Wednesday, June 17, 2009

Wild Wild West



























Iron West
de Doug TenNapel

Nici macar conoisseurii nu vor recunoaste numele lui TenNapel, dar macar ei isi vor aminti cu drag de el daca le spun ca e creatorul jocurilor (si serialului de animatzie) Earthworm Jim, de inalta tzinuta si larga apreciere intre amatorii de jocuri PC de la inceputul anilor 90.

Uitasem complet de el si recent am aflat cam din intamplare ca de 10 ani incoace TenNapel s-a dedicat benzilor desenate si ca in urmatorii 5 ani sunt planificate 3 ecranizari la Hollywood dupa lucrarile lui.

Am rasfoit rapid bibliografia si am ales Iron West pentru lamurire, strict pe baza recomandarilor calduroase ale clientzilor amazon. Ocazie cu care m-am lamurit inca o data ca majoritatea recenzorilor amazon sunt ale unor clientzi care vor sa se laude cu ce si-au cumparat si ca aia care ar avea ceva nasol de zis, ori nu se obosesc sa o faca, ori se bucura daca si altzii pica de fraieri.

A nu se intelege ca Iron West e o porcarie, doar ca e departe de calificativul de 5 stele de pe amazon. E o lectura lejera, umoristica dar fara nici un fel de pretentzii. Atat grafica cat si povestea apartzin lui TenNapel, de aici se deduce ca e alb-negru. Atat grafica cat si povestea mi-au adus aminte de benzile desenate romanesti si de cele de prin revistele Pif (Lucky Luke in special).

De aici trebuie sa se inteleaga ca dintre benzile desenate pe care regret ca le-am cumparat (Billy Hazelnuts, Perhapanauts, Flaming Carrot, Atomic Robo), pe asta o regret cel mai putzin. Grafica, chiar si alb-negru, e dragutza in sensul de cartoonish, dialogurile au umor (cam copilaros) iar povestea ar fi mishto intr-un joc PC sau un desen animat.

TenNapel isi respecta blazonul de a crea personaje absurde si asocieri libere de idei care creeaza un efect hilar. Earthworm Jim era un vierme care isi folosea propriul corp pe post de bici si il parodia pe Indiana Jones, in timp ce se lupta cu niste extraterestri care mutilau vaci si nu mai stiu ce. Bine, la joc conta si faptul ca era interactiv, insa la Iron West aspectul asta lipseste si lasa impresia de insuficientza. Probabil voi incerca inca o carte a lui TenNapel, una dintre cele care urmeaza sa fie ecranizate la Hollywood (Creature Tech vine cu cele mai bune recomandari de la critici).

Ok, sa ajung si la poveste, e cu un sat in Vestul Salbatic care e cotropit de niste robotzi condusi de un tren urias care umbla pe propriile picioare (ma rog, niste vagoane impletite). Eroul e un cartofor care tre sa salveze Vestul Salbatic cu ajutorul unei prostituate, a unui Sasquatch si a unui shaman extraterestru. Obiectivele rau-facatorilor sunt de a transforma California intr-un paradis sintetic. Oh, no, but who would want to live in a synthetic paradise! (cred ca asta e cea mai tare poanta din poveste).

- plusuri: nimic nu exceleaza dar e simpatica la toate capitolele
- minusuri: se preta mai degraba la un joc video
- recomandare: varstelor mici si mijlocii

3 comments:

Anonymous said...

Inca o dovada ca benzile desenate sunt pentru copii.

krossfire said...

Earthworm Jim good => TenNapel = Good. Solida argumentare, este ?

predator said...

Although created by the same minds, wild wild west and Predator are two very different movies.