Monday, August 19, 2013

Thomas Ligotti: The Agonizing Resurrection of Victor Frankenstein and Other Gothic Tales (Centipede press, hc)The Agonizing Resurrection.... e o editzie opulenta pe care mi-am luat-o in virtutea frustrarilor vietzii mele curente de corporatist. Poate stiti modelul: bani multzi si timp prea putin in care sa-i cheltui, asa ca, pentru a pastra iluzia ca viatza merita traita, incepi sa arunci bani pe geam ca sa simtzi un dram de stimul, un pic de rost, sa nu traiesti cu impresia ca te indreptzi spre cimitir cu portofelul plin. Unii dintre colegii corporatisti se defuleaza mergand la strip tease sau angajand escorte in fiecare weekend, altzii au dat in patima alcoolului (scump), al jocurilor de noroc sau cine stie ce hobbyuri sinistre despre care mai bine nu vorbim. Unii, care au cat de cat familie sa-i tzina in echilibru psihologic, mai dau cate o fuga la ski sau in Fiji cu familia, sa mai uite de obligatzii contractuale. Eu mi-am luat cartzile lui Ligotti pana una alta, care poate e un prim pas spre calugarire.

Cu cartea asta am o relatzie erotica. Nu pot citi niciodata mai mult de 2 pagini una dupa alta din ea (dupa care ma intorc pe partea ailalta si ma culc). Cand umblu cu metroul mi-o amintesc tactil pe buricele degetelor. Miroase de te innebuneste, insa de la lins m-am abtzinut, de teama sa nu se imbibe umezeala in copertzile de catifea. Si totusi e doar surioara mai urata (500 de exemplare cu autograful lui Ligotti si al ilustratorului Harry Morris) a unei alte editzii si mai limitate, de doar 15 exemplare care costa aproape 2000 USD bucata.

Thomas Ligotti e numitorul comun (sau multiplul comun?) al lui Lovecraft si Schopenhauer. Cariera sa a fost dedicata promovarii asa-numitului philosophical horror, cu partea filozofica tzinand de zona nihilista. Desertaciunea destertaciunilor, alea alea. O serie de eseuri de natura asta i-au fost adunate acu 2 ani intr-un volum care a luat cam toate premiile genului la categoria non-fiction: The conspiracy against the human race. De-a lungul carierei sale Ligotti a avut de a face si cu muzica, scriind versuri si cantand alaturi de un grup similar ca pozitionare spirituala - goticii ocultisti Current 93.

In jurul lui Ligotti s-a creat o aura secretoasa - pana recent interviurile si fotografiile sale erau extrem de rare. Cartzile la fel, au devenit in timp obiect al traficului dintre anticariate, cu pretzurile crescand semnificativ la fiecare tranzactzie. Asta a facut ca tot mai putzina lume sa aiba acces la opera autorului si a contribuit la obscurizarea sa. Recent Ligotti a decis sa faca un ban cinstit (pretzurile exorbitante de pe piatza neagra mergeau la anticariate, nu la drepturile de autor) si cu ajutorul celor de la Subterranean Press a inceput o campanie de revizuire si reeditare a operelor sale complete in editzii aratoase. Pana acum au aparut (un volum pe an) A Song for a Dead Dreamer, Grimscribe si Noctuary. Din pacate si astea se trec extrem de repede, urmand apoi soarta editziilor originale (triplarea imediata a pretzului), dar, daca stai sa le vanezi, ai sanse sa le prinzi pe amazon la pretzuri decente.

Dar despre editziile Subterranean vorbim altadata, caci volumul sexy de care e vorba aici nu face parte din seria respectiva de reeditari. E tot o reeditare, dar ingrijita de Centipede Press, alta editura specializata pe editzii de lux, chiar mai de lux decat Subterranean - copertzi de catifea, dimensiuni oversized, carcasa de matase, autografele designerului editziei si al autorului. Adica opulentza. In conditziile in care contzinutul abia ajunge la 100 de pagini, din care o treime sunt ilustratziile febrile ale sinistrului Harry Morris. Cititul merge foarte repede, contzinutul fiind alcatuit din vignete flash fiction (=maxim 2 pagini) pe teme clasice din literatura gotica. Necazu e ca daca o citesti prea repede incepi sa capetzi impresia ca ai dat prea multi pe bani asa ca experientza trebuie dramuita si strunita, ca erotismul gheiselor.

Simt nevoia sa enumar titlurile delicioase, ele insele mici povestiri hipercomprimate. Familiaritatea cu materialele originale e obligatorie pentru a intzelegere referintzele, rastalmacirile si poantele subtile pe care le face autorul la adresa materialului original:
- Prefatza. E cea mai lunga din tot volumul si e de fapt un nou eseu al lui Ligotti in binecunoscutul sau stil nihilist care propovaduieste mizeria existentzei umane si o mapeaza pe temele clasice din literatura gotica care, sustzine el, confera putzina poezie mizeriei respective. Si acum titlurile:
 - One thousand painful variations performed upon diverse creatures undergoing the treatment of Dr. Moreau, humanist.
- The excruciating final days of Dr. Jekyll, englishman.
- The agonizing resurrection of Victor Frankenstein, citizen of Geneva.
- The heart of Count Dracula, descendant of Attila, scourge of God. 
- The insufferable salvation of Lawrence Talbot, the Wolfman.
- The intolerable lesson of the Phantom of the Opera.
- The unspeakable rebirth of the Phantom of the Wax Museum.
- The perilous legacy of Emily St. Aubert, inheritress of Udolpho.
- The irreproachable statement of the governess as to the affair at Bly.
- The unnatural persecution by a vampire, of Mr. Jacob J.
- The superb companion of Andre de V., antiPygmalion
- The ever vigilant guardians of secluded estates
- The Scream from 1800 to the present
- The transparent alias of William Wilson, sportsman and scoundrel
- The worthy inmate of the will of the Lady Ligeia
- The interminable residence of the friends of the House of Usher
- The fabulous alienation of the outsider, being of no fixed abode
- The blasphemous enlightenment of Professor Francis Wayland Thurston of Boston, Providence, and the human race
- The premature death of H.P. Lovecraft, oldest man in New England.

Dupa cum sugereaza titlurile, majoritatea sunt reinterpretari ale unor momente clasice din proza gotica, adesea din perspectiva unui personaj alternativ (e.g. un flirt intre Dracula si Mina), prelungiri ale unor scene oferind perspective noi asupra situatziilor cunoscute (e.g. soarta lui Frankenstein si a Omului Lup dupa finalizarea povestilor lor asa cum le stim), ori introspectzii ale personajelor cunoscute (un moment de cugetare, asupra conditziei umane, a doctorului Moreau la masa de lucru). Unele sunt mai meta, de exemplu ultima vigneta descrie chiar scena mortzii lui Lovecraft in detalii sinistre. Unele sunt rezumate comprimate ale povestilor referite, repovestite de cate un martor al evenimentelor ce pare sa stie ceva in plus fatza de autorul original. Dupa cum sugereaza titlurile, materialele de baza sunt preluate din opera lui E.A.Poe, Ann Radcliffe, Henry James, Lovecraft, HG Wells, etc.

Pana la urma este o carte de care mai mult de bucuri ca o ai decat ca ai citit-o. Nu ca ar fi nasoala (doamne fereste, Ligotti e unul din idolii mei din horror) dar ofera prea putzin dpdv cantitativ.  

Plusuri: - prezentare grafica exceptionala
Minusuri: - subtzire rau, scumpa rau, contzinut cam artsy fartsy
Recomandare: - colectionarilor de cartzi1 comment:

Mediator Bucuresti said...

In concluzie sa o cumpar dar sa nu o citesc !