de Terry Bilson et al.
In anii 50, The Eagle, un supererou din Los Angeles e anchetat de comisia senatorului McCarthy, deoarece are relatzii de amicitzie cu un supererou sovietic, The Bear. Intr-adevar, cei doi sunt amici, de pe vremea Razboiului Mondial, cand americanii si rusii erau aliatzi si cand cei doi eroi au pus amandoi umarul la cucerirea Berlinului si s-au despartzit in conditzii amicale. Atzi ghicit, povestea e un fel de parodie la filmul Good night and good luck (chiar apare Ed Murrow la un moment dat). Sub acuza afilierii la comunism, eroului nostru i se interzice sa mai actioneze in folosul populatziei. Se ajunge in halul in care eroul se duce sa salveze niste ostateci si astia ii zic "We don't wanna be saved by a commie!" Evident, toata ratziunea sa de a exista se destrama si omul nostru se deprima foarte tare, se imbata si face niste magarii care il trimit direct la Alcatraz.
Intre timp, un fan al eroului, la randul sau cu puteri supranaturale, afla ca America a incaput pe mana nazistilor si japonezilor care s-au infiltrat in guvern inainte sa piarda Razboiul Mondial. Un rol foarte misto il are acolitul senatorului McCarthy, avocatul homosexual evreu Roy Cohn (jucat de Al Pacino in Angels in America) care se dovedeste a fi un monstru moral ce planuieste sa distruga valorile Americii din interior si care devine astfel Nemesisul eroului nostru victimizat de paranoia anticomunista.
Povestea e, pe ansamblu, o poveste pentru copii cu bataie, eroi si situatzii rezolvate cu succes. Substratul politic al povestii ii confera insa dimensiuni noi si subtile si imi confirma inca o data ideea ca comunismul devine incet-incet o mitologie pulp in ochii tinerelor generatzii. Probabil ca americanii sunt de vina, dar tendintza mi se pare normala.
De autorii cartzii nu va pot zice nimic, ca n-am auzit in veci de ei. Lucrarea pare a fi mai degraba rezultatul unui brainstorming de idei stralucite pe un plot banal decat o opera identificabila cu un autor. Editorii sunt Wildstorm Comics, cunoscuti pentru promovarea povestilor inteligente cu supereroi, printre care lucrari importante ale unor Alan Moore, Warren Ellis, Brian Vaughan si altzii ca ei.
- plusuri: incarcatura politica a povestii va ridica in cititorii de varste mici probleme care ar trebui sa nasca dezbateri de familie
- minusuri: grafica e profi dar banala, stilul liniar, usor de urmarit, cu plot orientat spre actiune si o audientza infantila
- recomandare: unei noi generatzii de copii, pentru care devine irelevanta diferentza intre un avocat homosexual evreu paranoic din contextul politic al anilor 50, Ion Iliescu, Lord Sauron si Darth Vader.
2 comments:
Intre Iliescu si Sauron n-am facut niciodata o diferenta prea concreta...desi Iliescu cred ca a omorat si batut mai multi oameni.
Da, probabil, de aceea este
Post a Comment