Doctor Who
- sezonul 6
Torchwood
- sezonul 4
Poate mai tineti minte, Doctor Who e unul din cele mai bune seriale SF la care nu se uita nimeni si asta este primul blog/publicatie de presa/emisiune din Romania in care s-a scris despre acest serial, cand toata lumea zicea ca-s tampit daca ma uit la asa ceva. Astazi serialul a devenit un fenomen cult pentru comunitatea gay din Cluj si unul din cele mai importante simboluri ale culturii british. Asta e tragedia recurenta a vietzii mele. Nimic nu e mai oribil decat sa-tzi dea o gagica papucii pt ca ai gusturi de kkt si dupa catziva ani sa o auzi cum a cucerit pe altu cu exact chestiile alea, care intre timp au devenit gusturi de mare rafinament. Suspectez si faptul ca Doctor Who e cel care a inspirat dresscodeul hipsterilor clujeni.
Revenind la insemnatatea serialului pentru cultura british, la jocurile olimpice de la Londra din 2012, actorul care il joaca acum pe Doctor Who a preluat flacara olimpica la sosirea ei in Anglia si a fugit primul segment britanic al shtafetei. Un fragment din coloana sonora Doctor Who a putut fi auzita in timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice. Cat am stat prin Londra am participat la lansarea noului sezon si am vazut ca englezii sunt nebuni dupa serialul asta, indiferent de varsta. De la Beatles incoace nu cred ca au mai fost atat de isterici dupa un fenomen pulp fiction. Ma rog, sa nu il neglijam totusi pe Harry Potter.
In 2010 serialul Doctor Who a suferit o rasturnare majora, prin inlocuirea a 99% din echipa de lucru, de la producator pana la actori, inclusiv a celui care il juca pe eroul principal. Treaba care nu e noua, caci in istoria de peste 40 a serialului s-a mai intamplat de cateva ori, iar faptul ca actorul principal se schimba o data la cativa ani a devenit deja parte din mitologia serialului si face parte integranta din plot.
Echipa data afara era condusa de producatorul gay Russell Davies, responsabil pentru relansarea serialului cu ceea ce numim acu sezonul 1 (de fapt al 27-lea), acu 6 ani cand mi-am inceput eu blogul. Davies a reusit performantza de a produce serialul SF cu cele mai multe nominalizari si premii Hugo din istoria acestor premii si de a relua firul intrerupt al unuia din cele mai longevive seriale SF din istorie. Davies e considerat una din cele mai influente personalitatzi gay ale ultimului deceniu datorita tupeului de a introduce personaje gay "matter-of-factly" intr-un serial gandit initzial pentru copii. Pentru ca targetul nu permitea totusi scene de sex si violentza extrema, a creat si un serial spin-off mai sexy si mai violent, exclusiv pentru adultzi, intitulat Torchwood si focalizat pe unul din personajele secundare, supereroul gay Captain Jack. Cand echipa lui Davies a fost indepartata de la conducerea Doctor Who, acesta s-a mutat in SUA, luand cu el serialul Torchwood si incercand sa-l re-sadeasca pe taram american, cu acest sezon 4 de care o sa povestesc umpic in articolul asta.
Deci anul 2011 a adus doua evenimente majore: al doilea sezon Doctor Who fara Russel Davies la carma si primul sezon Torchwood in varianta americana. Din pacate e una din situatziile alea in care suma partzilor da mai putzin decat intregul.
O sa incep cu Doctor Who. Principalele inovatii sunt:
- In sfarsit a aparut episodul scris de Neil Gaiman, despre care se tot barfeste de vreo 3 ani. Toata lumea il considera unul din varfurile sezonului; succesul l-a facut pe Gaiman sa ia in serios optiunea de a mai contribui si cu alte episoade;
- Scenaristii au avut o tentativa de a crea pentru prima data o poveste mare, continua, care sa se intinda prin tot sezonul si sa aiba proportzii mai epice decat de obicei, si o miza mai mare: omorarea eroului, care se intampla chiar in primul episod, dupa care acesta calatoreste prin timp incercand sa-si impiedice propria asasinare;
- Se dezvaluie misterul personajului River Song, o gagica care il tot bantuie pe erou de vreo 3 sezoane, sustinand ca e nevasta-sa venita din viitor, si care e implicata in asasinarea sa. Poanta e destul de spectaculoasa dar excesiv de complicata, am avut dificultati serioase sa pricep cum se leaga lucrurile, iar despre unele am ramas cu impresia ca nu se leaga deloc. Noroc cu paradoxurile temporale pe seama carora se poate pune cam orice chestie absurda in serialele SF din ziua de azi. Au apelat deja la trucul asta si Lost, si Fringe, era normal ca Doctor Who, in care s-a inventat sintagma TARDIS, sa nu se abtzina de la asta;
- Probabil e primul sezon in care pot sa ma plang ca numarul episoadelor naspa il depaseste pe cel al episoadelor bune. Tentativa de a lansa un arc epic peste intreg sezonul mi se pare esuata, desi povestea in sine e ok si avea mult potentzial. Iar intercalarea sa cu episoade care nu aveau legatura cu arcul respectiv a facut mai mult rau si a fragmentat povestea pana la incoerentza.
In caz ca nu tineti minte, principala problema a noii echipe e ca actorul principal care a preluat rolul e un tolomac incredibil, un anume Matt Smith care se chinuie sa-l imite pe Hugh Grant. A doua problema e ca scenariile au devenit excesiv de serioase. Pe vremuri, cand serialul era coordonat de Russell Davies, aveau o veselie gay absurda care te umplea de buna dispozitie. Din cand in cand, episoadele scrise de rivalul sau Steven Moffat mai spargeau distractzia si veneau cu idei sobre si momente horror. Combinatzia era excelenta.
Acum au ramas doar episoadele lui Steven Moffat si ale colaboratorilor sai, care fac serialul tot mai bleak, tot mai tragic, sobru si excesiv de alambicat. Episoadele horror sunt tot mai dese, iar comic relieful tot mai rar sau mai lipsit de umor. Doar in episodul lui Neil Gaiman a mai palpait izul de basm hipsteresc de altadata.
Torchwood, varianta stramutata in SUA sub bagheta echipei originale de productzie, are o strategie similara, de a prezenta o poveste mare in tot sezonul, dar le iese mult mai bine. Aici nu exista episoade de umplutura, paradoxuri temporale si ploturi excesiv de inghesuite.
Supereroul gay Captain Jack e un fost amic al lui Doctor Who care a luat
pe cont propriu protejarea Pamantului de infiltratzii extraterestre,
deci serialul are un pattern similar mai degraba cu Fringe. Smecheria cu Torchwood e
ca acest erou e nemuritor, insa amicii sai nu, asa ca e nevoit sa asiste la macelarirea sistematica a colegilor sai de echipa. Sezonul american foloseste nemurirea sa ca element cheie al intrigii: intr-o buna zi nemurirea devine contagioasa si nimeni de pe Pamant nu mai poate muri. In ciuda faptului ca nemurirea umanitatzii pare un dar de la Dumnezeu, se dovedeste in scurt timp ca e un lucru destul de oribil: resursele incep sa se consume mult mai repede, oamenii, desi nu mor, continua sa se imbolnaveasca ducand la prabusirea sistemului sanitar, iar corporatziile farmaceutice pun stapanire pe intreg Pamantul, ducand la o dictatura a medicamentelor. Povestea e o distopie SF paradoxala si desteapta.
Din pacate Torchwood sufera de ceea ce a suferit inca de la debutul sau: actorii ingrozitori si cea mai oribila strungareatza pe partea asta a Atlanticului (pe partea aialalta e a lui Sookie din True Blood). Valorile de productzie n-au fost ele grozave niciodata, nu sunt nici acum, desi parca sunt mai multe scene filmate in aer liber decat pe vremuri. Bugetul american a fost sigur mai mare, dar a fost risipit pe actori americani, in special Bill Pullman in rolul secundar (si cam inutil) al unui pedofil care devine un ambasador al miracolului imortalitatzii, facand lobby pentru companiile farmaceutice, dupa ce a scapat de injectzia letala.
Pentru anul 2012 nu s-a mai anuntzat o continuare la Torchwood, ma tem ca si americanii i-au dat cu flit, spectatorii fiind probabil iritatzi de accentul galez al personajelor principale. Sunt curios pe ce drum o sa apuce Russel Davies. Un nou sezon Doctor Who a fost anuntzat cu mare intarziere (ar trebui sa fie al 3-lea sezon cu Matt Smith, ceea ce e mai mult decat suficient - Tennant a stat tot 3 sezoane inaintea lui). Cine stie, poate dupa esecul cu Torchwood Russel Davies se va intoarce la carma serialului.
Sa nu uitam ca anul viitor va fi sezonul aniversarii de jumatate de secol de Doctor Who si mai mult ca sigur ca BBC pregateste something big. Deocamdata s-a scurs doar informatzia unui film de cinema, probabil regizat de David Yates (autorul ultimelor 4 filme din seria Harry Potter si al lui Sex Traffic, cu a noastra Anamaria Marinca care cica va si apare in sezonul Doctor Who din 2012).
3 comments:
Hello,
La doar o zi dupa aparitia pe AppStore, noul single SPNZRTR al trupei Robin and the Backstabbers ocupa locul 1 in topul single-urilor de pe iTunes: https://itunes.apple.com/us/album/spnzrtr-single/id578676510
Misterioasa, cinegetica si efervescenta, piesa a iesit din sertar alaturi de videoclipul regizat de Barna Nemethi (Griffon & Swans) si produs de Fonogram Studios. Editare: Vlad Fenesan. Imagine: George Dascalescu. Scenografie: Tibi Hristu. Styling: Maurice Munteanu.
In rolurile principale: Andrei Robin Proca, Vlad Fenesan, Vladimir Proca, Florentin Vasile, Radu Moldovan, Andrei Fantana si Ana-Maria Laura.
Noul cantec face parte din primul disc al trupei, Bacovia Overdrive vol.1:Stalingrad, a carui Mare Lansare va avea loc miercuri, 28 noiembrie, in Clubul The Silverchurch. Vor urma: Cluj, 30 noiembrie (Flying Circus Pub); Iasi, 8 decembrie (Underground Pub), Constanta, 15 decembrie (Goblin Club).
Videoclipul poate fi vizualizat atat pe site-ul oficial al formatiei: www.robinandthebackstabbers.com, cat si pe canalul Youtube al casei de productie: http://www.youtube.com/user/fonogramstudios
O zi mirobolanta!
Livia
cand ai scris articolul asta? pentru ca intre timp:
1. sezonul 7 e la jumatate
2. neil gaiman a scris un episod nou care va aparea la inceputul lui 2013 - 7.13_The Last Cyberman
3.anamaria marinca a aparut in 7.1. asylum of the daleks
3.14 pi
anywho, mie imi place mult de moffat si stilul lui sumbru iar in sezonul 6, de care vorbesti tu, scorul pt mine ep. bune vs ep. rele ramane poztiv, desi la limita. 7le in schimb are cateva episoade extrem de proaste.
ps. apropo de hipsteri, companioana noua cred ca o sa fie cea mai hipster de pana acuma.
M-am uitat tarziu la sezonu asta, am avut vreo juma de an in care nu m-am uitat la nimic si cam de asta vara incep sa recuperez serialele la care ramasesem in urma.
Post a Comment