Tuesday, January 27, 2015

Hubert & Kerascoet : Miss Don't Touch Me


Cand iesim de pe bancile scolii nutrim mai totzi sperantza sa gasim un job bine platit la un bordel, care sa ne permita totodata sa ne pastram virginitatea. Sooner or later suntem insa pushi in situatzia de a imbratzisha inevitabilul. Cartea de fatza da un sens propriu acestei metafore si o face intr-un mod deosebit de entertaining, mixand elemente de policier frantzuzesc traditzional (gen Eugene Sue), cu sexualitate belle epoque (matroane de bordel care seamana cu Draga Olteanu Matei si prostituate ambitzioase care seamana cu Edith Piaf).

E o banda desenata frantzuseasca ce se vrea sexy, dar e desenata atat de caricatural (o varianta color a caricaturilor din Catzavencu) incat poate stimula cel mult pe cei care se excita la desenele lui Mardale. Din fericire miza povestii nu e una erotica (asa cum e marketata pe ici pe colo cartea) ci mai degraba una de analiza sociala, cu ceva twisturi de thriller politic.

Eroina e o fetishcana care imbratzisheaza o cariera de prostituata dar refuza sa faca sex, dupa ce descopera ca exista o anume clientela rafinata care in fatza frumusetzii desavarshite prefera contemplarea si jocurile de dominare, desi adesea animalul e pe cale sa izbucneasca in mod periculos. Specialitatea ei devine biciuitul de politicieni surmenatzi de jocurile de putere de la serviciu, ceea ce face ca in scurt timp fetei sa ii creasca foarte mult valoarea pe piatza, atragand in schimb si o clientela mai periculoasa, decisa sa-i rapeasca virginitatea cu orice pretz.


Chiar daca premisa e umpic soft porn, e inteligent rasucita spre un mystery story cu farmec frantzuzesc de moda veche, dupa ce colegele de bordel ale eroinei incep sa dispara si sa fie gasite decapitate prin mlastinile dimprejur. Ajutata de un hermafrodit bine infiltrat in retzeaua barfelor si shantajurilor politice din Paris, eroina ia investigatzia pe cont propriu si povestea se dezvolta in directzia unui thriller politic a la Stieg Larsson. Chiar daca desenele sunt caricaturale, dialogurile si diverse detalii istorice fac lectura foarte placuta (e.g. faptul ca prostitutzia era legala atata timp cat era administrata de o femeie, in timp ce barbatzii proxenetzi erau deportatzi in Guyana). Cam asta e povestea primului volum.

Mai e si un al doilea volum, in care eroina isi pune serios problema de a-si sacrifica virginitatea pentru un client care plateste sume exorbitante ca sa aiba discutzii intelectuale cu ea, cei doi dezvoltand o relatzie sapiosexuala condimentata cu sentimente intense care par in mod dureros sa nu duca nicaieri si totusi sunt irezistibile. Eroina se vede pusa in pozitzia in care si-a pus clientzii de-a lungul anilor, aceea de a nu se putea bucura de contactul fizic intim, pe care cutumele sociale l-au consacrat ca fiind scop ultim al apropierii dintre oameni.

Ceea ce ridica pana la urma dilema daca chiar e un scop ultim, sau daca e doar o conventzie sociala teribil de dominanta, al carei caracter adictiv e intretzinut doar de traditzia reticentzei sexuale la omul civilizat. (Probabil daca toata lumea ar umbla in putza goala pe strada si ar face sex ca activitate sociala curenta, cum e acum iesitul la bere, valentzele s-ar rasturna si orgasmul sapiosexual ar putea capata suficienta valoare incat cineva sa fie dispus sa plateasca la bordel pentru el.)

Cartea a aparut la NBM Publishing, o editura americana care traduce chestii cool din undergroundul BD franco-belgian, din pacate in formate paperback de dimensiuni reduse, mult mai putzin aratoase decat editziile luxuriante pe care si-a cladit reputatzia industria franco-belgiana. Eu cum nu pricep franceza sunt nevoit sa le cumpar de la cele 2-3 edituri specializate pe traduceri (o alta, care l-a tradus in engleza pe Jodorowsky, ar fi Humanoids Inc.).

De autorii Hubert si graficianul Kerascoet nu stiu sa va spun nimic. Mai au si alte cartzi traduse prin acesti NBM Publishing, dar vorbim alta data despre alea.

- plusuri: poveste desteapta, excelent scrisa
- minusuri: grafica submineaza potentzialul erotic al povestii
- recomandare: amatorilor de policieruri de moda veche (cu un twist modern), de thrillere cu miza sexuala

1 comment:

Ygg said...

De Hubert si Kerascoet ai mai putea sa incerci Beauty (un fel de dark fairy tale precum povestile mai sinistre ale fratilor Grimm), scoasa tot de NBM. Ma mir ca Beauty si Miss Don't Touch Me au fost luate de NBM, ambele fac parte din mainstream-ul francez si nu prea au multe in comun cu underground-ul.

Mai este si Beautiful Darkness de Kerascoet (de fapt in spatele pseudonimului Kerascoet se afla 2 artisti, un tip si o tipa) care e tot un dark tale, publicata de Drawn & Quarterly.