Tuesday, December 11, 2007

Femei si copii



Sarah Jane Adventures
sezon 1 (cred)

De serialul asta v-am povestit mai demult. Episodul pilot a fost lansat de anul nou dar primul sezon abia acu in octombrie a debutat, probabil in locul lui Torchwood a carui continuare a ramas intr-un limbo existential. Ca si Torchwood, SJA e inca un serial spin-off dupa Doctor Who, de data asta unul adresat copiilor, despre aventurile lui Sarah Jane, una din gagicile Doctorului din sezoanele anilor 70 revenita acum pe ecrane alaturi de partenerii sai, supercomputerul Smith si catzelu electronic K-nine. Alaturi de danshii, doamna Sarah Jane, suspectata a fi lesbiana, l-a adoptat pe Archetype, un copil clonat fara buric pe care in episodul pilot se faceau experimente cu sucuri carbogazoase colorate.

Formatul serialului e cam dubios: teoretic sezonul are 5 episoade (+ pilotul de azi iarna) a cate 50 minute, deci cam putzin. Practic, fiecare episod e spart in doua de 25, asa ca BBC se poate lauda ca sezonul are in total 12 episoade.

Calitatea serialului e foarte variabila. La minusuri, episodul Eyes of the Gorgon e un horror de matineu despre o secta de calugaritze care protejeaza ultima Gorgonitza ramasa in viatza de pe vremea lu Homer. Momentul de varf e What happened to Sarah Jane - duce cu gandul la David Lynch, mai exact la Mullholand Drive: personajele isi pierd pe rand identitatzile, fiind furate de un pitic oribil si duse pe taramul haosului unde un om fara fatza vrea sa aduca haosu pe pamant ca sa-l omoare pe Doctor Who. Probabil viitorul sezon Doctor Who o sa preia subiectul mai departe. Intre astea doua extreme, serialul profita cat poate de elemente Doctor Who, cum ar fi alienii Slitheen, reptilele bashinoase deghizate in piele de om legata cu un fermoar la frunte, care pe mine personal ma binedispun mereu. In primul episod familia Slitheen infesteaza sistemul educatzional din Anglia implantand agentzi pe posturi de directori si profesori. In ultimul episod, aceeasi Slitheen se aliaza cu Sarah Jane in lupta cu un monstru mult mai mare, nimeni altul decat calculatorul Smith, partenerul de nadejde al eroinei care s-a transformat in HAL din Space Odyssey. Eroina e ajutata pe parcurs de niste copii multiculturali - un negru, o fetitza venita din familie divortzata si Archetype, copilu clonat si fara simtzu umorului.

Cam asta e genu de serial pe care l-as arata copiilor mei - sa se obisnuiasca cu familii divortzate, cu oamenii care imbatranesc singuri, cu extraterestrii si cu ideea ca nu tre sa ai incredere in nimeni, nici macar in calculatorul personal.








6 comments:

Rubba Duce said...

Cool blog. You might be interested in my addiction blog and the related discussion group.

Mike said...

this is some AAA shit ? :D

Anonymous said...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.