Saturday, April 26, 2008

Captain Jack is back!



Torchwood
sezonul 2


Inainte sa incepem: v-am spus eu anul trecut pe vremea asta ca Doctor Who va fi din nou abonat la premiile SF ale anului. Iata ca la premiile Hugo de anul asta sunt nominalizate 3 episoade Doctor Who + 1 episod Torchwood (ala despre Captain Jack calatorind in timp si avand o relatzie gay cu alter egoul sau din trecut - vezi celebrul mozol capturat pe youtube).

Cu exceptia pomenitului episod (si a inca vreo 2), Torchwood a fost dezamagirea maxima a anului trecut. Anuntzat ca primul serial cu supereroi gay pe fatza si fara compromisuri, s-a achitat de promisiunea asta doar ca a fost teribil de prost. Sezonul 2 era cat pe ce sa nu mai iasa, inlocuit fiind in grila de celalalt spinoff Doctor Who, dedicat copiilor, anume Sarah Jane Adventures.

Pana la urma i-au dat drumul dupa anul nou, profitand de criza de seriale datorata grevei de pe taramul american. Captain Jack, dupa o pasagera trecere prin Doctor Who sezonul 3, se intoarce la echipa sa gay de interventzie speciala impotriva invaziilor extraterestre. E neschimbat, aceiasi ochi albastri in care te potzi cufunda, acelasi zambet fermecator care iti da fiori de-a lungul hemoroizilor si aceeasi tristetze datorata faptului ca ii este imposibil sa moara (adica tot moare si invie la loc).

In episodul de debut, Kiss Kiss Bang Bang, Jack se confrunta cu un fost iubit de-al sau, venit din alta epoca, un pirat gay dar afurisit care face mereu bancuri privind dotarea sexuala a lui Captain Jack. Ce mai aduce nou acest episod e ca, in sfarsit, Captain Jack ii face o propunere indecenta secretarului sau Jones.

Dupa un inceput proaspat serialul o apuca iar pe calea plagiatelor, profitand de lansarea filmului Invasion cu un episod luat cu totul de-acolo - Sleeper.

To the last man e despre un soldat din primul razboi mondial pe care echipa Torchwood il resusciteaza o data pe an ca sa-l scoata la o bere. Ar fi fost simpatic daca nu degenera iar intr-o drama pe seama calatoriei in timp si a iubirii imposibile, consumata deja de primul sezon si nu numai.

Meat e despre niste nemernici care au prins o balena extraterestra, o tzin inchisa intr-un depozit si tot taie bucatzi din ea spre a le pune in vanzare intr-o retzea de macelarii. Ar fi fost ok daca efectele speciale (adica balena) n-ar fi sub orice critica.

Adam e unul din cele mai reusite momente ale sezonului. Incepe cu Adam, noul coleg al echipei Torchwood, care face cafele si freaca menta prin sediu. O vreme te intrebi de unde a aparut si daca n-ai ratat cumva vreun episod, apoi te prinzi ca Adam are darul de a implanta memorii false prin atingerea cu mana si toata lumea din episod isi inchipuie ca il cunoaste dar de fapt nu l-au mai vazut niciodata. Pana la urma Captain Jack se prinde si se supara foarte tare, ia o pilula care sa-i provoace amnezie si astfel uita de Adam iar pe masura ce personajele incep sa il uite, Adam dispare. Foarte frumos, mult peste standardele serialului, as recomanda vizionarea episodului asa, chiar si ignorand restul serialului.

Reset e cam nasparliu, dar are cateva elemente care modifica major ultima jumatate a sezonului. In primul rand medicul echipei Torchwood da ortul popii si echipa angajeaza in locul sau pe nimeni alta decat negresa Marta, diva data afara din sezonul 3 al lui Doctor Who. S-au gandit si astia de la BBC sa recicleze un pic, ori au avut scandal pe ceva clauze contractuale. Marta e o tipa hot dar ii sta bine in calitate de Lolita a lui Doctor Who, aici e stearsa si irelevanta. Oricum, fostul medic Torchwood nu e dat afara din serial, ci revine sub forma de zombie. Un zombie de treaba si cooperant, un pic deprimat de propriul miros si de faptul ca nu poate manca, nu mai poate sa faca pishu si ca are o erectzie rigor mortis greu de stavilit. Urmatoarele doua episoade (Dead Man Walking si A Day in the Death), sunt dedicate evolutziei acestui personaj interesant, ceea ce ridica mult nivelul serialului. Treaba se impute cand intra in scena si Moartea, profitand de legatura fragila creata de eroul zombie intre taramul mortzilor si al viilor.

Lucrurile se relaxeaza la loc cu Something Borrowed cand eroina Gwen vrea sa se marite dar ramane gravida cu un extraterestru in noaptea de dinaintea nuntzii. Episodul incepe hazliu dar se termina boring, cu impuscaturi si multa circoteca.

From Out of the Rain schimba tonul destul de mult, folosind o poveste fantasy cu iz de Neil Gaiman, despre fantomele unor circari de 100 de ani care se intorc sa se razbune pe cinematografele care au distrus traditzia teatrului si circului itinerant.

Adrift e o poveste tragica destul de bine regizata, despre traumele oamenilor care au disparut de-a lungul timpului prin gauri ale realitatzii de genul Triunghiul Bermudelor.

Fragments e cam de umplutura, o serie de flashbackuri despre cum au ajuns membrii echipei Torchwood sa lucreze pentru Captain Jack si cum a ajuns Captain Jack sa lucreze in slujba reginei Angliei.

Finalul sezonului, Exit Wounds, se doreste foarte dramatic si intens, dar din pacate e dezamagitor, fusharit si anticlimactic. Iubitul lui Captain Jack din episodul 1 se intoarce si il rapeste pe acesta, Captain Jack se intalneste cu frate-sau pe care il credea mort iar doi din membri Torchwood mor de tot. S-a dorit a fi un episod cu schimbari majore dar au fost atat de inghesuite in cele 45 de minute incat n-aveai vreme sa-ti pese de ce se intampla. In plus, am o oarecare antipatie pentru unii din actorii serialului si m-am bucurat ca personajele lor au dat coltzul.

Pe ansamblu noul sezon nu e nici pe departe atat de prost precum primul (din care abia am gasit sa recomand 2-3 episoade). Aici e interesant de vazut cam jumatate de sezon, valorile de productie sunt usor imbunatatzite (in special muzica si montajul, pe alocuri si efectele vizuale), scenariile sunt mult imbunatatzite (=mai putzin bazate pe pastishe la filme care ruleaza in cinematografe) insa a ramas problema cea mai spinoasa a serialului - actorii de 2 lei. Macar Captain Jack e gay si carismatic si tristetzea lui gay e asa, linistitoare, dar personajele feminine sunt sub orice critica si nici macar aparitzia Martei, diva din Doctor Who, nu salveaza situatzia.

In incheiere, mare atentzie, a inceput sezonul 4 din Doctor Who!

- plusuri: cam juma de sezon decent sau reusit de-a dreptul, Captain Jack e simpatic, imi place accentul galez al actorilor
- minusuri: cam juma de sezon prost de-a dreptul, in special datorita actorilor si efectelor speciale mult sub nivelul Doctor Who
- recomandare: celor care au timp de pierdut, nu mai stiu la ce serial sa se uite si vin atat de obositi de la serviciu incat nu rezista la un film normal cap-coada; si, evident, o recomandare calduroasa comunitatzilor gay care vor gasi in acest serial un erou emblematic; si fanilor Doctor Who completisti


No comments: