Thursday, March 22, 2007













Takashi Miike
Masters of Horror - episodul banat

Imprint. Doamne, cat de oribil poate sa fie. Episodul banat din MoH e o scarboshenie snuff japoneza care mi-a taiat orice fantezii as fi avut vreodata despre masaje si gheise. De fapt mi-a taiat libidoul in asa hal incat a trebuit sa ma uit repede la o parodie porno dupa Piratii din Caraibe ca sa ma reabilitez. E usor de presupus ca, in numele diversitatii garantate de MoH, era cazul sa vedem si o desfasurare asiatica de fortze, cu accent pe violentza traditzionala, elementul vandabil cu care cultura horror japoneza si-a construit segmentul de piatza occidentala. Si era la fel de usor de presupus ca numero uno in industrie, regizorul invitat cu aceasta ocazie, sa fie Takashi Miike (Audition, Ichi the Killer, One missed call). Evident, punctul forte e imaginea si impactul efectelor speciale, iar minusul, la fel de previzibil, scenariul. In plus mai e si decizia bizara de a pune actorii japonezi sa excreteze o engleza mai cumplita decat a lui Basescu. Se zice ca prin asta parodiaza Memoriile Gheisei dar mie mi-a ridicat nivelul de scarba incat a fost imposibil sa mai simpatizez cu vreun personaj. Deci datzi-mi voie sa va prezint niste particularitatzi culturale nipone, pe care nu le stiam datorita culturii mele mercantile, occidentale si orientate spre consumerism. Cu riscu sa rupetzi cu dintzii casetele VHS cu Shogunu.

Primul lucru pe care l-am observat in viziunea lui Miike e ca japonezoaicele nasc deanpicioarelea, ca vitele. Adica se tzin cu mainile de un streang si copilu pica jos ca banu din pushculitza, apoi incepe sa planga. Mai nasol e cand copilu asta e o fetitza cu trei ochi si o gura ca a lu Jack Nicholson in Batman, din cauza ca mama era sora cu tata. Apoi mama nipona mai are obiceiul sa-si duca copilu la izvor cu o covata si sa-l arunce de matzu buricului in apa. Dar fetitza scapa si e crescuta de un calugar budist pedofil care o vinde la bordelu de gheise, unde patroana e o pitica cu nasu mancat de sifilis. Alta distractzie a japonezilor e sa lege gheise cu cracii in sus de tavan, sa le faca acupunctura sub unghii si in gingii si sa le friga la subtziori pana se pisha pe ele. Cu ocazia asta aflam ce se intampla daca incerci sa faci pipi in timp ce stai cu capu in jos. Si toate astea stau la indemana observatziilor unui turist american, oribilul Billy Drago pe care sigur il stitzi din filmele vechi cu Chuck Norris. Si partea nasoala v-o zic la sfarsit: cartea e scrisa de o femeie, Shimako Iwai, care apare chiar in episod in rolul specialistei in "acupunctura". Oricum, e mult mai tare decat Hostel si ma tem ca n-o sa mai pot vedea Memoriile unei Gheise fara sa mi se crispeze ouale la amintirea lui Imprint.

La final de sezon, bilantul este ok. S-au acoperit cam toate motivele traditionale ale genului, detaliate pe episoade dupa cum urmeaza: 13.Snuff asiatic 12.Gotic erotic englezesc plus Frankenstein 11.Autostopisti si soferi psihopatzi 10.Bugs si bug-people 9.Boogeyman si pact cu diavolu 8.Caseta/film/site/carte demonica 7.Oameni-animale 6.Satira Zombie 5.Experiente extrasenzoriale 4.Oameni diformi 3.Zombie si apocalipsa 2.Lovecraft clasic 1.Pe carari din Texas

Ce mai ramane pt sezonul 2? Vampiri, Edgar Poe, serial killers urbani, obiecte insufletzite... Unii lansasera zvonul ca urmeaza sa fie invitat si Uwe Boll sa regizeze un episod de 1 aprilie.

3 comments:

Mircea Pricăjan said...

sezonu 2, cat am vazut pana acum din el, e parca mai fain. m-a cam dezamagit insa ecranizarea dupa washingtonians. povestirea e mult mai faina. interesant si black cat, da' parca... tot ecranizarea lu argento (jumatatea aia din due occhi diabolici) a fost mai mishto. parerea mea.

Anonymous said...

singurul episod mentzionabil pana la jumatatea sezonului 2 e al lui Argento, dar si ala impresioneaza doar prin realizare si impact vizual (a se ceti (auto)violentza). In rest, unele lasa senzatzia de X-files, altele sunt doar slabe sau parca nu shtiu incotro s-o ia. Ah, parca si Family a fost mai okeiutz.

Anonymous said...

wow, super tare cai vazut pr0neciu ala dupe Piratzii din Caraibe si tea salvat. sam dai sh mie cam licseshte dela coleptzie. momentan.

ntre tinp itz recuomand Whorecraft carei o serie estraordinara...cun ar veni o conbinatzie de fantazi cu elfe, orci si seps. pan sh Hug Hepner ala ar fi imvidious. deci, superb. Lucrez lao prezentare ceo so pun pe blogue zilele astea ca un mic omagiu pentru imdustria secsului elfelor.