Dexter
sezon 1
Genericul serialului Dexter e fantastic si imi aminteste de mersul la serviciu. Dexter se scoala, se taie la barbierit, se sufoca cu tricoul, isi spinteca shnitzelele cu un briceag, isi storceshte roshiile, isi hacuieste grapefruitul, isi stranguleaza papucii cu shireturile. Creca e cel mai cool generic de serial pe care l-am vazut de la Masters of Horror incoace.
Apoi Dexter merge la serviciu. Povestea lui e povestita la persoana intai. E perspectiva si destainurea unui monstru, un criminal in serie, care, in baza invatzaturilor capatate de la tatal sau adoptiv (fost politzist), a reusit sa se integreze social, ba sa mai si faca rost de o slujba la politzie pentru care face analize de sange. Nu e un profiler in sensul serialelor de prost gust de la ProTV, e un criminal in serie care isi pune talentele in slujba sistemului ca sa faca un ban si ca sa fie lasat in pace de sistem. Dexter e ipocritul perfect, incapabil sa relatzioneze cu oamenii dar foarte priceput in a discuta cu ei si a le lasa impresia ca ii pasa. Gagica lui e perfecta - victima autista a unui viol, complet lipsita de initziative si de emotzii solicitante.
Scenariul se bazeaza pe romanul Darkly Dreaming Dexter (publicat si la noi de obscura editura http://www.qualitybooks.ro/!), parte dintr-o serie de romane (care sper sa stea si la baza altor sezoane) scrise de Jeff Lindsay. Originea scenariului ofera o garantzie importanta - coerentza plotului si impartzirea lui echitabila pe parcursul a 12 episoade - dupa mine, lungimea ideala a unui sezon inainte sa inceapa sa deranjeze fillerele.
Tema primului sezon se invarte in jurul cazului unui psihopat care isi dreneaza victimele de sange si le taie felii, un individ in care Dexter incepe sa vada un rival, ocazie cu care se lanseaza intr-un joc de-a pisica si pisica, cu o gramada de shoareci mortzi in jurul lor. Ce nu-mi place in schimb la Dexter e ca nu pare sa fie mai mult decat un serial politist. Sigur, premisa e interesanta, se promoveaza un antierou dintre cei mai autentici - un monstru care ocazional face servicii umanitatzii ca sa fie lasat in pace sa-si faca treburile lui. Mai mult, monstrul e angajat in slujba sistemului si studiaza cazuri pricinuite de altii ca el, asumandu-si sarcinile de serviciu ca pe un joc de shah cu altzii asemeni lui. Un joc de shah despre care nimeni nu trebuie sa afle, de aceea aparentzele sunt fundamentale si jocul de shah e travestit intr-unul de rugby. Personajele secundare stau in umbra actorului care il joaca pe Dexter (unii l-atzi mai vazut in Six Feet Under) si nu reusesc sa iasa in evidentza nicicum, nici macar cand ar trebui sa aiba momentele lor, asa ca acest prim sezon se indreapta in pasi alertzi spre o ghicitoare cu raspuns previzibil.
- plusuri: ideea de pornire e originala, scenariul inspirat din romanele lui Lindsay e inchegat
-minusuri: pana la urma pare sa fie doar un serial politzist, cu cazuri de rezolvat si obligatzii de achitat, personaje secundare superficiale
2 comments:
Cred ca serialul asta ilustreaza cel mai bine faptul ca orice material poate fi folosit spre binele ''artei''. In cazul nostru, sangele...
Serialul e foarte bun, dar trebuie sa recunosc: am gustat mai mult cartile. Acolo e mai multa ironie (monologul interior al lui Dexter e de-a dreptul... mortal :), sarcasm si umor negru de cea mai buna calitate (a se vedea comentariile lui Dexter referitoare la viata lui sintetica etc.).
Post a Comment