Sunday, September 28, 2008

Orange Box


O nenorocita de boala semi-rushinoasa m-a trantit la pat, prelungindu-mi astfel concediu cu o saptamana si permitzandu-mi sa-mi mai fac de cap cateva zile, suficient incat sa parcurg aceasta minunatzie numita Orange Box, the single best bargain in the history of gaming, continand 3 jocuri (Halflife 2, Portal, Team Fortress 2) + 2 add-onuri (HL2:Episode One, HL2:Episode Two, care laolalta fac cam cat un joc) si toate astea la pretzul unui joc. Pachetul Orange Box a luat mai multe premii decat poate duce, atat pentru valoarea de ansamblu cat si pentru jocul Portal, publicat ulterior si in varianta de sine statatoare. Asta ca sa nu mai pomenim de la Halflife 2, care e cel mai tare shooter ever. I guess.

Evident, mare parte a entuziasmului subsemnatului vine din faptul ca n-am jucat Halflife 2 la aparitzia sa, acu 5 ani. Si bine am facut, caci legaturile stranse cu cele doua add-onuri le face obligatorii de jucat unul dupa altul, cu regretul evident ca nu am asteptat si dupa Episode Three, a carui data de publicare e inca incerta. Oricum, o alta parte din entuziasm vine din jocul Portal care a fost o revelatzie totala. In retzea nu ma joc, coz ive got a fukkin life, asa ca de Team Fortress 2 nu pot zice nimic decat ca e o completare multiplayer binevenita a pachetului Orange Box.

Cu Halflife 2 nu ma intind prea mult, stie toata lumea cat e de tare si ca e jocul care a adus shooterele cel mai aproape de experientza cinematografica, mutand accentul dinspre brainless fun spre un scenariu matur cu voice acting de Hollywood si o poveste care ar putea face lejer subiectul unui serial SF de calitate. Only better. Nu trebuie uitat faptul ca e si primul joc care vorbeste despre efectele experimentului de la Geneva. Si mai misto e faptul ca trilogia de add-onuri nu e doar un second thought cu niste nivele reciclate in plus, ci e realmente o continuare logica si bine inchegata a povestii, cu o groaza de elemente noi sub aspectul tehnologiei implementate de joc. De exemplu, add-onul Episode Two are mai bine de 8 giga, comparativ cu jocul original, cam la jumatate. Iar cele doua episoade aparute pana acum dureaza, laolalta, cam cat jocul original.

Povestea, cine n-o stie, e despre o societate postapocaliptica in care oamenii sunt sterilizatzi si vandutzi unei rase extraterestre care a invadat Pamantul printr-o gaura neagra pricinuita de experimentul de la Geneva (in joc, se numeste Black Mesa). Eroul jocului e unul din doctoranzii care au muncit la experiment si care a scapat ca prin urechile acului de bazdaganiile lovecraftiene venite pe Pamant, asta acu vreo 10 ani, in Halflife 1. Acum, in Halflife 2 si add-onurile sale, acelasi doctorand, insotzit de o gagica bunoaca conduc o rebeliune impotriva dictaturii extraterestre instaurate cu complicitatea unor guvernantzi de kkt. Diversitatea nivelelor e fantastica, obligand la strategii de joc care n-au nici o shansa sa plictiseasca: zombie shootout ca in Resident Evil, cafteala cu ranga si aruncat cu calorifere, urban fighting ca in Call of Duty, puzzle-uri incarcate de suspans si vehicule misto, inamici de toate soiurile si foarte reusite momente cooperative cu personajele jocului (ex: un personaj trage cu luneta dintr-un turn si tu tre sa momesti zombie in bataia lunetei).

Portal in schimb e cu totul alt soi de joc, un puzzle-game cu fatza de shooter, in care ai o arma care deschide portaluri in peretzi si tre sa gasesti combinatzia potrivita de portaluri care sa te scoata din locuri cladite anume incat sa-tzi macine creierii. Jocul e foarte haios datorita vocii unei inteligentze artificiale ca HAL din Odiseea Spatziala, care uneori te ghideaza, alteori te minte cu nerusinare si te incurca, iar alteori se straduie chiar sa te omoare. Comportamentul asta face ca jocul sa se transforme pe nesimtzite din ceea ce pare un tutorial mai lung intr-un pseudotutorial in care calculatorul face misto de tine iar in final, intr-un joc pe viatza si pe moarte care aduce cu filmul Cubul. Iar cireasha de pe tort e vocea lui Mike Patton in rolul personalitatii demonice a inteligentzei artificiale pomenite. Din pacate jocul e scurt (o dupa-masa) dar are posibilitatea de a importa hartzi noi, deja la mare cautare prin comunitatzile fanilor. Oricum, un joc extrem de original si funny.

Cica Mike Patton, inveterat al jocurile video, va fi un colaborator constant al producatorilor Valve Studios si vocea sa va putea fi auzita si in urmatorul proiect al companiei, jocul survival zombie Left 4 Dead, anuntzat pentru toamna asta ca aniversare a 10 ani de la debutul primului joc Halflife.

Asadar, mame si tatzi, nu uitatzi de Craciunu care vine sa luatzi Orange Box la copii, cea mai consistenta promotie de pe piatza jocurilor video. in plus, e cu chicks, guns and cars.

3 comments:

Li said...

stie valva meserie :D. si eu am the orange box de putina vreme (pc-ul meu nici nu incearca sa-l ruleze), si evit cu stoicism sa joc ep. 1 si 2 asteptand 3-ul. Btw, Erik Wolpaw, tipul care a scris majoritatea hl2-ului, portal etc, a fost co-writer impreuna cu tim schafer la psychonauts, probabil cel mai cul adventure 3d cartoony facut vreodata, a must play. si se zvoneste ca a avut ceva contributie si la brutal legend, de acelasi tim schafer, cu jack black si lemmy, dio, etc, care urmeaza sa apara curand. Un interviu: http://www.rockpapershotgun.com/2007/10/31/rps-interview-valves-erik-wolpaw/

Anonymous said...

Portal are si o versiune flash dar nu se compara cu experienta Valve.

mzsolt said...

NaissanceE e free pe Steam, recomand, si as fi interesat de opinia ta. :)