Thursday, August 07, 2014

Luna Brothers : Ultra


Foarte desteptzi baietzii astia Luna Brothers. Daca ii vezi n-ai da 2 bani pe ei (vezi poza de sub articol), sunt 2 hipsteri iesitzi de la o scoala americana de arte, iar primul contact cu grafica lor e cam underwhelming - folosesc foarte mult calculatorul asa ca BDurile lor arata destul de plastifiat si artificial si siliconat. Dar in contextul povestii de fatza, un fel de parodie Sex and the City cu supereroine feministe si copertzi de Cosmopolitan, se potriveste la fix.

Din fericire ma numar printre fericitzii care au reusit sa depaseasca blocajul primei impresii si sa descopere un cuplu de autori care fac benzi desenate foarte destepte, de obicei despre femei si lumea lor. Cum uneori (tot mai rar) sunt si eu nevoit sa traiesc in lumea aceea, am incercat de mic copil sa o intzeleg, iar fratzii Luna (alaturi de Adrian Tomine si Nick Hornby) se numara printre cei care m-au ajutat cel mai mult in a supravietzui ocazionalelor imersiuni in lumea femeilor.

Pana la momentul de fatza, Luna au publicat 3 volume solide, pline de invatzaminte, toate disponibile in editzii deluxe - cei de la Image Comics investeau serios in propulsarea lor inainte sa inceapa isteria Walking Dead. Cea mai recenta lucrare a lor e The Sword pe care n-am citit-o, inainte de ea a fost Girls care e un sexy-horror genial despre un sat invadat de gagici care fac oua, iar volumul aici in discutzie, intitulat Ultra, e debutul celor doi autori. E si cel mai subtzirel - e disponibil si intr-un paperback unic, insa editzia aniversara oversized e mai misto caci mascheaza neajunsurile graficii.

Povestea e inspirata in mod evident de Sex and the City: trei femei puternice, independente si de bani gata decid sa contribuie la bunastarea societatzii devenind supereroine. Presiunea sociala si munca insa le solicita multiple sacrificii - una nu a mai facut sex cateva luni, alta e nimfomana si face sex ca sa scape de presiunea cotidiana, iar a treia e o activista Rosia Montana care se duce in Africa sa sape un canal pentru hidratarea Saharei. Povestile celor 3 se intrepatrund, autorii reusind sa amestece intr-un mod foarte coerent scene standard de superhero comics cu scene sexy, funny si dialoguri cool ce definesc foarte bine personajele. Toata ziua buna ziua eroinele barfesc, se cearta, se impaca, isi dau reciproc sfaturi, isi retrag sfaturile... ca-n viatza. Este si un conflict central - cea care nu mai facuse demult sex nimereste fara voie intr-un scandal sexual mediatic ce ii pune reputatzia in pericol, iar amicele ei fac ce pot sa-i ingreuneze situatzia.

Oricum, e o lucrare foarte originala - si foarte diferita de serialul Heroes cu care ai fi tentat sa o compari. Mixul de feminism gen Sex and the City cu analiza psihologica supereroica e foarte atent gestionat si nu suna a parodie hăhăitoare.

Ma folosesc totusi de ocazie pt a re-recomanda Girls (nu-mi mai gasesc recenzia pe care i-o facusem acu 6 ani!), care e totusi cu 2 nivele peste lucrarea de fatza - mult mai lunga (cam de 3 ori), mai epica si mai putzin parodica (o poveste despre razboiul dintre sexe, intr-un cadru horror rural inspirat de Stephen King, vag similar cu recentul film Witching and Bitching, dar mai sobru).

P.S. In 2006 cica au facut un episod pilot pt un serial ecranizat dupa Ultra, la concurentza cu Heroes care pana la urma a capatat lumina verde.

- plusuri: subiect destept, bine scris
- minusuri: cam scurta, dar nu foarte (8 brosuri la publicarea originala), grafica cam lipsita de finetzuri si excesiv de digitizata, arata totusi bine in format oversized
- recomandare: in special fetelor si fanilor Heroes/Sex and the City


No comments: