Saturday, March 22, 2008

Antologii Dark Horse




Book of Hauntings
Book of Witchcraft
Book of the Dead
Book of Monsters
de Mike Mignola, William Shakespeare si altzii ca ei

Ma duc intr-o zi la serviciu si o colega vorbea cu alta despre Fantoma de la OTV. Ma umfla rasul si le zic, domle, iata ca atzi ajuns la vorba mea, vine SFul si horrorul si va mushca de fund pt ca l-atzi neglijat atata vreme. Gagicile se revolta, ia sa nu mai vorbesc tampenii ca astea-s chestii serioase, nu sefeuri, caci au fost cazuri si la Vaslui si chiar la Turda a fost una dintre ele si a vazut oameni vorbind in limbi cum scoteau spirite dintr-o fantana cu galeata. Deci mare atentzie cum abordatzi subiectul. Ca sa ma pun la punct, mi-am luat Dark Horse Book of Hauntings, primul volum al colectiei de antologii tematice anuale de la DH. Apoi le-am luat si pe restu caci sunt pretty cool.

Vorbim aici de o mica bijuterie, un set de 4 volumashe hardcover produse in conditii grafice deosebite de Dark Horse Comics (responsabilii cu Hellboy, Alien vs. Predator, The Goon, Conan etc.). Volumele au fost publicate ca antologii tematice (Book of Hauntings, Book of Witchcraft, Book of the Dead si Book of Monsters), cate una pe an, intre 2003 si 2006. Ideea si efortul din spatele colectiei sunt pline de virtutzi, grupand numerosi graficieni si scriitori care au produs o larga diversitate de povestioare in varii forme, atat banda desenata cat si text normal (ilustrat pe ici pe colo, ca la Jules Verne).
Partile de text normal ies in mod deosebit in evidentza, fiind lasate in forma lor originala (in loc sa fie convertite la BD) datorita semnificatiei lor istorice.
  • Bunaoara, Book of Hauntings contine o povestire extrem de retro scrisa fix acu 100 de ani de Perceval Landon, un autor de jurnale de calatorie care scria literatura gotica pe vremea Revolutziei din 1907. Se pare ca povestioara, de un englezism profund, e una din cele mai celebre povesti cu fantome pre-Lovecraft.
  • In acelasi volum gasim si un interviu cu unul din capii Cultului Spiritist din SUA, un fel de Lorin Fortuna de-al lor care zice totusi cateva chestii logice, fiind mai lucid decat debilii de la OTV.
  • In Book of the Dead, bijuteria retro e o povestioara a lui Robert Howard. Desi cunoscut drept creatorul lui Conan, Howard a scris tot felu (povestea asta e cu rednecksi si shamani) si e unul din pionierii literaturii texane, motiv pt care anul trecut Joe Lansdale i-a organizat o antologie tribut.
  • In Book of Monsters, omagiul e povestea lui William Hope Hodgson, poet, marinar, pionier al fotografiei si culturist (!?) activ literar acu vro 100 de ani. O buna parte din opera sa a vazut lumina zilei abia in ultimii 10 ani. Eu suspectez combinatzia poet-culturist-marinar ca indicand o tendintza gay. Povestea lui de aici cu marinari si monstri marini.
  • In Book of Witchcraft invitatul de onoare este poetul horror Clark Ashton Smith, unul din cei mai apropiati colaboratori ai lui Lovecraft, aici cu o poveste despre un tinerel blestemat sa faca sex cu o femeie-broasca (The Mother of Toads).
  • In aceeasi Book of Witchcraft avem inca un interviu, cu o vrajitoare Wicca care se intampla sa fie si procuroare, membra in nu stiu cate academii si promotoare a religiilor sectante; deci un fel de Irina Loghin mai scientoloaga asa...in fine, unii vor zice ca scientologia si shamanismul Wicca sunt chestii opuse dar din cum se exprima gagica in interviul asta, singura diferentza pe care o sesizez e ca wiccanele sunt un pic nimfomane.
Pe partea BD, fiecare volum contzine cateva chestii misto si cateva de umplutura. Ies in evidentza urmatoarele:
  • Momentul de varf in fiecare volum e minifoiletonul premiat al lui Evan Dorkin+Jill Thompson, un horror ingenios cu pisici si catzei: un catzel e stresat ca ii este bantuita cusca de fantoma altui catzel omorat de stapanul sau, o pisica vrajitoare trezeste din mortzi niste catzei zombie, un catzel se imprieteneste cu altu care e varcolac si se transforma in om cand ti-e lumea mai draga;
  • Fiecare volum contine cate o povestioara Hellboy, evident ca de-a lui Mike Mignola, cam stramtorate de dimensiunile reduse dar sugestive pentru cei care vor sa se apropie de franciza Hellboy. Povestile au un lirism anormal pentru cei care au vazut filmul. Hellboy se confrunta cu un fel de necrofil/canibal care bantuie cimitire recitand poezii de Robert Graves, cu o vrajitoare diforma care are grija de capul surorii sale decedate si cu un Hercule nemuritor care s-a retras in anonimat, in America, pe post de circar;
  • Printre invitatzii BD marcantzi care apar aici de ocazie se numara Eric Powell (creatorul lui The Goon, aici cu o poveste cu zombie in Antarctida), Paul Chadwick (creatorul lui Concrete), Jill Thompson (premiata ca graficiana pentru munca sa la seriile Sandman si Fables, cica e maritata chiar cu Brian Azzarello) si Kurt Busiek (creatorul Astro City, aici cu o poveste cu supereroi capitalisti care distrug spiritul aventurii clasice), fiecare cu propriul stil si propria abordare a temei;
  • La care se adauga cate o gluma pe ici colo, cum ar fi un scriitor care e prezent in Book of the Dead doar pt ca e mort, ori William Shakespeare care e prezent in Book of Witchcraft cu o scena din Macbeth transpusa in banda desenata. In fine, Shakespeare e oricum un scriitor reputat de fantasy si horror, sper ca e clar pentru toata lumea.
As avea si o nemultzumire. Sunt a dracu de subtziri volumasele astea. Iesi la vro 50 de dolari cu ele si impreuna fac un pic sub 400 de pagini. Am obiceiul sa stramb din nas la volume BD sub 140 de pagini, iar astea au intre 90 si 110. In plus, cu 8-9 povestioare in 100 de pagini, va datzi seama ca intinderea narativa este minima, cam ca la seria Verotika de care povesteam aici. Oricum, ca si in cazul Verotika, unele povestiri sunt bune tocmai pt ca-s asa scurte iar incadrarea lor in forma si dimensiune este perfecta. In plus, formatul hardcover si impachetarea grafica - conforma cu tematica fiecarui volumul (decoratii si reproduceri dupa picturi gotice) - sunt deosebite, iar hartia e groasa si lucioasa.

Colectia mi-a facut cu ochiul, candidand sau castigand la numeroase premii BD din ultimii 5 ani, atat la categorii grafice cat si la continutul scris.

- plusuri: prezentare excelenta, incadrare tematica reusita, povestioare simpatice ale unor autori relevantzi, inclusiv cateva povestioare rare recuperate din istorie.
- minusuri: as fi preferat un volum antologic mare si gros decat cele 4 cartzulii subtzirele (nici macar formatul hardcover nu poate disimula subtzirimea lor); unele povestioare sunt cam in plus.
- recomandare: fanilor horrorului retro (=Lovecraft) si celor care vor sa-si faca un cadou care arata frumos.
















6 comments:

Fabián Aimar (faBio) said...

nice blog

Tom said...

de la anthony frost?

Aron Biro said...

nu, n-am ajuns la bukale inca, de pe amazon.

Anonymous said...

Daca e vorba de horror iti recomand "Haunt of Horror: Edgar Allen Poe", o serie de 3 comics scoase de Marvel (MAX Comics) in 2006. Fiecare are vreo 35 pagini alb-negru, contine 3-4 povestiri (The Raven, The Conqueror Worm, The Tell-Tale Heart, Berenice, etc.) si, partea cea mai buna, artistul e Corben.

Se pare ca Marvel a fost multumita de colaborare asa ca o sa urmeze si miniseria de 3 numere "Haunt of Horror: Lovecraft", tot de Corben, primul numar fiind programat pentru iunie.

Anonymous said...

mi=a placut postul, cu exceptia expresiei "conditii grafice deosebite" care ma zgarie grav pe creier de fiecare data.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.