Surface
A inceput si s-a terminat Surface. Dupa seriale filmate prin birouri (Cracker) si SF-uri de studio (Torchwood), dupa culori noir (American gothic) si efecte speciale pestritze (Dr.Who) iacata un serial old-school, fara smecherii, in care eroii pot sa fie ambitzioshi fara sa fie gay iar personajele negative sunt rele prin natura lor, nu ca sa ne dea lectzii de educatzie civica.
Primul lucru care sare in ochi la Surface e cat de colorat e, cam ca Lost asa. Iarba e verde-verde, apa si ochii eroinei sunt de un albastru-albastru iar monstri sunt mai fluorescentzi decat primii mei adidashi de dupa revolutzie. Al doilea lucru care sare in ochi e ambitzia personajelor si cat de serioasa e toata treaba: eroina e o single-mother divortzata doctoranda in oceanografie, specialista in umblat pe fundul apei si hippie, care e data afara de la slujba dupa ce era sa o manance un peshte mai mare decat submarinu ei. Jaws? Apoi mai e batranu si marea, un pescar care vede cum extraterestrii din cer fac oua in apele noastre. Si un copil care gaseste la scaldat un ou de extraterestru si il duce acasa in acvariu si din el iese un dinozaur verde care mananca totzi pestii din acvariu si strica prizele cu curentu lui de tzipar electric. ET? Mai e si eroul caruia i-au mancat pestii un frate si lumea crede ca e dus cu pluta caci de cate ori se uita intr-o chiuveta sau un WC are impresia ca vede un oras subacvatic. Abyss? Si colac peste pupaza e mad-scientistul sovietic Cirko Cinicul dar cu suflet bun care a gasit in ocean o masea stricata si crede ca e de la un extraterestru ba mai si reuseste sa convinga guvernu de asta, care guvern are in spate niste rusi diabolici care controleaza America cu extraterestrii lor. Apoi se dovedeste ca KGBistii sunt clonatzi si Xanaxu e facut pe alta planeta prin inginerie genetica iar la sfarsit vine sfarsitu lumii.
Deci avem 2 partzi Spielberg + 1 parte Cameron (si filmarile lui acvatice) pe o structura conspiratzionista gen X-files, lalait pe stilul Lost, adica in care lucrurile sunt in general simple si clare de la bun inceput dar par foarte complicate prin ochii personajelor. Efectele speciale sunt decente pentru TV, imaginea e excelenta si majoritatea filmarilor sunt in aer liber, pe apa si sub apa adica itzi da asa un sentiment turistic de Animal Planet. Actorii sunt de multe feluri, de la simpatici la sexy cu ochi albastri si multi actori de placaj cu replici aberante. Extraterestrii sunt niste pesti cu picioare si nu zic Hello world, ci te mananca sau te curenteaza iar cand umbla in haite provoaca furtuni electrice, uragane si maresc temperatura globului. Avand in vedere ca are un singur sezon, nu apuca sa supraliciteze si se mentzine la un nivel relaxant, cu o productzie profesionista iar la final devine chiar interesant si prapastios. Conteaza si faptul ca nu m-am mai uitat la seriale de teapa asta de pe vremea lu SeaQuest, asa ca am trait o binevenita rememorare a unor vremuri in care SF-ul era un gen benign preocupat de soarta planetei albastre, vorba lui Mironov. Red alert!
P.S. Aflam cat de nasol a fost transformata logica narativa de catre tehnologia moderna: de cate ori au o problema, eroii nostri cauta pe Google. De cate ori se cred in sigurantza, cineva le asculta telefonu mobil. Cu ocazia asta am realizat ca filmul the Departed e o reclama la telefoane mobile si ca n-ar fi putut exista in urma cu 10 ani. In plus incep sa vad aspectul istoric din filme ale anilor 80 in care toata intriga e cauzata de personaje care nu pot lua legatura unele cu altele.
No comments:
Post a Comment