Monday, November 17, 2014

The Walking Dead (sez 4) si True Blood (sez 6-7)


The Walking Dead - sezonul 4

Mi-am exprimat in articolul trecut intristarea legata de decaderea genului zombie o data cu ridicarea sa in mainstream, iar serialul Walking Dead este, ma tem, unul din principalii facilitatori ai acestui fenomen (al doilea factor al degradarii e noul trend de comedii romantice cu zombie - Warm Bodies, Burying the Ex, Life after Beth).

Daca au ajuns sa traduca banda desenata a lui Kirkman si in romaneste (desi, ciudat, titlul ramane The Walking Dead si la varianta tradusa) e un semn ca povestile cu zombie au ajuns intr-o zona de popularitate in care eu unul nu prea am ce cauta. La noi ajung chestiile astea dupa ce se satura restu planetei de ele, timp in care noi suntem ocupatzi cu politica si fotbalul.

Ma rog, probabil restu planetei nu s-a tocmai saturat, dovada ca serialul sta continue cu un al 5-lea sezon si probabil e cel mai profitabil produs din istoria subculturii zombie. Cica au mai inceput si alte seriale cu zombie, mai ales la engleji, deci mai e umpic si o sa-i bage in manualele shkolare. Desene animate au aparut deja, iar nepotu-miu de 3 ani cunoaste doar doua cuvinte: caca si dombi.

Am continuat sa ma uit si la sezonul 4, principalul motiv fiind ca aici ma cam oprisem cu cititul benzii desenate (acu 7 ani, before it was cool, ca un hipster care se respecta) si nu mai aveam habar despre ce se intampla in continuare. Pana la urma s-a dovedit ca mai citisem unele bucatzi si din sezonul asta, pt ca producatorii au inversat ordinea unor evenimente si au bagat in sezonul asta chestii care in BD se intampla mai devreme.

Punctele slabe ale serialului continua sa ramana slabe, iar punctele tari se imbunatatzesc. Sunt incantat in continuare de efectele speciale, la un nivel comparabil cu cele din cinema, daca nu chiar peste multe filme de gen. Sunt in continuare siderat de pregnanta dimensiune soap opera care a fost injectata povestii, mult dincolo de necesitatzile unui plot survivalist. Ma sufoc la unele scene de solidaritate inter-umana si ma trece la baie in timpul momentelor romantice.

Personajul cheie care a scos serialul din apatie, politicianul de extrema dreapta The Governor, e invins pe la jumatatea sezonului de comunitatea de rezistentza stangista care e in centrul povestii, dar se refugiaza in pustie si e adapostit de niste lesbiene (sau e numai una? nu mai tzin minte). David Morrissey face o treaba excelenta in acest rol si se intoarce pe la jumatatea sezonului sa se razbune sangeros si sa puna din nou pe drumuri sindicatul de bugetari supravietzuitori condus de un fost militzian (jucat cu EXCES de patos de englezul Andrew Lincoln, care pare ca se chinuie la fel de tare ca si personajul sau).

Ma apuca asa o groaza la ideea ca tot serialul o sa fie o alternantza intre scene cu eroii haladuind pe drumuri si scene cu eroii sechestratzi pe undeva. Din cand in cand scenariul mai omoara pe cate unul tocmai cand itzi pica drag, metoda invatzata de la Game of Thrones dar ma tem ca strategia va desensibiliza publicul la un momendat, ca pe gagicile alea care dupa ce isi iau papucii de prea multe ori incep sa nu mai simta nimic si nu le mai potzi impresiona nici cu un trandafir.

A inceput cica si sezonul 5, dar astept sa se termine inainte sa ma uit la el.

True Blood - sezoanele 6,7


Ok, s-a terminat si True Blood, slava Domnului.

Va dau si un spoiler – Sookie l-a omorat pe vampiru Bill dupa ce s-a tot combinat si certat cu el vreme de 7 sezoane, si pana la urma tot s-a maritat cu un gagiu caruia nici macar nu i se vede fatza, da cica stie sa spele vasele. Lectzie de viatza! Daca vrei sa dai papucii cuiva, ii dai, nu te tot caci pe tine, ca pana la urma tot se duce cu altu, si nimic nu e mai groaznic decat sa vezi ca se duce cu unu care nici macar n-are fatza. Inainte de tragedie, Sookie a mai avut o combinatzie si cu un spiridush vampir care i-a omorat parintzii. Cam asta e discernamantul in ziua de azi.

Alt eveniment notabil al ultimului sezon e ca avem in sfarsit mult asteptata scena de sex gay intre militzianul Jason si vampiru Eric, cele doua sex simboluri (hetero, teoretic) ale serialului. Dupa ce in sezoanele precedente ma plangeam ca toata lumea e vampir sau varcolac sau spiridush si nu mai exista personaje umane, acu pe final ni se releva ca aproape toata lumea e gay. Asta e o tactica mai veche de-a homosexualilor, sa convinga pe toata lumea ca e gay da nu-si da seama.

Excesul de gayisme e legat si de o noua miza, o hepatita vampireasca care decimeaza populatzia. Corporatziile japoneze inarmate cu Yakuza o vaneaza pe o iehovista al carei sange ar putea fi folosit drept antidot. In ultimele doua sezoane apare si Rutger Hauer in rolul imparatului spiridushilor din care provine familia protagonistei, dar nu reuseste sa salveze agonia serialului care trebuia sa se incheie onorabil cam acu 2 ani. Se pare ca plecarea lui Alan Ball de la shefia serialului a avut drept imediata consecintza o retardare subita a scenaristilor.

Asa cum sta bine unui ultim sezon, scenaristii omoara ce se poate omori (lasand totusi cateva personaje in viatza in caz ca cineva va restarta serialul in viitor). Din pacate personajele sunt omorate in feluri simpliste si grabite, lipsite de drama, de parca a intrat producatoru peste scenarist si a inceput sa taie cu markeru peste unele nume din script, chiar in timp ce se filma. Se simte prea puternic ca scenaristii au un termen limita la dispozitzie pana la care tre sa scape de personaje (vezi si cazurile Fringe sau Heroes). Personajele sunt tot mai caricaturale, cu replici tot mai tembele, unii actori sunt pe pilot automat, iar dialogul sufocat in termeni de „specialitate” (referintze la artefacte, personaje, situatzii din sezoanele precedente) ce fac dialogurile nenaturale si greu de urmarit.

True Blood si-a dat obstescul sfarsit dupa o agonie de doua sezoane facute cu scenaristi care n-au prea discutat intre ei. Cum ziceam si altadata, orice serial care trece de 5 sezoane (si nu e telenovela sau sitcom sau Dr. Who) tre sa isi puna serios intrebarea „Ce mai caut eu pe lumea asta”. Inclusiv Breaking Bad, care va face o mare gafa daca mai trage sezonul ala „la cererea publicului”, despre care se tot zvoneste.

No comments: