Tuesday, February 13, 2007











British Boring Crap
Torchwood ep.1-6

Va anuntz cu regret ca revolutzia gay in zona horror/sf se amana pe durata nedeterminata. Motivul: din Torchwood a iesit o varza, cu cateva sclipiri la final de sezon cu care de fapt trebuia sa inceapa serialul. Torchwood bifeaza cele mai negre presimtziri, anume ideea ca producatorii fac misto de telespectator si nu de temele abordate; cam ce ar iesi daca as ajunge vreodata compozitor pe langa casa de discuri Lupii Daciei. Desigur, nu este asta un lucru rau in sine, este rau cand iese prost, cand ai efecte speciale varza si apoi faci documentare in care aratzi cat de tare te-ai chinuit cu efectele speciale. E nasol cand ai o intriga beton si o ocolesti cale de un sezon intreg umplut ca o sarma de episoade complet irelevante. Eu sunt dintre cei care alege intotdeauna ardeiu de umplutura si varza de contzinut iar la serialul asta m-am trezit mestecand varza si uitandu-ma cu scarba la ce am lasat in farfurie. La ce bun ca ai idei de potentzial (furate de prin literatura), cand scenaristii sunt mai interesatzi despre cum ne sapam colegii de serviciu? La ce bun sa ai un erou gay si zombie in acelasi timp daca jumatate de sezon il tzii ascuns de privitori sau ii dai replici de umplutura? La ce bun efecte speciale cand patru episoade la rand se petrec intr-o singura camera, de parca ar fi teatru TV.

Una din problemele cele mai mari este asocierea cu Doctor Who care anuleaza orice credibilitate privind dramele in discutie. Torchwood da afara satira, politica, sentimentul de buna dispozitzie si lasa lipsa desavarsita de logica la care adauga picanterii sexuale si idei SF cu jumatate de gura. Baga personajele intr-un ARO negru si le filmeaza slow motion cand se dau jos din masina. Dezbraca eroii de tenishi, pufoaica si costum in dungi si ii imbraca in latex negru. Apoi ii mai si pune sa planga, sa zica ca viatza n-are nici un rost. Si cel mai nasol dintre toate e ca personajele principale sunt mai mult observatori ai evenimentelor din serial decat sa contribuie cumva la ce se intampla. Man, it doesn't work like this. Curiosilor le recomand un salt direct la episodul 6. Sa incerc totusi un rezumat, punctand punctele forte:

De la episodul 1, Everything Changes, nu ma asteptam la nimic. A fost prost si in Dr.Who, pot intzelege ca e prost si aici pt ca are datoria sa inghesuie la disperare personajele cheie ca sa invatzam cum le cheama si la ce se pricep. Si mai e ideea lui Greg Egan, din romanul Distres, cine nu l-a citit vai de steaua lui. Deci ideea e ca acesti politzisti postmoderni din grupul Torchwood au o scula cu care invie mortzii recentzi ca sa le culeaga impresiile si sa afle cine i-a omorat. Problema e ca nu pot fi tzinutzi in viatza decat cateva minute in care e greu sa te conversezi cu ei ca ii apuca panica si incep sa intrebe unde e mama, cine suntetzi voi, din astea. In loc sa bata fieru cat e cald, actziunea se muta pe o agenta de circulatzie, Gwen, care ii surprinde pe baietzii TW asupra faptului si se baga pe sub fusta lui Captain Jack sa afle care e shmenu. Captain Jack o invita la ei acasa, ii dezvaluie istoria TW si o mai si angajeaza cu carte de munca in locu secretarei Suzie care se enerveaza si se sinucide, dar il si omoara de ciuda pe Captain Jack, mai exact in frunte. Dar cum el era mort deja, se sterge cu dosu palmei la frunte si continua sa conversatzia. Aflam ca grupul TW traieste intr-o canalizare unde au adunat artefacte extraterestre printre care mana taiata a lui Doctor Who si au niste animale de companie cum ar fi un pterodactil si niscaiva weevils: extraterestri canibali imbracatzi in salopete (importanti pt serial dar ignoratzi juma de sezon). Treaca mearga.

Episodul Day One e despre prima zi a lui Gwen la TW cu carte de munca. Cazul studiat e despre un extraterestru obsedat sexual care consuma energie orgasmica. Adica daca tzi-o pui cu el, dimineatza se alege prafu de tine. Ocazie pt Gwen sa traga un lesbi-mozol cu o gagica posedata de respectivul extraterestru. Idee irosita si dramatizata inutil.

Episodul Ghost Machine e si mai stupid. Nici nu mai tzin minte cu ce e. Ba mi-am amintit, e cu un artefact care, daca-l tzii in mana, itzi arata poze din trecut, ocazie cu care TW investigheaza o crima de doi bani de acu 50 de ani. Ocazie pt Gwen sa se acomodeze cu serviciu si sa-si cunoasca colegii: lesbiana hackeritza Toshiko, doctoru cu gura stramba Owen si Ianto, secretarul gay al lui Captain Jack. Ocazie si pt noi sa aflam ca Gwen are un boyfriend caruia nu are voie sa-i spuna nimic despre serialu asta, desi am impresia ca e cam singurul din UK care nu stie.

Episodul Cyberwoman incearca sa se salveze cu o trimitere la Doctor Who. Mai precis, secretarul Ianto inainte sa devina gay fusese indragostit de o femeie care fusese rapita de Cybermani la sfarsitul lui Dr.Who, dar n-au apucat sa o upgradeze decat pe jumatate. Adica i-au pus sani de metal si i-au tras un facelift heavy-metal nasol. Ei bine, gagica asta apare la sediul TW sa omoare pe toata lumea si se bate cu pterodactilu. Toata lumea din TW plange si striga: ce ne facem, ce ne facem!

Episodul Small Words exceleaza cu efecte speciale sub orice critica. E primul episod in care avem impresia ca serialul nu e un teatru TV filmat in studio, iar personajele incep sa iasa sa se mai plimbe in aer liber. Dar in aer liber vin niste spiridushi care sug energia vitala din oameni si le umple plamanii cu petale de trandafir. Pe hartie suna mai bine decat se vede pe ecran. Se adevereste faptul ca si Captain Jack a iubit o femeie mai demult, inainte ca el sa moara. Acum o contacteaza din nou si se da drept fiu-su, ca sa nu nasca intrebari ca el de ce nu imbatraneste.

Episodul Countrycide are de la mine o clementza papala din pricina ca plagiaza la greu un film care-mi place. Ia ghicitzi cu ce seamana: eroii nostri ies la iarba verde sa prajeasca o slanina si sunt haituitzi de niste sateni canibali cu rea vointza si care vrea sa-i manance. E primul episod cu adrenalina, oameni care alearga dupa alti oameni sa le dea cu lopata in cap si sa le manance shoriciu. Intre doua momente de teroare, Gwen se indragosteste de Owen Gura Stramba in timp ce acesta scotea niste gloantze din ea cu penseta, foarte tandru. Cu asta se deschide o rana telenovelistica care va ramane deschisa tot sezonul, problema care, consider, a stricat si serialul Lost. Oricum, personaju negativ e foarte tare si cand il intreaba astia man, de ce mananci oameni? asta raspunde cu o lacrima in ochi: because it makes me happy. Cu aceasta replica geniala se termina jumatatea nasoala a serialului si incepe cea rezonabila.

No comments: