Wednesday, April 23, 2008

Gentlemen prefer blondes



Summer Blonde
(Optic Nerve vol.2)
de Adrian Tomine

It seems like every guy is defficient in some way, so you've got to...accumulate. It's like a... a salad bar or something.... ne marturiseste eroina povestii Summer Blonde. Povestea e despre un tip de 30 de ani indragostit in secret de blonda respectiva, in timp ce blonda si-o trage in disperare cu un vecin de-al eroului; tot facand pe voyeurul, omul nostru afla ca blonda mai are si un iubit care sta ca fraieru acasa asa ca organizeaza un concurs de imprejurari care sa-i distruga nazuintzele fetei. In alta poveste, o tipa grasa ramane shomera pt ca a reclamat-o William Shatner la patron si se duce acasa sa-si planga singuratatea si relatziile ratate, in timp ce maica-sa o terorizeaza la telefon cu reprosuri iar bunica-sa moare. In alta poveste, o liceeanca populara printre colegi ajunge de rasul lumii dupa ce se imbata muci la un chef si face kk pe ea iar tipul caruia ii facuse un blowjob face misto de ea in toate felurile, asa ca tipa isi revizuieste valorile morale si se cupleaza cu un tocilar marginalizat.

Adrian Tomine e un autor BD de samantza japoneza dar actualmente american, care e pe val datorita statutului de epigon al lui Daniel Clowes (Ghostworld). Lucratura lui este tipica indie, alb-negru, fara nimic supranatural, strict despre barbatzi, gagici, singuratate, tristetzi, haz de necaz, probleme la serviciu, celulita, relatzii ratate, relatzii improvizate etc. Si, evident, lucrarile sale sunt de unic autor, adica el scrie, el deseneaza, el da cu capu, om harnic.

Daca succesul lui Clowes e primul motiv al succesului lui Tomine, al doilea ar fi faptul ca Tomine e promovat drept concurent al lui Clowes, de catre marunta corporatzie indie Drawn and Quarterly, principalii rivali ai celor de la Fantagraphics Books. Asa cum Fantagraphics s-au apucat sa reediteze si reformateze seria Eightball a lui Clowes, DQ baga de vreo 10 ani bani in reeditarea seriei Optic Nerve a lui Tomine. Care, ca si Eightball, e o serie lipsita de regularitate, alcatuita din istorioare, scenete si cateva povesti mai lunguietze care trateaza probleme omenesti si promoveaza parerile autorului despre societate si sex. Desigur, pragul care trebuie depasit e faptul ca Clowes a pus piciorul in prag la Hollywood, in timp ce Tomine abia prinde cate o recenzie in Entertainment Weekly.

Tomine e mult mai sarantoc in umor decat Clowes, mult mai sec si pe alocuri de-a dreptul minimalist. Cu asta nu vreau sa zic ca e slab, ci ca in timp ce Clowes e un artist BD prin excelentza, Tomine e un fel de Nick Hornby caruia i-a fost lene sa scrie si s-a apucat de desenat. Povestile din volumul Summer Blonde imprumuta cate un pic din toate cuplurile si relatziile problematice create de Hornby si ne ofera o serie de fabule cu invatzaminte care nu pot decat sa te deprime: femeile si barbatzii nu-s facutzi unii pt altzii si a fi gay e ultima solutzie.

- plusuri: povestioare foarte bine scrise, observatii clinice si foarte profunde in ce priveste relatiile dintre barbati si femei, barbati si barbati, femei si femei, parintzi si copii etc;
- minusuri: nu-s sigur ca se incadreaza la minusuri, dar umorul lui Tomine e foarte sec, uneori atat de sec ca nu mai e nimic de ras, e doar o tema de cugetare; apoi, e alb-negru - ok, ar fi cazul sa ma obisnuiesc cu asta de la scena underground dar tot raman cu impresia ca banda desenata nu e completa daca ii lipseste culoarea de orice fel, fie ea si sepia, gri, numa sa nu fie alb si negru.
- recomandare: fanilor Nick Hornby, fanilor Daniel Clowes, chiar si fanilor Bridget Jones sau Gilmore Girls, sa-i mai aduca un pic cu picioarele pe pamant

2 comments:

Anonymous said...

Uhm, cred ca inainte am uitat sa dau publish comentariului, a ramas in stadiul de preview. :)) Stupid Roxa.

Revenind, am vrut sa te-ntreb unde ai gasit-o, si daca era mai ieftina decat versiunea de pe okian.ro care depaseste milionul. :)

Aron Biro said...

pai de unde daca nu dupe amazon, unde e 12 parai, plus am dat cam 4 pe transport, deci vro 400.000. Daca iei o singura carte, se mai adauga vro 3 dolari la transport, dar oricum iesi sub juma de milion. du-te repede fa-tzi un card ca e gratis si lasa okianu sa fraiereasca pe altzii.