Doctor Who
- sezon 4, ep. 7-13A doua jumatate a sezonului e mult mai misto ca prima. Ne aflam de fapt intr-un proces de migrare a serialului de sub tutela producatorului-scenarist Russel T. Davies sub tutela lui Steven Moffat (care pana acum doar a scris 1-2 episoade pe sezon, dealtfel varfurile serialului si episoadele premiate cu Hugo si Nebula). Anul 2009 va aduce o pauza neplacuta in serial datorita acestei rocade, care va fi umpluta doar cu vro 3 episoade de sarbatori (probabil Craciun, Paste si Ziua Reginei) dar, incepand din 2010 ni se promite o resetare majora a serialului, poate cu un actor nou in rolul Doctorului si, zvonurile sustin, cu episoade scenarizate de Neil Gaiman. La care mai trebuie adaugate planurile unei productii pentru marele ecran, cu Zeta Jones in rolul partenerei Doctorului, o alegere minunata avand in vedere ca Zeta e versata in relatzii cu masculi mai batrani cu cateva sute de ani decat ea.
Ma plangeam ca prima jumatate a sezonului a fost orientata cam puternic spre actiune si impuscaturi dar, din fericire, a doua jumatate defileaza la nivel inalt, cu o gama foarte diversa de subiecte:
Episodul Wasp and the Unicorn e un murder mystery cu Agatha Christie care organizeaza un chef cu o sumedenie de invitatzi, printre care si Doctorul, chef la care se moare pe capete. Episodul incearca sa ofere o explicatzie legata de perioada in care Agatha Christie fusese data disparuta, recuperata apoi cu o amnezie fara explicatzii, unul din misterele real-life care a facut valuri in viatza scriitoarei. Evident, explicatzia din Doctor Who are mai mult de a face cu extraterestri decat cu Elodia si OTV.
Episodul Wasp and the Unicorn e un murder mystery cu Agatha Christie care organizeaza un chef cu o sumedenie de invitatzi, printre care si Doctorul, chef la care se moare pe capete. Episodul incearca sa ofere o explicatzie legata de perioada in care Agatha Christie fusese data disparuta, recuperata apoi cu o amnezie fara explicatzii, unul din misterele real-life care a facut valuri in viatza scriitoarei. Evident, explicatzia din Doctor Who are mai mult de a face cu extraterestri decat cu Elodia si OTV.
Dublul episod Silence in the Library+Forests of the Dead e revenirea ambitzioasa a scenaristului Moffat, cu o poveste sucita despre o planeta-biblioteca bantuita de un fel de fantome ale copacilor taiatzi pt tiparire si supervizata de un calculator singuratic care se hraneste din realitatzi virtuale. Partea cea mai misto e ca apare o noua gagica in viatza Doctorului, una care sustine ca vine din viitor si ca Doctorul o va cunoaste abia peste cateva episoade, probabil in sezonul viitor. Practic asta e o acrobatzie de scenariu similara cu flash-forwardurile din Lost, care modifica semnificativ paradigma narativa - spectatorul e incurajat sa speculeze ce se va intampla pana la viitorul din care a venit aceasta gagica. Eu personal am speculat faptul ca in viitorul ala Doctorul va fi jucat de alt actor, caci gagica asta nu paruse sa-l recunoasca din prima. Oricum, episodul lui Moffat e ca intotdeauna varful sezonului si pariez pentru o noua nominalizare Hugo la anul.
Episodul Midnight e alt favorit al meu, o mica sceneta de teatru care se petrece intr-un autobuz in care ceva entitate supranaturala poseda oamenii si ii face sa repete tot ce aud in jurul lor, cum fac copiii cand vor sa te enerveze si repeta tot ce zici, chiar si Taci dracu din gura, nu mai repeta!. Un scenariu ingenios, bazat strict pe dialoguri. Iar Donna nu apare mai deloc...
...pt ca era ocupata cu filmarea in paralel a unui alt episod, in care nu apare Doctorul. In Turn Left Donna se intoarce in trecut si retraieste evenimente din episoade anterioare in ipoteza ca Doctorul nu ar fi existat niciodata (sau ar fi murit). Deci e un fel de recapitulare dintr-o perspectiva nasoala, aceea in care toate invaziile extraterestre, abuzurile si violentzele de-a lungul serialului au avut succes si au dus planeta in pragul falimentului iar Anglia tinde spre o anarhie nazista. Partea cool e ca primim ceea ce ni s-a promis de la inceputul sezonului, reintoarcerea blondei bimbo Rose, partenera Doctorului de acu 3 ani, ce vremuri domle. Partea nasoala e ca am impresia ca actritza Billie Piper a luat un pumn in dintzi , ori mergea la dentist in timpul filmarilor, ori si-a tras niste botox in buze ca abia reuseste sa caste gura si sa sasaie cateva replici, chestie care a facut mare valva in presa si in jurul BBC-ului.
Evident, ca orice sezon Doctor Who, si acesta se termina cu un dublu episod (Stolen Earth+Journey's End), derulat in mare tromba, cu surprize peste surprize si cu tematica deosebit de grava - Pamantul e remorcat si rapit de Daleks pentru fi aliniat cu alte planete intr-o combinatzie capabila sa aduca sfarsitul Universului. Producatorii s-au intrecut pe sine si au adunat in cele doua episoade o capitza de fan de personaje traditionale ale serialului:
- toate gagicile Doctorului (Rose the bimbo, negresa Marta, oportunista Donna, batrana Sarah Jane),
- plus personajele din cele doua seriale spin-off (Captain Jack si amicii sai din Torchwood, eroii din Sarah Jane Adventures);
- plus o clona a Doctorului, aparuta de pe urma unei regenerari ratate in timpul careia eram gata sa pariez ca actorul David Tennant va fi expulzat din serial;
- plus inamicii cei mai de temut ai Doctorului, nazistii Dalek pe care nu i-am vazut din sezonul trecut si care se confirma a fi nazisti avand in vedere ca la un moment dat urla in germana EXTERMINIEREN!, ceea ce mi s-a parut foarte cool;
- plus, conform traditiei noii serii, un omagiu adus anilor 70 ai serialului, prin revenirea unuia din inamicii cei mai afurisitzi ai doctorului, monstrul Davros care nu e nici mai mult nici mai putzin decat creatorul rasei Dalek, deci un fel de tata si mama lor.
Asadar, asteptam filmul in cinematografe si pe Neil Gaiman la scenarii. Bravos, un serial cum numai britanicii stiu sa faca.
4 comments:
sal.am si eu o intrebare off topic daca nu te superi.ai scris undeva ca iti faci cumparaturile de carti de pe amazon.mi-am cam dat seama ce ii cu shippingul si plata dar nu prea stiu cum ii cu used & new available. cartea are un pret dar pot sa o cumpar si de la alti distribuitori si unele au preturi ridicole de doar 0.5 usd.si scrie +3.99 shipping. ala ii shippingu pe care il platesc pentru fiecare produs sau daca le cumpar de acolo trebuie platit de doua ori shippingu? asemenea carti uzate si mai ieftine sunt trimise in romania si trebuie sa astept mai mult pentru ele?si pot sa cumpar mai multe carti uzate de la mai multi distribuitori si sa le primesc pe toate intr-un pachet sau toate au sa ajunga separat?
cartzile uzate sunt vandute de third party sellers, adica altcineva decat amazon (biblioteci publice, anticariate etc.). Astia insa nu prea trimit in Romania, adica pe mine m-au refuzat de cate ori am incercat asa ca am renuntzat. Si shippingu la alea creca e mai mare, da oricum nu se plateste de doua ori, ala e shippingu final si poate sa difere de la seller la seller. Asa ca nu stiu daca le trimit pe rand ori laolalta, io n-am reusit sa-i convinga sa le trimita at all.
Pt d-astea uzate folosesc ebay.
ok. mersi frumos de raspuns.
mi-a curs o lacrima cand am vazut cat de draguti pot sa fie Daleksii ... cat pc pe ei sa strige exterminieren in loc de exterminate ca sa nu-i jigneasca pe nemti.
Post a Comment