Monday, March 10, 2008

Alba ca Zapada si cei 40 de hotzi



Fables: 1001 Nights of Snowfall
de Bill Willingham

Asta e genul de volum BD dupa care ma dau in vant. Un singur scriitor, cu o idee coerenta dezvoltata pe multiple planuri, sustzinut de o armata de graficieni (vro 10 in cazul de fatza) care dau tot ce e mai bun in ei. N-are rost sa le insir numele, ii pomenesc doar pe premiantzii Charles Vess si pe Jill Thompson, carora li se datoreaza si o parte din succesul lui Neil Gaiman.

Publicat intr-o editie hardcover festiva cu grafica minunat de diversa, acest volum e un prequel la seria Fables, unul din cele mai mari succese de critica BD ale ultimilor 5 ani, serie publicata pana la momentul de fatza in vro 10 volume (aproape 70 de numere), si care inca merge inainte. Din fericire, comparativ cu alte serii longevive, Fables e organizata ca un foileton profesionist - fiecare volum poate fi citit separat dar in acelasi timp exista si un plan narativ superior pe care e asigurata coeziunea intre volume si convergentza spre o concluzie absoluta.

Fiind un prequel, teoretic 1001 Nights of Snowfall ar trebui citita inaintea seriei. Dupa ce am facut tampenia asta, am regretat: un prequel de aia e prequel, ca sa-l citesti DUPA povestea pe care o precede, altfel nu s-ar mai numi prequel, ci primul capitol. Altfel, e ca si cum ai vedea flashbackurile din serialul Lost colectionate inainte sa incepi sa te uitzi la serial. Asa ca evitati-mi prostia si cititi 1001 Nights of Snowfall dupa ce ati citit macar vreo 2 volume Fables, deoarece 1001 Nights nu face decat sa explice originile si motivatiile ascunse ale unora din personajele seriei.

Partea cea mai cool din Fables e ca, dupa metoda consacrata de Zelazny si Gaiman, propune o demitizare a basmului care nu aluneca niciodata in parodie, reusind sa conserve fabulosul povestii in asa masura incat pare mai degraba o completare la ce se stie, decat o bataie de joc sau o reinterpretare hazlie. Iar treaba asta e ideal reflectata de 1001 Nights of Snowfall care, foloseste tehnica povestirii in rama din povestile Seherezadei, cu un pretext diferit. Alte similitudini o sa gasitzi cu Hanu Ancutzei, Neverending Story sau cu trilogia South Park Imagination Land.
Despre ce e vorba: lumea fanteziilor (de la basm la fantezii sexuale si povestiri romantice) e atacata de un inamic misterios numit simplu The Adversary (eu suspectez ca e incarnarea prostiei umane, ori a Hollywoodului, dar e posibil sa fie si inspirat din Tolkien, caci conduce o armata de orci). Personajele din lumea fanteziilor sunt supuse, violate, omorate dar unele reusesc sa scape in lumea noastra (asta fiind subiectul principal al seriei Fables). Volumul prequel de care discutam aici se ocupa de incercarea lui Alba ca Zapada de a solicita ajutor din partea unui seic arab, povestile arabe nefiind inca calcate in picioare de temutul Adversar.

Dar marele shef al arabilor e un fel de Osama bin Laden cu midlife crisis si are obiceiul prost de a lua ostateci pe turistii veniti din occident si de a le viola si decapita pe gagici, soarta care o paste si pe Alba ca Zapada. Ca sa scape, Alba ca Zapada ii spune in fiecare noapte cate o poveste, atzatzand curiozitatea tiranului. De fapt, povestirile Albei ca Zapada sunt flashbackuri ce descriu modul in care diferite personaje Fables au reusit sa scape de invazia Adversarului si sa se refugieze in New York. Rosenrot (aia despre care canta si Rammstein) e o roscata bunoaca, sora Albei ca Zapada, care a luat literal sfatul mamei lor din poveste de a impartzi fratzeste tot ce au vreodata, asa ca se culca cu afemeiatul Fat Frumos distrugand casnicia surorii sale. Alba ca Zapada, la randul ei, are un trecut dubios legat de cei 7 pitici care conduceau o retzea de bordeluri camuflate bine in padurile regatului. Preferatul meu e Bigby, lupul cel rau, care seamana cu Sawyear din Lost - un varcolac exkroc care face magarii dar care in interiorul lui are un suflet bun si a ajuns rau din cauza altora, cum ar fi bunica lui Scufitza Rosie care l-a torturat si i-a umplut burta de pietre. Ni se explica si relatzia reala dintre Hansel, Gretel si Vrajitoare cea Rea, precum si cateva justificari morale din tineretzea molestata a Vrajitoarei care a fost candva o femeie frumoasa si cu nazuintze dar pe care a inrait-o cotidianul. Ca in viatza, dealtfel.
De mentionat ca seria Fables e o varianta rafinata si evoluata dintr-una din lucrarile de tineretze ale lui Willingham, basmul porno Iron Wood. Seria Fables e alcatuita din volumul de fatza (prequel aniversar)+9 volume ale seriei propriu-zise +2 volume spin-off dedicate unuia din eroi, Jack of Fables. Un al 10-lea volum Fables si un al 3-lea volum Jack of Fables sunt prevazute pt publicare in 2008.

- plusuri: conditii grafice deosebite, idee inchegata stralucit cu personaje diverse si bine construite, o gramada de premii
- minusuri: e prequel al seriei Fables, poate fi citita independent, dar devine mai cool in contextul seriei




10 comments:

Anonymous said...

Arata intr-adevar ca o reusita grafica. Intrebare usor off-topic : Tu numai de pe Amazon iti procuri ''drogul grafic'' :) ?

Aron Biro said...

mai citesc si scanuri dar cum stau cu ochii in monitor toata ziua la slujba, la filme sau pe blog prefer ca atunci cand ma relaxez sa nu mai vad calculator si sa tzin cartzile-n mana, in special cele publicate in conditii grafice mai aparte, care arata frumos la colectzie si miros a cerneluri. desigur, da bine si la gagici. oricum, amazon are pretzuri bune, iar ce e out of print le mai iau dupe ebay daca prind o ocazie si un pret bun.

Anonymous said...

Incercasem prin Carturesti si niste reseleri din Bucuresti dar sunt imense preturile :(

Aron Biro said...

follow the steps:
1. cardu se face aproape instant la ING, adica in vreo 3 zile, fara sa dai un ban.
2. alimentarea cardului se face direct la bancomat, nici vorba de cozi sau hartzoage.
3.contu la amazon se face in 5 minute.
4.iata preturi:

Varianta A: Daca vrei kestii aratoase, de aratat la gagici, de mirosit, de facut poze cu ele ai de exemplu:

Absolute Sandman, care e o carte IMENSA, legata in piele, tot tacamu, ti-o da amazonu la 63 dolari+8 shipping=71 bucks, cam 1.8 milioane, deci cam cat Orbitoru lu Cartarescu sa zicem. Comparativ, librariile din Europa (si probabil si de la noi) tzi-l vand la minim 2.6 milioane si nici nu-tzi vine acasa.

Necazu e ca Sandman e o bucata de istorie si in formatul Absolut Sandman ajunge la vreo 2500 pagini, deci in final o sa fie 4 volume (deocamdata s-au publicat 2)

Varianta B: Daca vrei chestii de aratat la gagici, dar care sa nu fie totusi asa scumpe si babane, Fables: 1001 Nights e tot hardcover, tot lucioasa si mirositoare, la 14 dolari+ shipping iesi cam la 550 mii. Care romanii (si librariile din Europa) tzi-o vand cam la 700-800 mii. Volumele care se mai incadreaza aici sunt diverse editii speciale: Hellblazer - All his engines, Goon - Chinatown, Antologiile horror Dark Horse

Varianta C: Varianta economica e sa iei mai multe carti deodata de pe amazon, caz in care o parte din shipping se distribuie si iesi la 4-5 dolari pe carte in loc de 8-9. Apoi, sa nu iei hardcover ci paperback. Sunt multe paperbackuri care arata bine, miros frumos si pot fi aratate la gagici, in special cele de la Dark Horse (Goon, Hellboy), Marvel (astea nu-mi plac mie ca-s infantile) si UNELE de la Vertigo (Preacher, Sandman). Un volum paperback iese cam la 350-450 mii (in functie de grosime), libraria nautilus ti le vinde la 400-600 mii iar Diverta si altzi nesimtzittzi cam la 500-700 mii.

Ca regula generala, cumparaturile sa le faci de la amazon.com, nu de la .de sau de la .fr de la care paradoxal iesi mai scump desi shippingu e mai mic (ei au pretzuri in Euro si cam umflate). Pachetu ajunge cam in 4 saptamani de la comanda.

Pe ebay e la noroc. Uite acuma sunt doua licitatii pe colectia Preacher (9 volume).

Anonymous said...

Pai intentionam sa comand niste cartulii prin amazon. Inca ceva : Cardul de la ING elimina paypal-ul din schema ? (Am un cont acolo, fara sa completez codul)

Aron Biro said...

Pai paypal itz trebe numai pe Ebay, in acest scop potzi sa legi cardu ING de contu paypal.

La amazon itzi stocheaza ei datele cardului in contul pe care-l faci pt amazon.

Anonymous said...

Ahh..tu ai mers pe cont de amazon specializat. In fine, la ING stiu oamenii despre ce este vorba sau imi fac pur si simplu un cont normal :P ?

Aron Biro said...

m-am exprimat gresit, ma refeream la contul de user amazon, nu la vreun cont bancar specializat pt amazon. nu e nimic specializat, le zici la ING ca-tz trebe card Visa sau Mastercard (au ceva diferentze la taxe de administrare, taxe de bancomat, nivel de securitate etc.) si pt cardu ala o sa-tzi faca un cont numit Cont'ROL in care tu bagi lei si de la capatu alalalta iese ce vrea selleru: dolari, euro etc.

Anonymous said...

Hmm..banuiesc ca prin minunatul Raiffeisen care se bazeaza pe Visa Electron nu se pot face multe deci voi merge pe varianta asta.

Aron Biro said...

nu stiu de raifaizan dar eu am incercat prima data cu Banca Transilvania de unde am luat o tzapa care m-a costat niste sute de dolari si respingerea cardului dupe amazon asa ca la sfatul unui amic am mers direct la profesionisti, adica ING care mai au si un minunat serviciu de homebanking care anu trecut se dadea gratis la oferta cand itzi faceai card la ei. poate mai prinzi asa ceva.