Monday, May 11, 2009

Tree hugging






















Concrete
vol.1: Depths
vol.2: Heights
vol.3: Fragile Creature
vol.4: Killer Smile
de Paul Chadwick

Aceasta serie BD vine cu recomandari de la Harlan Ellison, pe care nu stiu daca sa le iau in serios caci la un moment dat apare chiar Ellison prin ele si e clar ca e amic de bere cu autorul.

Concrete a fost un individ de formatzie jurnalistica angajat pe post de speechwriter pentru un senator american. Dupa un divortz nasol, se duce deprimat intr-o excursie la padure, unde e rapit de extraterestri, care ii transplanteaza creierul intr-un trup de piatra, un bolovan cu picioare asexuat (detaliu care ii rezolva si frustrarea de a fi divortzat). Guvernul american il ia in primire, il studiaza si pana la urma ii da drumul in lume cu conditzia sa nu spuna nimanui ca exista extraterestri. Si sa pretinda ca transplantul de creier a fost un proiect al armatei americane.

Concrete m-a luat oarecum prin surprindere. Fiind vorba de un fel de supererou, m-am gandit imediat la ceva tributar povestilor cu eroi postmoderni lansate de la Watchmen incoace. M-am asteptat la sarcasm, cinism si viziuni distopice pe tema puterii si a razboiului rece. In schimb am primit o poveste cuminte, benigna, cu tenta ecologista si faze luate de prin Lassie si Black Beauty. N-as vrea ca treaba asta sa sune chiar nasol, mai am momente in care am nevoie sa aflu ca ii pasa cuiva de planeta asta si sa imi creasca tonusul psihic pe chestia asta, chiar daca-s departe de a fi un model de environmentalist. Ajuta si faptul ca stilul lui Paul Chadwick nu e preachy/iehovist ci mai apropiat de stilul notitzelor marilor exploratori care au luat natura de coarne si s-au imprietenit cu ea.

Supereroul Concrete are puteri supraumane, dar nu le foloseste ca sa lupte impotriva elementelor interlope ale societatzii, ci impotriva elementelor naturii, fiind inspirat de cartile scrise de o serie de autori care suspectez ca sunt favoritii autorului: Richard Burton (exploratorul), antropologul Thor Heyerdahl si tipu ala din 7 ani in Tibet. Deci avem de a face cu un fel de Captain Planet mai sobru. In buna traditie a autorilor-exploratori pomeniti, se ofera si detalii tehnice, amuzante sau interesante, legate de diverse situatii cu care se confrunta un calator notoriu, fie ca umbla pe apa, pe uscat, pe pamant sau pe sub pamant. Cateva detalii despre primele 4 (din 7) volume ale seriei:
  • Dupa cum sugereaza si subtitlurile primelor doua volume, Depths e dedicat aventurilor lui Concrete prin diverse "adancimi" (subacvatice sau subterane, cum ar fi tentativa de a traversa Atlanticul inot, sub supravegherea unui observator Guiness Records alcoolic),
  • iar Heights e dedicata tentativei eroului de a cuceri Everestul, cu tot cu impresii cultural-antropologice despre Nepal si ce mai e pe-acolo;
Astea doua volume alcatuiesc seria originala, publicata la finele anilor 80, destul de premiata la vremea ei. Oricum, in ciuda premiilor, succesul comercial s-a lasat asteptat, asa ca prin urmatoarele 2 volume Chadwick incearca sa evite polologhia environmentalista si sa scrie niste benzi desenate mai atractive, bazate pe umor (volumul 3) si pe suspans/violentza (volumul 4):

Volumul 3, Fragile Creature, e cel mai misto din primele 4 volume, fiind inspirat de experientza lui Chadwick ca designer la Hollywood; in poveste supereroul Concrete e angajat de Hollywood pe post de cascador si element de butaforie, ca sa reduca cheltuielile de productzie ale unui fantasy idiot cu actori de mana a doua; povestea e o excelenta analiza ironica a haosului si mizei puse in joc in timpul unei productzii cinematografice;
  • Volumul 4, Killer Smile, e cel mai slab, o tentativa a lui Chadwick de a fi mai comerciabil, in sensul ca pana la urma Concrete ajunge sa se bata cu raufacatori; nu-i sta bine deloc in aceasta postura si pierde din simpatia cititorului. Cea mai reusita parte a volumului e sectiunea bonus: o simpatica serie de benzi desenate fara nici o legatura cu Concrete, numita 100 Horrors, cu cateva povesti horror ultra-scurte (1-2 pagini) cu poanta.
Ca orice supererou, Concrete are niste sidekicksi, o gagica de la guvernul SUA care trebuie sa ii monitorizeze starea biologica si un tip bun la toate, angajat pe post de secretar. Cand Concrete nu e in centrul atentziei, cei doi sidekicksi consuma o poveste de dragoste inabusita pe fondul frustrarii eroului asexuat (care e si el indragostit in secret dar nu are cu ce sa-si falfaie dragostea).

Seria Concrete, disponibila azi in 7 volume de la Dark Horse, a cunoscut un succes mare dar nu si rasunator la finele anilor 80, cand lumea era mai degraba interesata de sfarsitul Razboiului Rece decat de environmentalism. Colectia celor 7 volume se doreste a fi o relansare a unei colectzii complete, ignorata prea multa vreme, cuprinzand seria originala multipremiata (primele 2 volume) plus cele 5 continuari scrise de Chadwick in anii 90, care sunt si ele bine cotate, in special ultimul volum premiat in 2005*.

Concrete e o opera de unic autor, Chadwick ocupandu-se atat de scenariu cat si de grafica. Grafica e alb-negru dar dragutza. Nu promoveaza un stil caricatural cu personalitate (vezi Clowes, Bagge) ci mai degraba un stil de atlas botanic (Chadwick insista foarte mult pe decoruri naturale detaliate in special in volumele cu tematica eco).

-plusuri: lectura motivatzionala pe teme ecologiste, despre miracolele naturii manjite de rahatul uman, grafica simpatica, dialoguri destepte cu referintze culturale
-minusuri: are unele momente mai patetice, gen matineu moralist, iar volumul 4 care incearca sa devina mai "de actziune" esueaza lamentabil
-recomandare: fanilor filmelor/cartilor cu alpinisti, scafandri, padurari si alti viteji care traiesc pentru natura, eventual Jules Verne si Captain Planet

*caruia ii voi dedica un articol separat, caci e prea tare

No comments: