They move. They breathe. They suck. Groovy!
Evil Dead
Tzin sa rememorez anul 1985 cand, cu ocazia zilei de nastere mi-a inkiriat tata o caseta VHS cu Evil Dead, care mi-a fugarit totzi invitatzii de la masa cu tortul, inclusiv pe doamna invatzatoare care mi-a marturisit ca la ce baiat premiant sunt se astepta sa am gusturi mai bune si ca mai discutam cand ma maturizez, apoi s-a dus cu mama sa se uite la Pasarea Spin, demonstratzie de maturitate.
Filmul Evil Dead, extins ulterior la trilogie, a aruncat trei pumni de praf in ochii industriasilor cinematografiei: regizorul Sam Raimi, editorul Joel Coen si actorul kult Bruce Campbell. O demonstratzie perfecta de productzie indie DoItYourself, un BlairWitch Project al anilor 80, filmul a lansat trei cariere ne-euclidiene, intortocheate, paralele si intersectate in acelasi timp:
- fratzii Coen care nu mai au nevoie de prezentare,
- Raimi care e azi mare scula pe bascula ca regizor al seriei Spiderman si producator a catorva zeci de succese horror de mana a doua (Grudge, Xena, Hercules, Boogeyman)
- iar Campbell e un Jack-of-all-trades care a ajuns actor pt ca pe Raimi nu-l placeau gagicile: azi duce in carca seriale de mana a 7-a dar si roluri absolut geniale, vezi Bubba Ho-tep.
- ar mai fi de adaugat si fratele lui Raimi, Ted dar asta sarmanu o sa traiasca veci in umbra fratelui care i-a oferit in Evil Dead cinci roluri de zombie, in Xena Printzesa Razboinica rol de oligofren si in Grudge rol de victima mutilata. Rolurile din Baywatch si Twin Peaks sunt chiar mai irelevante, oricum Ted e garantzia faptului ca nepotismul functzioneaza si in cinematografia horror.
E greu de stabilit daca primele doua filme ale trilogiei au un scenariu in sensul real al cuvantului. Dialogurile se incheie dupa 30 minute (in prima parte), respectiv imediat dupa generic , cam 10 minute de la butonul Play, in partea a doua. Din aceste motive fanii Bergman probabil vor prefera prima parte in timp ce entuziastii Cocteau ar putea trece direct la partea a doua. Pe scurt, eroul Ash (Campbell) si amicii lui se duc sa prajeasca o slanina la cabana si cand jucau ei mai bine o sheptica, din pivnitza iese Necronomiconul lui Lovecraft, atat in forma tiparita cat si in format electronic (pe magnetofon), dezlantzuind buhurile si duhurile sataniste asupra tinerilor lipsitzi de aparare. Gagicile dau ochii peste cap, sunt violate de crengi si tufe, decapitate cu drujba si isi scot matzele pe-afara in timp ce Ash tre sa-si protejeze slanina de agresiunile unor demoni care se comporta ca si colegii mei de la servici cand vine vorba de discutzii ratzionale. Partea nasoala e ca palma dreapta a lui Ash este posedata de un duh si tre sa si-o taie, legand in locul ei cea mai tare proteza pozibila, o drujba cu care taie si spanzura pana la sfarsitul filmului. Ca sa ne-ntzelegem, e filmul pe care as fi dorit sa-l fac eu, mostenire pt posteritate. Acu ma multzumesc cu blogu.
Evil Dead surprinde prin ingeniozitatea regiei, efectele speciale nerushinate care au inclus filmul pe lista prohibitziei video nasties a anilor 80 si marele Campbell care duce filmul in carca "with a straight face", de parca n-ar juca in unul din cele mai monumentale filme ridicole al istoriei. Fratele lui Raimi e imbracat intr-un cauciuc uns cu grasime si ketchup si il invoca obsesiv pe Cthulhu dintr-o pivnitza, asta din cauza ca actorii si-au bagat picioarele pe la jumatatea primei partzi si Raimi a continuat filmarile cu masti purtate de frate-su si altzi oameni la indemana.
Evil Dead originalul este de fapt un remake al scurt-metrajului Within the Woods din 78, realizat de aceeasi echipa din banii de buzunar in stil BlairWitch, a carui productie a fost oprita datorita unor erori flagrante in efectele speciale. Evil Dead 2, la finele anilor 80 este tot un remake tzinand cont ca se suprapune partial cu povestea primei parti fara a stabili o continuare logica a intrigii. Abia Evil Dead 3 (Army of Darkness) indica o continuitate epica dar din pacate lucrurile s-au oprit aici, odata cu trecerea lui Raimi din zona indie in slujba corporatistilor. Cariera sa ulterioara include filme cu superheroi (Spiderman, Darkman) dar si preferatele mele - bijuteriile sudiste in colaborare cu Billy Bob Thornton (The Gift, A Simple Plan).
P.S.1. O sa gasitzi haioasa autobiografia lui Campbell, If chins could kill: Confessions of a B-movie actor
P.S.2. Bruce Campbell tocmai a lansat propriul film My Name Is Bruce, autobiografia horror despre oroarea transformarii actorului in personajul interpretat.
P.S.3.Tot anul asta a aparut si primul musical Evil Dead pe Broadway.
P.S.4.Pt la anu este programat remakeul oficial al filmului original.
P.S.5.Daca va uitatzi cu atentzie, cam in orice film al fratzilor Coen o sa gasitzi un cameo al lui Campbell sau Raimi si invers.
1 comment:
Cu Bruce Campbell nu sunt de acord : Este inca un zeu al filmelor de categoria B si are un statut ''cult classic'' in underground. A avut un rol minor si in A.I.
Bubba Ho-Thep merita vazut strict din perspectiva interpretarii lui Campbell, desi izul avantgardist al filmului este interesant.
In rest...numai de bine ! (Evil Dead Rules)
Post a Comment