Monday, June 11, 2012

Fatalisme

Percy Gloom
de Cathy Malkasian


Benzile desenate scrise de femei sunt destul de rare; scrise si desenate chiar mai rare; scrise si desenate si foarte misto, nu pot sa accentuez suficient cat de rare. In plus, banda desenata in creion e pasare rara si da de multe ori rezultate austere dar, cand iese bine, e foarte misto.

Cathy Malkasian are background de animator si e unul din creatorii unui serial foarte misto de cand eram eu mai tanar, poate vi-l mai amintitzi de la inceputurile ProTVului - Duckman. (mi se parea genial desi abia au dat cateva episoade, insa aud ca recent au lansat un DVD boxset cu tot serialul, asteptat de fani mai bine de 10 ani!)

Povestea lui Percy Gloom e un basm morbid pentru copii. Basmele sunt de doua feluri: la unele a zice ca-s basme are un usor sens peiorativ, ceva de genul "copilarii, am depasit momentul", altele raman infipte in creier indiferent de varsta si au multiple planuri de interpretare. Ia ganditzi-va voi cat de mult adevar (candva greu de intzeles) are azi replica Vrajitorului din Oz catre Sperietoarea de Ciori: Nu pot sa-ti dau creier, dar pot sa-ti dau o diploma

Deci separarea asta fortzata intre copii si adultii e discutabila. Adultzii sunt doar niste copii care in loc sa se joace cu putzele-n nisip se joaca cu ele pe unde-i apuca. Difera anvergura jocurilor in care se implica (si riscurile).

Revenind la Percy Gloom:

Oraselul Safely e o comunitate mica, preocupata de sigurantza zilei de azi si bantuita de spectrul mortzii. Lumea e grijulie si nu vrea sa patzeasca nimica, treaba de care are grija o companie al carei obiect de activitate e testarea periculozitatzii obiectelor casnice si producerea de mesaje de avertizare, semne de circulatzie si contraindicatzii la medicamente.

Percy Gloom e un pitic paranoic care se angajeaza la firma asta, cu dorintza onesta de a pune umarul la sigurantza natzionala si cu certitudinea ca paranoia sa e un atu pentru jobul cu pricina. Necazu e ca Percy se trage dintr-o genealogie cam nesanatoasa: maica-sa e nemuritoare, iar taica-sau provine dintr-o linie de sinucigashi compulsivi, care la o anumita varsta se sinucid dandu-si singuri o palma peste cap - the magic deathslap. Secretul palmei fatale e transmis din tata in fiu la varsta majoratului.

Alta hiba a lui Percy e ca are urechile mari, acesta fiind semnul muribunzilor. Probabil din cauza materialului genetic mostenit de la parintzi, Percy e intr-o stare perpetua de moarte iminenta, de aici si preocuparea excesiva pentru precautzie si hobbyul care il face sa se angajeze la firma ce produce mesaje de avertizare. Armonia oraselului e amenintzata intr-o buna zi de o secta de tanatofobi canibali care isi mananca muribunzii, crezand ca asta e calea spre imortalitate. Percy Gloom, datorita urechilor sale, incape pe mana respectivilor si de aici incepe o mica aventura.

Volumul e hardcover, marishor si colorat sepia.

- plusuri: cam toata cartea e un pachet frumos, si la aspect si la contzinut
- minusuri: un pic cam incoerenta spre final si cam prea morbida pentru copiii carora pare sa li se adreseze
- recomandare: pentru amatorii de BD artsy dar din soiul mai simpatic, nu din cel ultra abstract


No comments: