior in groapa, ca mai toata tzara in afara de aia 3% pentru care reconstruieste PNL-u economia, asist cu ochii bulbucatzi la guvernarea necroliberala care s-a folosit de pandemie sa mai scape de niste pensionari "comunisti", a liberalizat energia sa bage spitale in faliment si sa ne convinga sa eliberam spatziile locative pentru ceva mai util decat trăitu; sindicalizarea e pe cale sa fie starpita, ca nu vrea nimeni sa sfarseasca personaj prin filme de Scorsese, ca Jimmy Hoffa. Suntem cel mai important experiment neo-thatcherist al inceputului de secol. Cresterea economica e mai mult erectzie economica, se bucura 2-3 oameni de ea; altfel bugetu de cafele/beri mi s-a dublat desi nu beau mai mult. Evit HoReCa cat pot, insa liberalizarea energiei m-a lovit direct acasa, in barlog si simt ca cineva asteapta ca barlogul sa fie eliberat pentru cineva care "merita", ca asa-i in meritocratzie. Regret ca n-am votat acea "femeie placuta si rezonabila, care a respirat aerul occidental" care era Doamna Dăncilă; creca puteam trai mai linistit cu un guvern de râsu curcilor decat cu unul ticalos.

Zicea un amic candva ca ar prefera sa voteze un punker beat in fruntea tzarii decat oferta politica a acestor vremuri. Nu stiu daca Foo Fighters se califica drept punk, parerea mea e ca nu, dar la ritmu la care se reveleaza situatzii psihotrope legate de parlamentarii nostri, consider ca si Cheloo de la Parazitzii putea fi lejer ministru - daca-si mai curatza putzin vocabularu, ca romanii-s inca sensibili la exprimare. E paradoxal ca in ciuda ratei de detectare a drogatzilor si alcoolicilor din Parlament sa avem cea mai primitiva legislatzie privind drogurile si alte subiecte sensibile - prostitutzie, educatzie sexuala, in generala subiectele tabu din Biblie (desi se zice ca Biblia a fost scrisa pe hashish); daca nu aveam de intrat in UE tot asa ramaneam si cu homosexualitatea si cu multe altele care nu erau prioritare pentru "cresterea economica". Sper ca AUR sa aiba suficientzi prieteni/rude implicatzi in astfel de probleme, incat sa ia initziativa pe nishele astea care la noi sunt legiferate 100% punitiv si 0% preventiv/paliativ. Pe USR nu-i vad in stare, la ei temele sociale sunt mimate, ori au taish dublu cum e mizeria aia cu taxarea salariului minim.


De alternativele la PNL nu-s defel incantat - nu mi-au fost niciodata la inima pluseristii, dar mi-au devenit antipatici cu ocazia micromanagementului USR de a incerca reglementarea bancurilor lui Garcea din programul de Revelion - asta da Stat Minimal! Bancuri de cacat, sa nu fiu intzeles gresit, dar daca e o libertate fundamentala care ar trebui sa fie explicita in Constitutzie e aceea de a face bancuri de cacat si a obliga oamenii sa faca suficienta scoala incat sa li se para de cacat. Ultimu lucru de care are nevoie tzara asta e sa faci din Garcea martir, dupa ce l-ai martirizat pe Dragnea pentru infractziuni de care e vinovata aproape 40% din populatzie - acel pool electoral PSD despre care lumea tot nu pricepe de ce nu scade nicicum. Recent i s-a mai promis lui Dragnea si un dosar pe seama faptului ca a intrat la receptzia lu Trump pe sub mana - ce rost o fi avand dosaru ala, sa bage spaima in cei care intram pe shestache la partyurile TIFF?

Cumva au toate un sens, istoria recenta a romanilor a fost o spirala a taberelor care "fac curatzenie", culpabilizand individul pentru defecte institutzionale si inertzii istorice - legionari facand curatzenie de comunisti, comunisti facand curatzenie de chiaburi, pesedishti facand curatzenie de securishti, securishti de rituri diferite mancandu-se intre ei, lustratzii peste lustratzii, intotdeauna prin istorie a fost un 30-40% din populatzie considerata "ciuma" de o culoare sau alta, blocand drumul spre un Rai care a fost mereu tzinta mobila transcendentala. Pentru astia de acum o "tzara ca afara" e Chile a lui Pinochet ori Portugalia lui Salazar (cu ortodoxie in loc de catolicism); pentru altzii e Texasul, Dacia Libera, Madagascarul; putzini politicieni au drept model o tzara cat de cat decenta, e asa un feeling de "silent disco" in care fiecare parlamentar e pe filmu lui, desi s-au strans la aceeasi petrecere. Ciolosh ramasese unu din ultimii politicieni care mi-era cat de cat simpatic dar a avut si el recent o iesire de Alexandru Lapushneanu, din categoria "daca voi nu ma vretzi, o sa muritzi cu mine de gat", s-a contaminat si el cu fetishul punitiv care ii apropie ideologic pe USR de AUR.

Sigur ca a luat-o oricum razna toata planeta, inclusiv "parteneru strategic" care face la noi outsourcing de munca si vini colonialiste. Economic, noi suntem mereu defazatzi de SUA - cand la ei era la putere Tata Antreprenorilor la noi erau "comunistii", iar acu cand la ei guverneaza un fel de PSD si se discuta cel mai abitir taxarea profitului si natzionalizarea sanatatzii la noi e fix pe dos, traim in fantezia erotica a lui Dinu Patriciu de a privatiza ORICE (daca se poate si justitzia, spunea premonitoriu prin 2007). Ma astept sa ne trezim cu Trump primar prin vreun sat romanesc, acu ca i-a mai scazut cota la el acasa. Guru-preneurul Mandachi se apucase de sapat fantani prin Uganda imediat dupa alegerile din SUA, dosindu-si cu grija shapca roshie cu Make America Great Again. A avut simtzu momentului, dar in general Cîțocrația nu il are, m-au lamurit discursurile de ieri ale marilor penelisti care, vorba celor de la TimesNewRoman, se cunoscusera mai demult pe la congrese PSD si PDL.

Mai e si valul asta cu progresismul sexo-marxist care vine tot pe cale de outsourcing de la americani si ne bulverseaza, ne face sa ne intrebam cum au facut strabunicii nostri avere, din ce bani s-au construit marile noastre autostrazi. Simpatizez cu unele aspecte - idei noi (desi supralicitate) in arte, muzica, literatura etc., sper sa iasa in dezbatere si retrocedarea SUA amerindienilor deposedatzi abuziv - dar ma simt microagresat cand corporatziile captureaza temele laudandu-se ca si-au lasat angajatzii sa-si aleaga pronumele ca substitut pentru marirea de salariu, ori ca au pus nu stiu ce CEO minoritar etnic ca sa rezolve nedreptatzile istoriei. Citeam in cartea asta despre trucurile neoliberale ale dezamorsarii luptei de clasa - asmutzirea miscarilor de stanga spre canibalizare reciproca, corporatzii rebranduindu-se in justitziari sociali si misionari ai sustenabilitatzii, o capitalizare a conceptelor progresiste avand ca miza finala tot blamarea istorica a Statului care n-a avut grija de lucruri. Pana la urma asta e esentza neoliberalismului - sa demonizeze constrangeri impuse de autoritatzi externe (taxarea e hotzie! va fi urmatoarea mantră electorală la noi), dar pe de alta parte sa constranga total entitatzile subordonate (acel "surveillance capitalism" despre care am mai scris).

Totusi esentza mea ideologica ramane una de IT-st care e deasupra acestor probleme si viseaza la Suprematzia Robotzilor - unde nu exista culoare, gen, orientare sexuala, etnie si alte probleme la moda. Lucrez in digitalizare si inlocuirea oamenilor cu ceva mai bun, am fantezii din Matrix cu scene in care stam totzi inchisi in borcane, in timp ce robotzii extrag din noi uleiurile esentziale necesare automatizarii. Progresismul e doar o distragere a atentziei, o obturare a vigilentzei pana la momentul in care Skynet va deveni constient de sine - in Terminator lucrul asta se intampla pe data de 29 August 2021, insa mereu SF-ul a fost optimist asa ca va mai dura o vreme pana sa vina Reforma Adevărată. Ma bazez pe Iohannis sa ne aseze pe drumul cel bun.


P. S. Articolul asta trebuia sa fie despre topul muzical. Data viitoare.

No comments: