Monday, June 22, 2009

Doua seriale rutinate


Heroes
sezonul 3

House MD
sezonul 5

Iaca doua seriale care au ajuns la capatul puterilor si bat pasul pe loc intr-un stil destul de penibil. Cel mai nasol e Heroes, al carui scenaristi cred ca nu prea discuta intre ei, caci noul sezon e o varza totala. Nu reuseam sa leg actiunea de la un episod la altul.

Cel mai nasol cu serialul Heroes e densitatea foarte mare de personaje principale (Lost e mic copil, in Heroes totzi sunt... eroi, pana si unii care la un moment dat par figurantzi). Asta face ca serialul sa mearga pe mai multe fire narative paralele inghesuite toate in fiecare episod (in loc sa li se aloce episoade diferite ca in Lost). Smecheria a tzinut un sezon, hai doua, dar din primele episoade ale sezonului 3 n-am priceput absolut nimic din pricina ca nu tzineam minte nimic din ce se intamplase in sezonul de anul trecut. Povestea s-a repetat la mijlocul sezonului cand serialul a luat o luna pauza de cateva luni.

Apoi, serialul si-a cam overstayed the welcome, vorba englezului. Incepuse ca o poveste despre oameni simpli care devin eroi exceptzionali, ca pe vremea romantismului lui Eminescu. In plus, imprumuta de la Watchmen si X-men tema supereroilor umanizatzi, a xenofobiei si puterii abuzive. In sezonul 3 gama de eroi s-a largit in asa hal incat te intrebi unde-s oamenii normali in serialul asta (aia din poza de jos, care abia incap in poza, sunt cam o treime din ei). Si colac peste pupaza mai apar si niste personaje pe care le credeam moarte, cum ar fi Malcolm McDowell, ceea ce lasa impresia ca aici nimeni nu moare de fapt, ceea ce cam anuleaza toate mizele. Ca sa nu mai pomenesc ca unii au si darul de a calatori in timp, modificand plotul serialului in directzii haotice, mult mai prost controlate ca in Lost.

Degradarea accelerata a serialului poate fi pusa pe seama caracterului interactiv pe care acesta l-a capatat. La inceputul sezonului, producatorii se laudau ca au facut un site multimedia care permite spectatorilor sa se implice direct in scrierea scenariilor. Cred ca asa se explica revenirea in serial a unor actori ale caror personaje cam murisera. McDowell revine pe post de holograma, una din gagici pe post de sora geamana a unui personaj mort (jucat evident de aceeasi actritza), iar unul din actorii mai aratosi revine sub forma unui shapeshifter care i-a imprumutat moaca. Tre sa recunosc ca asta cu shapeshifteru mi-a placut, dar trucul cu sora geamana si cu holograma lui McDowell au fost de prost gust si fortzate. Tot shapeshifteru asigura si partzile cele mai reusite din sezon (ultimele 2-3 episoade), in care acesta sufera de schizofrenie si incepe sa fie posedat de personalitatzile indivizilor carora le fura identitatea. Chestie foarte cool dar tre sa rezisti 20 de episoade ca sa ajungi la ea.

Cu exceptzia pomenita, plotul intregului sezon e complet lipsit de directzie, se autoplagiaza reluand conflicte care fusesera rezolvate inca din primul sezon, fara sa adauge nimic in plus, nici conflictelor, nici personajelor. Chinejii aia care calatoresc in timp ma ametzesc complet si episoadele in care unii calatoresc prin visele altora ma scot din sarite deoarece dilueaza toata miza si lasa impresia ca la urma urmei nimeni nu poate patzi nimic, deci nu pricep de ce se mai streseaza personajele.

Deci plotu e impartzit in 2 partzi:
  • prima e proasta rau, despre eroii astia care asteapta o eclipsa pe parcursu careia isi vor pierde puterile, in timp ce un erou mort suge puteri de la ceilaltzi ca sa invie si sa devina zeu absolut (practic si primele doua sezoane tot despre asta au fost);Spaţiere de la stânga la dreapta
  • a doua parte e si mai proasta, dar porneste de la o premisa ok, cu presedintele Obama care da o lege ca totzi supereroii sa fie adunatzi in lagare de concentrare pentru a se face experimente, iar un birocrat imputzit ia misiunea pe cont propriu si face o demonstratzie de shovinism in your face, gen Vadim Tudor.
Din pacate vom avea si un sezon 4, cel putzin la nivel de intentzie. Nu credeam ca Heroes va ajunge mai slab ca Supernatural.

Nici despre House MD nu am multe lucruri bune de spus, dar cu asta ma obisnuisem sa fiu rutinat seara inainte de culcare, plus ca nu tre sa imi amintesc faze de la un episod la altul. Dupa o traiectorie ingenioasa pe parcursul primelor 4 sezoane, de la horror medical la sitcom, telenovela si film politzist cu virusi in loc de raufacatori, sezonul 5 a adus o criza de inspiratzie totala in care s-a batut pasul pe loc spre disperarea publicului, disperare care i-a strans pe scenaristi cu usa atat de rau incat au decis sa omoare unul din personaje brusc si ad-hoc, sa le casatoreasca pe celelalte si sa-l faca pe eroul jucat de Hugh Laurie sa si-o traga cu sefa lui (vorba vine). Si cand nici astea n-au fost suficiente, au dat cu ciocanu in serial si l-au facut pe House schizofrenic si l-au internat la casa de nebuni, un cliffhanger merituos ce-i drept, care deschide perspective interesante pentru un sezon 6. Deci sezonul 5 a fost cam in plus, se poate sari lejer peste el, plus ca Hugh Laurie a devenit producator si a inceput sa-si cam bage picioarele. Dupa parerea mea serialul are rost sa continue doar daca sezonul 6 se petrece integral la casa de nebuni.

5 comments:

Anonymous said...

Ar putea cupla House cu Mental care e tot la Fox. Sau si mai tare chestie ar fi ca tipa din Bones sa se cupleze cu House.

Unknown said...

Am trecut de curand prin Castle (cel din 2009, cu Nathan Fillion).

Californication + Moonlighting, cred ca l-as califica daca este necesar sa fie bagat intr-un raft, undeva.

Ocazionale momente teatrale si "de umor" fortate, insa nu isi doreste sa fie realist, deci se pot accepta ceva mai usor aceste momente.

Mi-a placut.

Anonymous said...

indianul din house a trebuit sa moara pt ca interpretul nu mai avea timp de turnat la serial deoarece l-a angajat obama la casa alba scuza lipsa semnelor de punctuatie dar tastez de la o mizerie de divais salutari

adi calarasu said...

a fo mai sus
salutari dintr-un orasel de provincie, nu zic care, ca sa nu-i fac de ras pe calafatieni(?)

kyodnb said...

subscriu si eu la treaba de mai sus cu uciderea personajul din House...chiar eram curios in ce mod o sa-l scoata din scena ca auzisisem de treaba asta..cam penibil solutia oricum...
Nu am vazut toata seria 4 pina la capat, dar nici nu mor de curiozitate.
Iar Heroes mi s-a parut ca bate apa`n piua chiar de prin primul sezon...