Friday, May 26, 2017

Maraton de filme cu supereroi: Ghost in the Shell, Batman vs. Superman, Suicide Squad, Guardians of the Galaxy 2, Fantastic Four

Revin la filme cu supereroi, ca aici ne-a ramas sperantza.

Ghost in the Shell

(regizat de Rupert Sanders, neimportant deocamdata)

Scarlett Johansson goala, cica. Tzi se cam taie, cu toata cablaraia aia prin ea, iar la un momendat ii mai si sar shaibele.

Dar arata bine. Nici nu mai tzin minte de cand nu mai vazusem un film care sa ma incante vizual intr-atata. Nu la shaibele lui Scarlett ma refer, ci sunt aici niste designuri fantastice, niste superculori (evitatzi 3D-ul care mai stinge cromatica), tot felu de robotzi si ciborgi spectaculoshi, muzica de Clint Mansell, multe referintze la Blade Runner, Robocop si Neuromancer - poate chiar mai multe decat la animatzia din care e inspirat filmul, despre care fanii zic ca filmul si-ar fi batut joc. Cu toata avalansha de efecte speciale care ni se ofera in zilele noastre, lumea nu mai are discernamantul de a se bucura de cele cu adevarat speciale, iar filmul asta le ofera din plin.

Fanii se plangeau in anii 90 ca Matrix a fost furaciune dupa animatziile/manga Ghost in the Shell insa din filmul asta mi-e greu sa imi dau seama ce legatura ar putea avea cu Matrix, dincolo de faptul ca e vorba de corporatzii futuriste si conspiratzii cyberpunk. Poate lumea chiar nu auzise de cyberpunk pe vremea aia si cum stia astea doua titluri drept singurele reprezentative ale genului s-or fi gandit ca s-au luat unii dupa altzii. Sau poate povestea chiar a fost simplificata aici intr-atat incat orice legaturi cu Matrix s-au pierdut. E clar ca filmul nu e inspirat doar de traditzia cyberpunk, ci in egala masura de succesul supereroilor Marvel Comics pentru care incearca sa propuna o alternativa mai exotica.

Mai e suparata lumea si din cauza ca Scarlett Johansson joaca rolul unei japoneze. Explicatzia pe care au gasit-o producatorii e ca eroina japoneza ar fi beneficiat de un transplant de cap american. Nu e o explicatzie ushor de inghitzit, oricat de indulgent ai fi (daca ungurii dadeau explicatzie asta despre vreun personaj român ieshea razboi).

Restul actorilor sunt exotici, adunatzi de pe toate meridianele: Takeshi Kitano (mare comediant japonez), Michael Pitt (Funny Games), Anamaria Marinca a noastra (de ce actorii români joaca mereu tabagishti care fumeaza in spatzii inchise?), danezul Pilou Asbaek (Game of Thrones), un dragutz cameo al lui Michael Wincott (Dead Man, Westworld) si, pentru geekshii adevaratzi, chiar catziva dintre cei care facusera vocile in desenul animat pe care se bazeaza filmul. Mai e si Juliette Binoche care nu intzeleg ce se tot baga in filme de-astea pentru geekshi, sa stea in filmele ei fandosite.


****************************************************

Batman vs. Superman

(regizat de Zack Snyder, unul din cei mai cool regizori de adaptari BD, aici facandu-si de cap)

Vai de mine cat de rau am obosit la filmu asta, facusem cearcane la final, simtzeam fiecare bocanc dat in gura de Batman. Am si nimerit ceva editzie extinsa, 3 ore implinite din care mai bine de o ora dureaza o scena de bataie in care Superman il bate pe Batman de se kk pe el, apoi Batman il bate pe Superman dandu-i pe la nas cu praf de kriptonita, apoi vine Wonder Woman sa-i linisteasca pe amandoi si cand credeam ca o sa fie un threesome supereroic apare o oratanie nucleara cu care se bat totzi 3, uitand ca abia terminasera de se batut unu cu altu. E aici si un mesaj pentru zilele noastre, ca daca ne tot ciondanim intre noi nu se stie cand apare de nicaieri o oratanie nucleara sa ne readuca cu principiile pe Pamant.

Scenariul e atat de sufocat de batalia asta incat abia imi mai amintesc alte scene in afara ei. Si nici alea pe care mi le amintesc nu se prea leaga - pur si simplu nu mai tzin minte de ce Superman se batea cu Batman, altfel decat sa dea apa la moara copiilor care tot pun pariuri daca Superman e mai tare ca Batman. Tot ce imi amintesc e ca lui Batman i se pare ca Superman se da mare si face pe deshteptu, si asta doar pt ca e venit de pe alta planeta si mai face fapte bune. Antreprenorii, dupa cum shtim, sunt foarte susceptibili la fapte bune.

Pot sa intzeleg de ce filmu asta a avut atatea nominalizari la Premiile Zmeura de Aur. Totusi, sa nu se intzeleaga greshit, nu avem aici un film nashpa, ci unul extraordinar de enervant. E vorba totusi de actori de talia lui Jeremy Irons (in rolul batranului Alfred), Ben Affleck (ok, e enervant, dar nu ageamiu), Amy Adams din Arrival (always likeable), Laurence Fishburne... mai sunt si altzii, iar regizoru Zack Snyder are o gramada de experientza cu genul asta de filme, dupa ce a revolutzionat genul cel putzin de doua ori (300 si Watchmen).

Totusi, exista un element foarte scandalos: faptul ca l-au pus pe mucosu asta din poza de dedesubt sa joace pe Lex Luthor. Creca nu mai tre sa explic ce miscast de proportzii e asta. Si nu doar pt ca Lex Luthor trebuia sa fie chel. Cel mai important, pentru ca nu trebuia sa fie hipster.



****************************************************

 Suicide Squad

(regizat de David Ayer, autor de filme politziste cool - Training Day)

Si totusi, chiar  mai oribil decat un Lex Luthor hipster e un Joker cocalar, jucat de un Jared Leto overambitzios care a exagerat in asha hal incat i-au taiat jumatate de scene afara la montaj.

In filmul asta Jokerul e o combinatzie de mafiot rus si Sorin Ovidiu Vantu cand da sfaturi pe Facebook. Chiar mai oribila decat aceasta "reinchipuire" e gagica lui Joker - un fel de Delia Matache din perioada "Mama, sunt beata" (Margot Robbie, altfel dragutza in Wolf of Wall Street) care tot filmu agita un baros si chiraie fara sa faca propriu-zis nimic. Luand la socoteala si ce ziceam mai sus despre Batman vs. Superman, DC Comics au reusit sa-si miscastuie aproape toate personajele importante.

Dar cel mai oribil e scenariul, cu cele mai ridicole dialoguri din memoria recenta. Nu stiu daca astia isi aleg grupurile focus de pe la spitale de boli mintale ori daca e o problema de deficit de atentzie generalizat la populatzia moderna, dar ramai cu impresia ca scenaristilor li s-a interzis sa bage replici mai lungi de 4 cuvinte. Dar sa nu va inchipuitzi vreun film de Haneke, din ala cu multa linishte si meditatzie. De vorbit se vorbeshte mult, insa doar sub forma de ragaieli si rafale scurte, ceea ce in romaneshte se mai numeshte schimb de "dume" (un fel de glume despre care ala care le spune nu e sigur ca-s funny).

Povestea e spusa din perspectiva unei echipe de raufacatori din universul DC Comics (majoritatea inamici ai lui Batman). Aceshtia sunt recrutatzi de CIA drept carne de tun, sa tzina piept unei zeitatzi antice si exotice care terorizeaza populatzia Americii. In timp ce propaganda Marvel Comics e preocupata sa promita indepartarea regimurile corupte din alte tzari, propaganda DC Comics e focusata pe problema terorismului din propriul teritoriu, si pe a-i caricaturiza pe terorishti drept niste mistici retardatzi. Daca toate astea intimideaza sau doar intarata, simtzim pe pielea noastra.

Desi multa vreme benzile desenate DC Comics s-au mandrit cu o anumita aristocratzie in comparatzie cu cele de la Marvel Comics (gandite din capul locului pentru norodul patriot), in ce priveshte ecranizarile avem o degradare constanta de cand si-a incheiat Christopher Nolan trilogia Batman, in timp ce filmele Marvel, cu toate neajunsurile de care vorbeam data trecuta, sunt inca pe val. Pare sa fie o veritabila competitzie in a cobori filmele cu supereroi cat mai aproape de nevoile de baza - sex, mancare, agresiune fizica, putzin patriotism. Asta dupa ce se chinuisera ani la rand sa demonstreze ca si povestile cu supereroi pot fi pentru oameni mari.


****************************************************

Guardians of the Galaxy 2

(regizat de James Gunn, alumni Troma)

Mama cum ii face din vorbe Kurt Russell pe colegii din filmul asta. Cel putzin pana il inghit efectele speciale, e nevoit sa se confrunte cu o cu totul alta generatzie de actori decat cei cu care era obishnuit sa interactzioneze - cu actori care, ca sa se faca remarcatzi, au nevoie sa fie coloratzi, sa aiba coarne, antene etc. - fara color-codingu asta e greu sa faci diferentza intre ei. Mai e si Vin Diesel care a facut motion capture pentru rolul unui copac umblator digital - ma intreb de ce doar motion capture cand Vin Diesel poate juca lejer rolul unui copac - putzin machiaj ar fi fost suficient.

Dupa ce disparuse o vreme de la Hollywood, Kurt Russell traieste iata o a doua tineretze (vezi si Hateful Eight, Bone Tomahawk). Aici joaca rolul unui semi-zeu care a lasat-o pe una gravida pe Pamant si nu doar pe Pamant, ci pe mai toate planetele locuite, in sperantza ca una dintre ele ii va da un fiu vrednic sa.... nu mi-e clar sa ce. Pana la urma se dovedeste ca acel fiu e chiar protagonistul filmelor Guardians of the Galaxy (rapit de extraterestri in primul film si devenit pirat intergalactic) jucat de tipu asta extrem de antipatic caruia nu-i retzin numele. Sunt mai multe paralele cu vechile filme Star Wars (se stie ca Marvel fura concepte de unde-apuca, insa cu mare grija sa nu se prinda avocatzii).

Ca si prima parte, filmul e o gura de aer proaspat pentru universul supereroilor Marvel - e un cu totul alt spirit, mai colorat, mai Disney, mai liberal, umoristic intr-un mod decent, mai mult desen animat decat film. Regizorul James Gunn vine din lumea trash cinema si a comediei aberante (a fost coleg cu autorii South Park la studiourile Troma) si are o pricepere anume in a mixa tragicul cu comicul, aventura cu sentimentalismul, folosindu-se intzelept de muzica (iar aici, si de zambetul de pensionar shtrengar al lui Kurt Russell).

Cica ar fi planuri ca aventurierii intergalactici sa se intersecteze cu eroii din filmele Avengers - e interesant de vazut ce poate iesi dintr-o astfel de reuniune mai ales ca filmele Avengers au devenit mai nou thrillere politice. Suntem in epoca Trump si sunt convins ca filmele Marvel vor schimba putzin stilul si mesajul - a venit vremea clownilor colerici pe care publicul cu deficit de atentzie ii poate urmari dupa color-coding, iar Guardians of the Galaxy are ce oferi la capitolul asta.




****************************************************

Fantastic Four 2015

(regizat de Josh Trank, n-am auzit de el, probabil nici n-o sa mai auzim)

Un alt film campion al Premiilor Zmeura de Aur, un trend ingrijorator pentru filmele cu supereroi care par sa-si fi trait apogeul.

Ce a iesit aici e un fel de Salvatzi de Clopotzel fara umor si fara fete dragutze, cu adolescentzi americani care fac inventzii geniale si primesc burse de la statu american sa calatoreasca inter-dimensional. Conflictul apare cand adolescentzii astia narcisisti se imbata (desi n-aveau varsta legala pentru asta) si incep sa intre betzi in aparatu de calatorit inter-dimensional. De la asta li se trag niste accidente nasoale care pe unu il transforma in Omu Bolovan, pe altul in Omu de Guma, pe altul in Negrul de Foc si pe gagica in Gagik Invizibila. Mai era unu cu ei (cel care le daduse sa bea) si asta e transformat in Dr. Doom care planuieste malefic sa creeze o gaura neagra care sa suga in ea TOT ce e pe Pamant. Astialantzi se bat cu el pana i se inchide gaura neagra si in semn de rasplata armata SUA le mai da niste burse.

Motive pentru laurii obtzinutzi la Zmeura de Aur ar fi destule: actori trecutzi de 30 de ani care joaca personaje adolescente, efecte speciale cusute cu atza alba care mai dau chixuri daca esti atent la detalii, o poveste chinuita chiar si pentru un origin story. Nu e, totusi, cel mai prost film cu supereroi si cred ca e judecat cam aspru. Suicide Squad de care ziceam mai sus si Dr. Strange de care ziceam data trecuta sunt mult mai proaste.

Nu zic ca filmele cu supereroi nu s-ar adresa adolescentzilor, dar majoritatea au fost gandite sa fie placubile de catre toate categoriile de varsta. Nu si asta, care se chinuie din rasputeri sa se infiltreze in acea nisha oribila de povesti "young adult" din care mai fac parte si filme precum Divergent/Insurgent/etc. Actorii sunt alesi special de prin genul ala de filme - un mare minus comparativ cu alte filme Marvel care incearca sa compenseze scenariile tembele cu actori cool, si chiar prin comparatzie cu filmele Fantastic Four care se facusera acu vreo 10 ani - complet ignorate de aceasta tentativa de a reseta povestea.




1 comment:

krossfire said...

Partea misto cu recenziile este ca-s doar pareri, zic eu. Nu ca n-as fi de acord cu multe observatii, dar Fantastic Four e cu mult mai prost decat orice Suicide Squad (nu mai vorbim despre Doctor Strange care necesita, din pacate, alt unghi de abordare). Noul Fantastic Four chiar a fost o catastrofa cinematografica, genul de lucru unde nu merge nimic, nici scenariul, nici distributia si nici montajul.